ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Περίοδος και θάλασσα: Οι απαντήσεις στα κλασικά ερωτήματα που σε απασχολούν

123rf

Σίγουρα θα σου έχει συμβεί  έστω και μία φορά στη ζωή σου. Οργανώνεις τις διακοπές σου στο νησί, έχεις αγοράσει τα πιο ωραία μαγιό και η περίοδος έρχεται όταν δεν το περιμένεις. Ή έρχεται κανονικά, αλλά δεν μπορούσες να πάρεις άδεια άλλες μέρες. Η αλήθεια είναι όμως ότι η περίοδος δε χρειάζεται να σταθεί εμπόδιο στο κολύμπι στη θάλασσα. Δεν είναι ανθυγιεινό και δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθεις κάτι. Για την ακρίβεια, παρακάτω θα βρεις τις απαντήσεις στα πιο κλασικά ερωτήματα που αφορούν στην περίοδό σου.

Κόβεται η περίοδος αν κάνω μπάνιο;

Θα το έχεις ακούσει ή θα το έχεις βιώσει. Είναι εντελώς θέμα φυσικής και υπάρχει εξήγηση. Η πίεση του νερού δουλεύει αντίθετα στην πίεση της βαρύτητας και αντιδρά με τη ροή του αίματος. Αν φτερνιστείς ή βήξεις, θα υπάρξει κανονική ροή αλλά θα διαλυθεί στο νερό. Όταν βγεις από τη θάλασσα, θα επανέλθει κανονικά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι καλό να φοράς ταμπόν.

Δες κι αυτό: Οι 5 κινήσεις ματ που σε προστατεύουν από τον ήλιο στην παραλία

Μπορώ να κάνω μπάνιο με ταμπόν;

Φυσικά. Είναι η ιδανικότερη επιλογή για τη θάλασσα, εφόσον η σερβιέτα είναι ορατή και απορροφά το νερό, όπως κάνει και με το αίμα, κάνοντάς σε να νιώθεις σαν να φοράς πάνα. Φρόντισε να ανανεώνεις το ταμπόν κάθε 4 περίπου ώρες, ανάλογα με το πόσο «βαριά» είναι η ροή σου. Μπορείς να επιλέξεις όποια μάρκα θέλεις, αλλά για μεγαλύτερη ευκολία, προτίμησε αυτή με πλαστικό εφαρμογέα που με μία κίνηση «στέλνει» το ταμπόν μέσα και δε χρειάζεται να προσπαθήσεις.

Μπορώ να κολυμπήσω αν έχω κράμπες περιόδου;

Έρευνα έχει δείξει ότι η κολύμβηση ελαττώνει τους πόνους της περιόδου γιατί κάθε είδους άσκηση βοηθά το σώμα να απελευθερώσει τις ενδορφίνες, που είναι οι ορμόνες της χαράς και καλής διάθεσης. Είναι επίσης τα παυσίπονα της φύσης.

Διάβασε κι αυτό: Πόνοι περιόδου: 6 φυσικοί τρόποι για άμεση ανακούφιση

Υπάρχει περίπτωση να μολυνθώ;

Είναι σχετικά απίθανο να πάθεις κάποια μόλυνση εξαιτίας της κολύμβησης. Το πιθανότερο είναι να πάθεις κάποια δερματική μόλυνση ή να σε πιάσει το στομάχι σου. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να καθαρίσεις σωστά την ευαίσθητη περιοχή και μη μένεις ποτέ πολλή ώρα με βρεγμένο μαγιό. Αν όμως νιώσεις κάποια ενόχληση, απευθύνσου στο γυναικολόγο σου. Και καλές διακοπές.