ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νηστεία: Το βασικό λάθος που κάνεις αυτήν την περίοδο και 5 tips της ειδικού για να μην πάρεις κιλά

Unsplash

Εάν νηστεύεις μέχρι το Πάσχα, είναι πολύ πιθανό να πάθεις ό,τι και οι χορτοφάγοι στην αρχή. Να πάρει κιλά, επειδή κάνεις το πιο κλασικό διατροφικό λάθος.

Η νηστεία θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα ακόμα και μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, έχεις αποφασίσει να απέχεις από τη ζωική πρωτεΐνη. Και κάπου εδώ, η διατροφολόγος μας Δέσποινα Παπαδοπούλου σου επισημαίνει το κλασικό λάθος που κάνεις. Λόγω της έλλειψης της ζωικής πρωτεΐνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα κορεσμού, γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση υδατανθράκων και φυτικών λιπαρών, έχοντας ως συνέπεια την αύξηση του βάρους σου. Επομένως, κατά την περίοδο της νηστείας, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται οι σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί, με τους οποίους θα επέλθει ο υψηλότερος κορεσμός, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά.

Και ενώ έχεις πάρει μία απόφαση, και πολύ καλά έχεις κάνει, κάνεις τα λάθη των παλαιότερων γενιών και πέφτεις με τα μούτρα σε μία μόνο κατηγορία τροφών. Αν λοιπόν θέλεις να τρως ισορροπημένα και να μην πάρεις κιλά μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, ακολούθησε τα tips της ειδικού.

Τα διατροφικά tips για τη νηστεία

1. Να καταναλώνεις αρκετά φρούτα και λαχανικά, τα οποία προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού με λίγες θερμίδες. Αλλά, και όσπρια, ιδανικά μαγειρεμένα με ρύζι τα οποία θα αναπληρώσουν τις πηγές πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός.

2. Επίσης η χρήση ελαιολάδου πρέπει να γίνεται με φειδώ, ενώ εξίσου σημαντική είναι η αποφυγή των τηγανιτών.

3. Προτίμησε τα προϊόντα ολικής άλεσης. Η παρουσία των φυτικών ινών στα τρόφιμα ολικής άλεσης προκαλεί ευκολότερα κορεσμό.

4. Ένταξε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες στο νηστίσιμο διαιτολόγιο, καθώς συμβάλλουν στον περιορισμό των αυξομειώσεων του σακχάρου, οι οποίες σε κάνουν να πεινάς γρήγορα μετά από νηστίσιμα φαγητά. Συγκεκριμένα επίλεξε: θαλασσινά, ξηρούς καρπούς (έως 1 χούφτα την ημέρα), ρύζι, μανιτάρια, σουσάμι και τα προϊόντα του.

5. Δείξε εγκράτεια με το ψωμί και τον χαλβά. Άλλωστε, τα περισσότερα από τα φαγητά της νηστείας (όσπρια, δημητριακά, πατάτες) είναι πλούσια σε άμυλο και δεν χρειάζονται τη «βοήθεια» του ψωμιού.