ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός που κόβει την όρεξη

Pexels

Είτε προσπαθείς να τσιμπολογάς λιγότερο μεταξύ των γευμάτων, είτε απλώς αναζητάς πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής, οι ξηροί καρποί μπορούν να περιορίσουν την όρεξή σου και να σε κρατήσουν χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, Ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες, όπως φυλλικό οξύ και Ε, οι ξηροί καρποί στην ανάλατη πάντα μορφή τους, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι μιας σωστής διατροφής. Οι ξηροί καρποί έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι χρήσιμα για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των ακόρεστων λιπαρών οξέων που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι ξηροί καρποί έχουν μια καλή αναλογία ακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν φυτικές ίνες, φολικό οξύ, μαγνήσιο, φυτοστερόλες και τοκοφερόλες. Συστατικά που όλα θεωρούνται καρδιοπροστατευτικά. Έχουν επίσης μια καλή ποσότητα φυτικών ινών, γεγονός μπορεί που να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να προωθήσει την υγιή πέψη. Ακόμη, έχουν πολλά μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία συνδέονται με χαμηλότερη φλεγμονώδη απόκριση και το οξειδωτικό στρες.

Γεμάτοι με υγιή θρεπτικά συστατικά λοιπόν, οι ξηροί καρποί τροφοδοτούν το σώμα σου με ενέργεια και καταπολεμούν την πείνα με υγιεινό τρόπο.

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός που μειώνει την όρεξη

Ο μόνος ξηρός καρπός που κόβει την όρεξη Pexels

Αν αναρωτιέσαι τώρα ποιος ξηρός καρπός, είναι ο καλύτερος για την καταπολέμηση της πείνας με φυσικό τρόπο, τα αμύγδαλα κερδίζουν επάξια το τίτλο. Μόλις μια χούφτα αμύγδαλα έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμίνης Ε και μαγνησίου. Εκτός από το ότι βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, προάγουν την υγεία του εντέρου και μειώνουν τις καρδιακές παθήσεις, τα αμύγδαλα είναι επίσης ένα φυσικό κατασταλτικό της όρεξης που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το αίσθημα πληρότητας στους ανθρώπους. Μια μελέτη του 2019 στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων ως σνακ, μείωσε το αίσθημα πείνας και την επιθυμία των συμμετεχόντων για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Συμβουλές για να περιορίσεις την όρεξή σου με φυσικό τρόπο

Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα όμως δεν είναι οι μόνοι σύμμαχοί σου, εάν θέλεις να καταστείλεις την όρεξή σου και να αποφύγεις την υπερκατανάλωση τροφής. Για καλύτερα αποτελέσματα λοιπόν φρόντισε να:

  • Καταναλώνεις περισσότερες πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη

Δεν ικανοποιούν όλα τα τρόφιμα εξίσου την πείνα. Σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και ορισμένα λίπη είναι πιο αποτελεσματικά και σε κρατούν χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορείς λοιπόν να αντικαταστήσεις ορισμένες πηγές υδατανθράκων με πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη, για να κρατήσεις την όρεξή σου υπό έλεγχο.

  • Πίνεις νερό πριν από κάθε γεύμα

Η κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού νερό ακριβώς πριν από το φαγητό, μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο «γεμάτη» και λιγότερο πεινασμένη μετά από κάθε γεύμα.

Σχετική μελέτη, η οποία εξέτασε την όρεξη σε 50 υπέρβαρες γυναίκες, έδειξε ότι η κατανάλωση 1,5 λίτρου νερού την ημέρα για 8 εβδομάδες προκάλεσε μείωση της όρεξης και του βάρους και επίσης οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους. Μια σούπα ως ορεκτικό, μπορεί επίσης να κόψει την όρεξη. Επιστημονική έρευνα, έδειξε ότι οι άνθρωποι ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο χορτάτοι αμέσως μετά το γεύμα, εάν είχαν καταναλώσει μια σούπα ως ορεκτικό.

  • Καταναλώνεις περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες δεν διασπώνται τόσο εύκολα όπως άλλες τροφές, με αποτέλεσμα να παραμένουν στο σώμα για περισσότερο χρόνο. Αυτό επιβραδύνει την πέψη και σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτη για περισσότερη ώρα. Έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να είναι ένα αποτελεσματικό κατασταλτικό της όρεξης. Δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες συνδέονται επίσης με χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.