ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο υπέροχος λόγος που ο χτύπος της καρδιάς σου συγχρονίζεται με του διπλανού σου

PEXELS

Μπορούν οι άνθρωποι να συγχρονίσουν τις καρδίες τους; Μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη δείχνει ότι οι χτύποι της καρδιάς των ανθρώπων, μπορούν να συγχρονιστούν και ο τρόπος είναι πολύ πιο απλός από ο,τι μπορεί να φαντάζεσαι.

Συγχρονίζοντας σώμα και καρδιές

Οι άνθρωποι συχνά συγχρονίζουν υποσυνείδητα ορισμένες σωματικές λειτουργίες τους, όπως οι παλμοί της καρδιάς και η αναπνοή τους, όταν μοιράζονται κάποια εμπειρία, όπως ένα κονσέρτο ή μια θεατρική παράσταση ή όταν συζητούν μεταξύ τους. Μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη βρήκε ότι οι χτύποι της καρδιάς των ανθρώπων μπορούν να συγχρονιστούν ακόμη και όταν ακούνε με προσοχή μία ιστορία.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή Lucas Parra του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Βιολογίας «Cell Reports», πραγματοποίησαν τέσσερα πειράματα για να εξερευνήσουν τον ρόλο της συνείδησης και της προσοχής στον συγχρονισμό των καρδιών.

«Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι συγχρονίζουν τη φυσιολογία τους, όμως έχουν δώσει έμφαση στο να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και φυσική παρουσία στον ίδιο χώρο. Όμως βρήκαμε ότι το φαινόμενο του συγχρονισμού είναι πολύ ευρύτερο και αρκεί να παρακολουθεί κανείς την ίδια ιστορία για να προκληθούν παρόμοιες διακυμάνσεις στους χτύπους της καρδιάς των ανθρώπων. Είναι η γνωστική λειτουργία του νου που ωθεί τους παλμούς να επιταχυνθούν ή να επιβραδυνθούν», δήλωσε ο Δρ.Parra. «Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ο ακροατής να δίνει προσοχή στη δράση της ιστορίας. Δεν έχει να κάνει τόσο με τα συναισθήματα, όσο με το να είναι κανείς συγκεντρωμένος και προσεκτικός και να σκέφτεται τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Η καρδιά ανταποκρίνεται στα σήματα του εγκεφάλου», υπογράμμισε από τη μεριά του ο ερευνητής στο Paris Brain Institute, Jacobo Sitt.

Πειράματα για συγχρονισμένες καρδιές

Οι ερευνητές, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων για να διερευνήσουν το ρόλο της συνείδησης και της προσοχής στο συγχρονισμό των καρδιακών παλμών των συμμετεχόντων. Σε ένα από τα πειράματα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακούσουν την ανάγνωση του βιβλίου του Ιουλίου Βερν «20.000 Λεύγες κάτω από τη Θάλασσα», ενώ οι καρδιές τους παρακολουθούνταν, μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι ακροατές εμφάνιζαν πιο γρήγορους ή πιο αργούς χτύπους της καρδιάς τους ακριβώς στα ίδια σημεία της αφήγησης. Σε άλλο πείραμα, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν βίντεο, χωρίς έντονο συναισθηματικό περιεχόμενο, επιβεβαιώνοντας ότι η συναισθηματική φόρτιση δεν παίζει σημαντικό ρόλο στον συγχρονισμό. Αυτό γιατί διαπιστώθηκε και πάλι ότι οι συμμετέχοντες ανεβοκατέβαζαν τους παλμούς της καρδιάς τους με συντονισμένο τρόπο, αλλά μόνο όταν ήταν συγκεντρωμένοι σε αυτό που έβλεπαν και όχι όταν ήταν αφηρημένοι. Αυτό δείχνει, κατά τους ερευνητές, ότι ο παράγοντας «κλειδί» για τον συγχρονισμό, είναι ο βαθμός προσοχής. Σε ένα ακόμα πείραμα οι συμμετέχοντες άκουσαν σύντομες παιδικές ιστορίες, είτε σε κατάσταση συγκέντρωσης, είτε ήταν αφηρημένοι και μετά κλήθηκαν να θυμηθούν διάφορα από αυτά που είχαν ακούσει. Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο είχαν προσέξει και είχαν συγχρονιστεί οι καρδιές τους κατά την ακρόαση, τόσο καλύτερη μνήμη είχαν μετά.

Αν και οι επιστήμονες τονίζουν πως απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη έρευνα γύρω από τα συμπεράσματά τους, σχετικά με το πώς μπορούν να συγχρονιστούν οι καρδιές των ανθρώπων, η συγκεκριμένη μελέτη, ρίχνει λίγο ακόμα φως στο μυστήριο του ανθρώπινου εγκεφάλου. «Η νευροεπιστήμη διευρύνει πλέον την οπτική της, αντιμετωπίζοντας τον εγκέφαλο ως μέρος ενός πραγματικού ανατομικού, φυσικού σώματος. Η νέα αυτή έρευνα αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της μελέτης της ευρύτερης σύνδεσης εγκεφάλου-σώματος, όσον αφορά ιδίως το πώς ο εγκέφαλος επηρεάζει το σώμα», τονίζει χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Δρ.Lucas Parra.