ΥΓΕΙΑ

Μόλις έφαγες; Τα 3 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ μετά το φαγητό

Shutterstock

Μπορεί η συμβουλή της μητέρας σου «μην κολυμπήσεις για τουλάχιστον μία ώρα αφού έχεις φάει» να ηχεί μέχρι σήμερα στα αυτιά σου, όμως έχεις σκεφτεί ποτέ τι άλλο δεν μπορείς να κάνεις αμέσως μετά το φαγητό; Κάποια από αυτά θα σε εκπλήξουν.

Όταν ήμουν μικρή αρκούσε να φάω μία μπουκιά από το τοστ μου, για να μην βουτήξω στη θάλασσα και να μείνω «στον πάγκο» για τουλάχιστον μία ώρα. Σήμερα έρχονται να προστεθούν σε αυτή την πληροφορία ακόμα τρεις. Και η αλήθεια είναι ότι κάποια από τα πράγματα που απαγορεύονται να κάνω αμέσως μετά το φαγητό δεν τα περίμενα με τίποτα.

Μην πλένεις τα δόντια σου μετά από το φαγητό

Κοίτα να δεις που νόμιζα ότι έπρεπε να κάνω ακριβώς το αντίθετο. Και ισχύει. Όχι όμως για όλα τα είδη τροφών. Ναι πρέπει να πλένεις τα δόντια σου μετά την κατανάλωση υδατανθράκων και ζάχαρης. Όχι, δεν πρέπει να πλένεις τα δόντια σου αν έχεις πιει ή φάει οτιδήποτε όξινο. Για παράδειγμα κρασί ή εσπεριδοειδή. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον μισή ώρα. Ο λόγος είναι ότι αν τα βουρτσίσεις αμέσως κινδυνεύεις να χαλάσεις το σμάλτο των δοντιών σου, κάτι που δεν μπορεί να διορθωθεί. Αντίθετα, βούρτσισε τα δόντια σου πριν φας κάτι όξινο και πιες ένα ποτήρι νερό αμέσως μετά για να απομακρύνεις τα οξέα.

Μην πας αμέσως για ύπνο

Η αλήθεια είναι ότι η υπνηλία μετά το φαγητό είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλούς από εμάς. Όμως με το να συνηθίζεις να κοιμάσαι αμέσως μετά το δείπνο σου -ειδικά αν δεν μιλάμε για ένα ελαφρύ σνακ- κινδυνεύεις να υποφέρεις από καούρες. Ο λόγος; Δεν χωνεύεις σωστά. Σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους της κλινικής Mayo, πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το φαγητό (συμπεριλαμβανομένων των σνακ) πριν ξαπλώσεις. Η πέψη θα πρέπει να γίνεται όταν είσαι σε κάθετη θέση και όχι σε οριζόντια. Είναι λογικό πως όταν είμαστε ξαπλωμένοι η βαρύτητα δεν δουλεύει υπέρ μας -και των οξέων του στομάχου- έτσι ώστε όλα να έχουν μία σωστή καθοδική πορεία. Επίσης μην ξεχνάς ότι μειώνεις σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σου.

Μην γυμνάζεσαι

Ναι, σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται και οι περιβόητες βουτιές που έλεγε και η μαμά. Η θεωρία τότε ήταν ότι η πέψη απαιτεί μεγάλη ποσότητα αίματος για να ολοκληρωθεί, οπότε ο φόβος ήταν ο πνιγμός εξαιτίας της κούρασης, αφού δεν θα υπήρχε αρκετό αίμα στα άκρα σου για να κολυμπήσεις. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την κλινική Mayo, έχεις αρκετό αίμα και για τις δύο δραστηριότητες. Οπότε ο λόγος είναι άλλος. Η έντονη άσκηση μετά από ένα γεύμα δεν είναι καλή ιδέα επειδή μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή μυϊκές κράμπες. Στην περίπτωση που έχεις φάει ένα φουλ χορταστικό γεύμα περίμενε τρεις με τέσσερις ώρες πριν γυμναστείς. Αν έχεις φάει ένα σνακ ή μικρό γεύμα, περίμενε μία με δύο ώρες.

Και δύο πράγματα που πρέπει να κάνεις αμέσως μετά το φαγητό

Μετά από τα πράγματα που απαγορεύονται μετά το φαγητό σου, θα σου μιλήσω για αυτά που πρέπει να κάνεις για να βοηθήσεις τη διαδικασία πέψης. Αυτά κι αν είναι εύκολα.

Μόλις έφαγες; Τα 3 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις και τα 2 που πρέπει μετά το φαγητό. Unsplash

Κάνε μία χαλαρή βόλτα

Μπορεί να απαγορεύεται οποιαδήποτε έντονη γυμναστική, όμως μία χαλαρή βόλτα με τα πόδια είναι ο καλύτερος τρόπος για να χωνέψεις, σύμφωνα με το Piedmont Healthcare. Επίσης, είναι μία συνήθεια που βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα. Το περπάτημα θα επιταχύνει την πέψη κατά 14%.

Πιες ένα ποτήρι νερό μετά το φαγητό

Το νερό διατηρεί την κινητικότητα στο πεπτικό σου σύστημα, ειδικά όταν καταναλώνεις τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες. Το National Health Service μας συμβουλεύει να πίνουμε νερό με κάθε γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο δεν κάνουμε απλά την πέψη πιο εύκολη, αλλά πίνουμε και την ποσότητα νερού που πρέπει σε καθημερινή βάση.