ΥΓΕΙΑ

Η φωτογραφία που έγινε viral γιατί βοηθά τις γυναίκες να αναγνωρίσουν τον καρκίνο του μαστού

Pexels

Όταν όλος κόσμος μοιράζεται ροζ και κόκκινες καρδούλες και κορδέλες για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, υπήρξε μια γυναίκα η οποία είπε πως αυτό δεν είναι αρκετό για την πρόληψή του.

Έτσι, η Erin Smith Chieze, ανέβασε στο facebook μια φωτογραφία με λεμόνια, η οποία στοχεύει στο να βοηθήσει τις γυναίκες να αναγνωρίζουν την όψη και την αίσθηση ενός πιθανού καρκίνου στους μαστούς τους. Τα λεμόνια είναι απλά ένας τρόπος να τους το κάνει πιο εύκολο να το καταλάβουν, αφού όπως λέει και η ίδια, το να βλέπει απλά κορδελάκια δεν τη βοήθησε και πολύ να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού.

«Τον Δεκέμβριο του 2015, όταν είδα ένα βαθούλωμα που έμοιαζε με ένα από αυτά στις φωτογραφίες, ήξερα αμέσως ότι έχω καρκίνο. Προσπάθησα να νιώσω τον όγκο, αλλά δεν ήταν κάτι που μπορούσα να πιάσω. Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού πέντε μέρες μετά, και με στάδιο 4 τον επόμενο μήνα. Μια καρδούλα δεν έκανε τίποτα για να με ευαισθητοποιήσει. Ήξερα τι ήταν ο καρκίνος του μαστού, ήξερα για την αυτοεξέταση, αλλά μια εικόνα του τι πρέπει να ψάχνεις, ήταν το κλειδί για να καταλάβω πως είχα μια θανατηφόρα ασθένεια», έγραψε η Erin.

To ροζ είναι πράγματι χαριτωμένο και κάνει το πρόβλημα να μοιάζει πιο προσιτό, αλλά δεν το κάνει λιγότερο αληθινό, σοκαριστικό, ή λιγότερο δύσκολο. Η πρόληψη μπορεί να σε σώσει και σημασία έχει να ξέρεις ότι πρέπει να επισκεφθείς τον μαστολόγο σου και να κάνεις την προληπτική μαστογραφία. Το 97% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού μπορούν να ιαθούν αν ένας γιατρός τις δει εγκαίρως. Η αυτο-ψηλάφιση, δυστυχώς δεν είναι αρκετή.