ΔΙΑΙΤΑ

Να πώς θα υπολογίσεις πόσες θερμίδες την ημέρα χρειάζεσαι πραγματικά

«Πόσες θερμίδες να έχει αυτό που μόλις έφαγα», σκέφτεσαι πάνω από το άδειο πιάτο που πριν από λίγα λεπτά είχε μια γενναία μερίδα μακαρόνια με κιμά και ξεφυσάς απογοητευμένη που (πάλι) έφαγες κανονική μερίδα φαγητού. Μας επιτρέπεις να σε απαλλάξουμε από τις ενοχές; 

Το να μπεις στη διαδικασία να μετράς την θερμιδική αξία της κάθε σου μπουκιάς είναι αναμφίβολα κουραστικό (αλλά και κάπως εθιστικό), αλλά αν έχεις αποφασίσει να προσέχεις περισσότερο ή να διατηρήσεις το βάρος σου ως έχει, πιθανώς, κρίνεται απαραίτητο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν χρειάζεται να εξαντλείς τον οργανισμό σου με ολιγοθερμιδικές δίαιτες ή με το άγχος μήπως έφαγες μια φέτα ψωμί παραπάνω.

Προφανώς όταν αρχίζεις να καταναλώνεις λιγότερο φαγητό απ’ ότι συνήθιζες και παράλληλα ασκείσαι, το σώμα αδυνατίζει. Ή και όχι. Πόσες φορές έχεις δει το νούμερο στη ζυγαριά σου να κολλάει; Το σώμα στρεσάρεται όταν υποσιτίζεσαι, αλλά ταυτόχρονα γυμνάζεσαι σε υπερβολικούς ρυθμούς. Νιώθει ότι απειλείται (από την πείνα) αντιδρά και αρχίζει να μετατρέπει σε λίπος ακόμα και το μήλο (πώς νομίζεις ότι επιβίωσαν οι πρόγονοι σου σε περιόδους πολέμους και πείνας;)

Για να μη στα πολυλογούμε η άποψη ότι για να αδυνατίσεις δεν πρέπει να τρως πολύ αποδεικνύεται ένας επικά αποτυχημένος μύθος.

Ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος να υπολογίσεις τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός σου καθημερινά για να αισθάνεσαι καλά και γεμάτη ενέργεια ώστε να φέρεις εις πέρας ακόμα και την πιο κουραστική ημέρα; Ξεκινώντας από τον υπολογισμό του Βασικού Μεταβολικού σου Ρυθμού. Με άλλα λόγια τις ελάχιστες θερμίδες που καις σε κατάσταση ηρεμίας. 

Πώς υπολογίζεις το ΒΜΡ

Η κλίμακα του Schofield είναι μια εξίσωση η οποία καθιερώθηκε το 1985 από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η οποία, με μεταβλητές το βάρος, την ηλικία και τα επίπεδα άσκησης σου, υπολογίζει το Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό σου.

Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ακριβή για τους περισσότερους εκτός αν έχεις πολύ μεγάλη μυϊκή μάζα ή υπερβολικά πολύ λίπος.

10-17 χρόνια = 13,4 x Β + 692

18-29 χρόνια = 14,8 x Β + 487

30-59 χρόνια = 8,3 x W + 846

(Β = το βάρος σου σε κιλά kg)

Παράδειγμα: Εγώ που είμαι 29 χρονών και ζυγίζω 56 κιλά: 14,8 x 56 + 487=1315.

Αυτό είναι το ποσό των θερμίδων που χρειάζεται να λαμβάνω καθημερινά αν απλώς όλη μέρα καθόμουν σε ένα κρεβάτι. Είναι αρκετές για να διατηρήσω το σώμα μου ζωντανό, αλλά όχι και ιδιαίτερα ενεργό.

Τώρα για να υπολογίσεις τις θερμίδες που χρειάζεσαι για να είσαι δραστήρια (να δουλεύεις, να εκτελείς υποχρεώσεις, να γυμνάζεσαι, να διαβάζεις κ.α.) πολλαπλασιάζεις το ΒΜΡ σου με κάποιες μεταβλητές που αντιπροσωπεύουν τα επίπεδα του πόσο δραστήρια είσαι καθημερινά.

ΒΜΡ Χ 1.4 (σχεδόν καθόλου σραστήρια)

BMR x 1.6 (αρκετά δραστήρια)

BMR x 1.8 (πάρα πολύ δραστήρια)

Χρησιμοποιώντας πάλι εμένα ως παράδειγμα: Γυμνάζομαι 3 φορές την εβδομάδα και περπατάω 2,5 χιλιόμετρα καθημερινά οπότε, ας πούμε ότι, εντάσσομαι στους αρκετά δραστήριους (γιατί, παράλληλα, και 8 ώρες κάθομαι σε ένα γραφείο).

ΒΜΡ (1315) x 1.6 = 2,104 θερμίδες. Τόσες χρειάζομαι για να τα βγάζω πέρα με όλα όσα κάνω και σίγουρα είναι πολύ περισσότερες απ’ όσες πίστευα.