SEX

Μύθοι και αλήθειες για τη σεξουαλική επιθυμία

Pexels

Η σεξουαλική επιθυμία είναι φυσικό μέρος της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, αλλά μερικές φορές μπορεί να κάνει τα πράγματα να φαίνονται πιο δύσκολα και περίπλοκα.

Η σεξουαλική επιθυμία, μπορεί επίσης να προκαλέσει μια πιο οδυνηρή εσωτερική εμπειρία για μερικούς ανθρώπους. Μπορεί, για παράδειγμα, να βιώνεις αισθήματα ενοχής ή ντροπής, μεγαλώνοντας και ζώντας σε ένα κοινωνικό περίγυρο, όπου το σεξ εκτός γάμου είναι λάθος, ή μόνο το σεξ μεταξύ straight επιτρέπεται, ή που θεωρεί ότι οι γυναίκες που απολαμβάνουν το σεξ είναι «τσούλες».

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Αλλά η συχνή έκθεση σε δηλώσεις όπως οι παραπάνω, μπορεί να ενοχοποιήσουν το σεξ και να επηρεάσουν ακόμα και υποσυνείδητα, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την σεξουαλική επιθυμία. Ακόμα χειρότερα: Τον τρόπο που απολαμβάνουμε το σεξ.

Σεξουαλική επιθυμία: Τα ταμπού είναι passé και σκοτώνουν το σεξ Pexels

Είναι απολύτως φυσιολογικό να σκέφτεσαι το σεξ

Οι παραπάνω μύθοι, αν και κοινοί, παραμένουν μύθοι. Πολλοί μεγάλωσαν ακούγοντας τους και εσωτερικεύοντάς τους. Αυτό το είδος μηνυμάτων, μπορεί συχνά να κάνει τις σκέψεις για το σεξ ιδιαίτερα ενοχλητικές σε γυναίκες, άτομα LGBTQ+ ή queer και singles.

Αλλά η πραγματικότητα για το σεξ είναι πολύ διαφορετική. Είναι και φυσιολογικό και υγιές, όταν γίνεται με τη συναίνεση ενηλίκων. Το να σκέφτεσαι το σεξ είναι επίσης εντελώς φυσικό, ακόμα κι αν σου συμβαίνει στις πιο περίεργες στιγμές. Επιπλέον μπορεί να είναι χρήσιμο, καθώς σου δείχνει πρακτικά ποιος σε ελκύει σεξουαλικά και να σε βοηθήσει να αποφασίσεις πότε θέλεις να κάνεις σεξ.

Τα στερεότυπα δεν σημαίνουν τίποτα

Φυσικά, δεν αισθάνονται όλοι σεξουαλική επιθυμία, και αυτό είναι επίσης φυσιολογικό. Οι ιδέες γύρω από τη σεξουαλική επιθυμία και τη διέγερση, είναι συχνά βαθιά ριζωμένες σε ξεπερασμένα στερεότυπα και μύθους.

Στερεότυπα για την LGBTQ+ κοινότητα 

Η επιστημονική έρευνα έχει καταρρίψει πολλά στερεότυπα σχετικά με τους LGBTQ+ άτομα και τη σεξουαλική επιθυμία, όπως:

  • Οι queer έχουν πολύ υψηλές σεξουαλικές ορμές.
  • Οι γκέι άντρες έχουν πολύ υψηλές σεξουαλικές ορμές αλλά δεν θέλουν σχέσεις.
  • Οι queer έχουν «εμμονές» με το σεξ.
  • Τα άτομα LGBTQ+ (όπως όλοι οι άλλοι) μπορεί να έχουν διαφορετικά επίπεδα ενδιαφέροντος για το σεξ.

Στερεότυπα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα

Άλλα στερεότυπα περιλαμβάνουν την ιδέα ότι οι άνδρες έχουν υψηλότερες σεξουαλικές ορμές από τις γυναίκες. Και ενώ μερικές έρευνες υποστηρίζουν αυτή την ιδέα, είναι επίσης χρήσιμο να έχουμε κατά νου πράγματα όπως:

  • Μερικοί άνδρες μπορεί να σκέφτονται το σεξ πιο συχνά, αλλά αυτή η γενίκευση δεν ισχύει για όλους.
  • Πολύ λίγη έρευνα έχει διερευνήσει το υψηλό σεξουαλικό ενδιαφέρον για τις γυναίκες και η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων δεν είναι το ίδιο πράγμα με την οριστική απόδειξη.
  • Ακόμα κι αν οι άντρες έχουν υψηλότερες σεξουαλικές ορμές από άτομα άλλων φύλων, αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν θέλουν να κάνουν σεξ ή δεν σκέφτονται συχνά το σεξ.
  • Σχετική επιστημονική έρευνα, υποδεικνύει ότι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ από ό,τι πιστεύουν οι άνδρες σύντροφοί τους.

