ΥΓΕΙΑ

Μνήμη: Η fun άσκηση των 3 βημάτων που τη βελτιώνει. Όχι άλλη θολούρα

Unsplash

Τα λέγαμε για τη θολούρα στον εγκέφαλο, που είναι η δεύτερη πανδημία που μας βρήκε μετά τον κορονοϊό. Ξεχνάς καθημερινές υποχρεώσεις και αδυνατείς να συγκεντρωθείς.

Το καλό με τον εγκέφαλο είναι ότι χαρακτηρίζεται από πλαστικότητα και, αργά ή γρήγορα, το μυαλό θα επανέλθει στη θέση του και η ομίχλη θα φύγει. Όπως και να έχει όμως, πάντα θα υπάρχουν τρόποι να διατηρήσεις τη μνήμη σου σε πολύ καλά επίπεδα, και δεν αναφέρομαι μόνο στα σταυρόλεξα.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Gary Small, υπάρχει τρόπος να αναβαθμίσεις την βραχυπρόθεσμη, αλλά και μακροπρόθεσμη μνήμη. Με την απλή άσκηση των 3 βημάτων, «καταφέρνεις να μαθαίνεις, να θυμάσαι αλλά και να το ανακαλείς στη μνήμη σου έως και χρόνια αργότερα. Αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει η βάση σου για να αποκτήσεις το καλύτερο μνημονικό», τονίζει ο ειδικός κι εμείς βάζουμε μπρος.

Η μέθοδος με τα 3 στάδια που βελτιώνει τη μνήμη

Κοίτα

Όχι απλά να κοιτάξεις, αλλά να παρατηρήσεις. Ο βασικός λόγος που ξεχνάς πρόσωπα και καταστάσεις, είναι επειδή δεν επικεντρώνεσαι σε κάτι και ασχολείσαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο στη συγκέντρωση. Αν, για παράδειγμα, μαθαίνεις μία νέα διαδρομή με το αυτοκίνητο, είναι σημαντικό να παρατηρείς τον δρόμο, τα «σημάδια» που θα σε βοηθήσουν να τη θυμηθείς ξανά αν χρειαστεί.

Φωτογράφισε (και θα μείνει στη μνήμη σου)

Δεν αρκεί μόνο να επικεντρώνεσαι. Πρέπει να βγάλεις μία φωτογραφία με το μυαλό σου γιατί μια εικόνα, 1000 λέξεις, και αυτό δεν είναι καθόλου κλισέ. Μπορεί να είναι η φωτογραφία πραγματικών εικόνων ή μία που να αποτελεί δημιούργημα της φαντασίας σου, αλλά σε βοηθά να θυμάσαι ένα περίεργο όνομα.

Σύνδεση

Το τελευταίο βήμα είναι να μπορείς να θυμάσαι πολλά και διαφορετικά πράγματα που πρέπει να κάνεις. Το βασικό που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις να σχετίζεις μία εικόνα με τις υπόλοιπες. Θα σε βοηθήσει το να φτιάξεις μία αστεία ιστορία, μέσα στην οποία βάζεις πλυντήριο, ο σκύλος σου μπαίνει στην τουαλέτα με το πιατάκι του φαγητού και σέρνει μαζί του μία σακούλα σούπερ μάρκετ. Έτσι θυμάσαι τι πρέπει να κάνεις το πρωί της Δευτέρας. Έτσι η διαδικασία γίνεται πιο fun, μαθαίνεις να θυμάσαι τα πάντα και εξασκείς τον εγκέφαλό σου. Μας ευχαριστείς αργότερα.