ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μνησικακία: 4 τρόποι για να πεις «περασμένα- ξεχασμένα» και να το εννοείς

iStock

Το να κρατάς κακία σε κάποιον είναι συνηθισμένο για τους περισσότερους από εμάς. Ένας γείτονας μας προσβάλλει, το αφεντικό μας μάς επικρίνει ή ένας φίλος μάς προδίδει και εμείς αγανακτούμε. Αν και είναι στη φύση του ανθρώπου να αναστατώνεται όταν του φέρονται άσχημα, η μνησικακία στην πραγματικότητα μπορεί να βλάψει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική μας υγεία.

Σε σχετική μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μνησικακία, μπορεί να ενισχύσει ενοχλητικές σκέψεις, να μειώσει την αυτοεκτίμηση και να κάνει τα αρνητικά συναισθήματα να φουντώνουν. Μια άλλη μελέτη, συνέδεσε τη μνησικακία με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και χρόνιου πόνου. Παρά αυτά τα μειονεκτήματα, το να ξεπερνάς τη μνησικακία δεν είναι πάντα εύκολο. Ευτυχώς, οι ειδικοί προτείνουν τους παρακάτω τρόπους για να μπορέσεις να πεις «περασμένα- ξεχασμένα» και να το εννοείς.

Προσδιόρισε το νόημα πίσω από τη μνησικακία

Μνησικακία: 4 τρόποι για να πεις «περασμένα- ξεχασμένα» και να το εννοείς iStock

Έρευνες δείχνουν ότι οι μνησικακίες προκύπτουν για διαφορετικούς λόγους. Το να νιώθουμε πληγωμένοι ή προδομένοι από κάποιον, είναι μια πιθανή αιτία. Για παράδειγμα, μπορεί ένας φίλος να διέρρευσε μυστικά σου ή ένα μέλος της οικογένειάς σου να φέρθηκε άσχημα, χωρίς ποτέ να ζητήσει συγγνώμη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μνησικακία μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, προστατεύοντάς μας από μελλοντικές βλάβες.

Οι μνησικακίες μπορεί επίσης να είναι άμυνες. Μια συναισθηματική πανοπλία που μας εμποδίζει να νιώσουμε πόνο. Αν και αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα βραχυπρόθεσμα, μπορεί να αποτύχει μακροπρόθεσμα. Η υπερβολική εστίαση στο ασήμαντο, μπορεί να μας κάνει να υπεργενικεύουμε και να υποθέτουμε ότι όλοι μπορεί να μας πληγώσουν.

Αυτή η παγίδα σκέψης μπορεί να μας αποτρέψει από το να αναλάβουμε κοινωνικούς κινδύνους, να εμπιστευτούμε νέους ανθρώπους ή να εμβαθύνουμε σε υπάρχουσες φιλίες. Οι μνησικακίες μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε κολλημένοι και μερικές φορές ακόμη και αβοήθητοι.

Ένας τρόπος για να απελευθερωθείς από τη μνησικακία, είναι να αναρωτηθείς: «Πώς με βοηθά πραγματικά η μνησικακία μου;». Οι απαντήσεις σας μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις τι να κάνεις στη συνέχεια. Για παράδειγμα, εάν διαπιστώσεις ότι η μνησικακία σού προκαλεί άγχος ή κατάθλιψη, θα μπορούσες να μιλήσεις με έναν έμπιστο φίλο ή να απευθυνθείς σε έναν ψυχοθεραπευτή.

Σωματική εκτόνωση

Σωματικές δραστηριότητες όπως η αερόβια άσκηση μπορεί να σηκώσουν μια μνησικακία, σύμφωνα με έρευνα. Η σωματική άσκηση βοηθά στη ρύθμιση δυσάρεστων συναισθημάτων, κι έτσι μπορεί να απελευθερώσουμε τον πόνο και τον θυμό που συχνά τροφοδοτούν την κακή διάθεση.

Εάν η αερόβια άσκηση δεν είναι από τις αγαπημένες σου μορφές άσκησης, μπορείς να δοκιμάσεις το περπάτημα ή τη yoga. Ακόμα καλύτερα, προσπάθησε να προσδιορίσεις πώς νιώθεις πριν ασκηθείς και παρατήρησε τι είναι διαφορετικό μετά. Η επισήμανση αυτών των αλλαγών υπογραμμίζει ότι τα συναισθήματα (ακόμα και οι μνησικακίες) είναι προσωρινά, κάτι που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και ενδυνάμωση.

Αντικατάστησε τις «αφηγήσεις παραπόνων» με συγχώρεση

Το να νιώθεις μνησικακία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «αφήγηση παραπόνων». Είναι μια ιστορία που λέμε στον εαυτό μας επανειλημμένα για το άτομο που μας πλήγωσε. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι αφηγήσεις παραπόνων θέτουν το σώμα σε κατάσταση απειλής, η οποία απελευθερώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Κάτι που μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία επούλωσης.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε πολλοί από εμάς, το να συγχωρείς δεν σημαίνει ότι ξεχνάς την πληγή. Είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται και η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματά μας. Η ανακατεύθυνση του πόνου που μπορεί να έχουμε βιώσει, σε θετικές ενέργειες μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στη συγχώρεση.

Επικεντρώσου στα θετικά της καθημερινότητας

Όταν οι μνησικακίες σιγοβράζουν, είναι πιο εύκολο να πυροδοτηθούν. Για παράδειγμα, μπορεί να εξοργίζεσαι ακόμα και με το πιο μικρό πράγμα στην καθημερινότητα σου. Κι όταν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα διογκώνονται, η πρόσβαση στα θετικά συναισθήματα, μπορεί να είναι πιο δύσκολη.

Ένας τρόπος για να τιθασεύσεις τα ερεθίσματα είναι να αναζητήσεις τις μικρές χαρές της ζωής. Κάθε ένδειξη που προκαλεί αισθήματα ασφάλειας, ευκολίας και σύνδεσης. Σκέψου το ως ένα «σνακ χαράς» ή μια τονωτική ένεση διάθεσης.

Το να δεις ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, να ακούς χαλαρωτική μουσική ή να χαϊδεύεις ένα κουτάβι είναι μερικά παραδείγματα. Αυτά τα μικρά πράγματα, ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο βοηθά το σώμα να χαλαρώσει.

Αν και οι μνησικακίες είναι μέρος της ζωής, δεν χρειάζεται να μας εξαντλούν σωματικά και ψυχικά. Η σωματική άσκηση, η συγχώρεση και η αναζήτηση των μικρών χαρών της ζωής, μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της αγανάκτησης, η οποία ωφελεί την υγεία μας συνολικά.