Η αποδοχή της σεξουαλικής επιθυμίας

Υπάρχουν σίγουρα στιγμές που οι σεξουαλικές σκέψεις μπορεί να μας απογοητεύουν ή να αποσπούν την προσοχή μας. Αλλά είναι σημαντικό να τις αποδεχόμαστε για αυτό που είναι: Ενα φυσιολογικό μέρος της ανθρώπινης σεξουαλικής εμπειρίας.

  • Καλύτερη ενημέρωση και περισσότερη έκθεση σε ερεθίσματα 

Η ανάγνωση βιβλίων ή η παρακολούθηση εκπομπών και ταινιών με χαρακτήρες που έχουν παρόμοιες σεξουαλικές επιθυμίες με τις δικές σου, μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις λίγο πιο άνετα. Δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις περιεχόμενο σαν αυτό, αλλά οι θετικές απεικονίσεις των σεξουαλικά ενδυναμωμένων γυναικών και των queer ατόμων στα μέσα ενημέρωσης και στην pop κουλτούρα αυξάνονται.

  • Μίλα ελεύθερα

Μπορεί να νιώθεις λίγο άβολο να μιλάς για το σεξ, ειδικά αν εξακολουθείς να προσαρμόζεσαι στη σεξουαλικότητά σου. Δεν είναι ασυνήθιστο να αποφεύγεις τελείως τις συζητήσεις γύρω από το σεξ, ακόμη και με έναν σεξουαλικό σύντροφο. Και η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν σε αναγκάζει να το κάνεις. Ωστόσο, η συζήτηση με άτομα που εμπιστεύεσαι, μπορεί να σου ανοίξει τα μάτια, καθώς μπορεί να διαπιστώσεις ότι έχουν παρόμοια συναισθήματα και ίσως ανησυχούν για τα ίδια πράγματα.

Αυνανισμός, αυτός ο άγνωστος

Αν μεγάλωσες πιστεύοντας ότι ο αυνανισμός είναι αμαρτία ή δεν έχεις ακούσει πολλά για αυτόν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πιθανότατα δεν έχεις μάθει ποτέ ότι ο αυνανισμός είναι όχι μόνο φυσιολογικό κομμάτι της σεξουαλικής έκφρασης, αλλά στην πραγματικότητα, (σού) κάνει καλό.

Ο αυνανισμός μπορεί να έχει πολλά οφέλη, ωστόσο, πέρα από τη σεξουαλική απελευθέρωση. Μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο άνετα με το σώμα σου και να ανακαλύψεις περισσότερα για το πώς σου αρέσει να σε αγγίζουν.

Πότε να ζητήσεις βοήθεια

Μερικές φορές, ανεπιθύμητες σεξουαλικές σκέψεις ή επιθυμίες, μπορεί να είναι σημάδι κάτι που αξίζει να εξερευνήσεις με έναν θεραπευτή που ειδικεύεται στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Είναι απολύτως φυσιολογικό για άτομα που μεγάλωσαν σε σεξουαλικά περιοριστικά περιβάλλοντα, να χρειάζονται κάποια επιπλέον βοήθεια για να αποδεχτούν τα συναισθήματά τους. Ανεξάρτητα όμως από το πώς και πού μεγάλωσες, μπορεί να τρέφεις αισθήματα ενοχής και ντροπής γύρω από οτιδήποτε έχει να κάνει με την σεξουαλική επιθυμία.

Ένας ειδικός, μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις περισσότερα για την υγιή σεξουαλικότητα και συμπεριφορά, να εξερευνήσεις τρόπους που θα σε βοηθήσουν να έρθεις σε επαφή με τη σεξουαλικότητά σου και να αντιμετωπίσεις τυχόν καταπιεσμένες επιθυμίες που επηρεάζουν τις ερωτικές σου σχέσεις.

Τέλος αν ακολουθείς συγκεκριμένες τελετουργίες προκειμένου να απαλλαγείς από μια ανεπιθύμητη σεξουαλική σκέψη, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD). Εάν έχεις συμπτώματα ΙΨΔ, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν θεραπευτή που μπορεί να σε βοηθήσει να εξερευνήσεις τις επιλογές σου.

Το να έχεις αυτές τις σκέψεις δεν σημαίνει ότι είσαι «κακός άνθρωπος» ή ότι θα ενεργήσεις σύμφωνα με αυτές, αλλά μπορεί σε κάθε περίπτωση να επηρεάσουν την σχέση σου με το σεξ.