ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μέρα ξεκούρασης: Πώς μια μέρα τεμπελιάς ενισχύει την παραγωγικότητα (και την ευτυχία)

iStock

Αισθάνεσαι ενοχές για όλες εκείνες τις φορές που μπορεί απλά να μην θέλεις να κάνεις τίποτα και να κοιτάς απλώς το ταβάνι; Η επιστήμη είναι με το μέρος και έρχεται για να σε απαλλάξει από κάθε ενοχή, επιβεβαιώνοντας αυτό που μάλλον ενδόμυχα πιστεύεις: μια μέρα ξεκούρασης, μπορεί πραγματικά να ενισχύσει την παραγωγικότητα, την ευτυχία και τη γενική ευημερία σου.

Ενώ βρισκόμαστε σε μια εποχή που το να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι έχει κανονικοποιηθεί, η ανάγκη για ουσιαστική ξεκούραση, αν και συχνά ανικανοποίητη, παραμένει απολύτως πραγματική. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ξεκούραση και να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μόνο μια μέρα ξεκούρασης την εβδομάδα, μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία.

Εάν ανήκεις στο είδος των ανθρώπων που αισθάνονται ενοχές όταν τεμπελιάζουν ή νιώθεις ότι κάθε στιγμή που δεν είσαι «παραγωγική» είναι μια χαμένη στιγμή, ίσως έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσεις τον ορισμό σου για την παραγωγικότητα. Αν έχω την προσοχή σου, συνέχισε να διαβάζεις.

Η σημασία της μέρας ξεκούρασης

Μέρα ξεκούρασης: Πώς μια μέρα τεμπελιάς ενισχύει την παραγωγικότητα (και την ευτυχία) iStock

Στην πραγματικότητα, το να δίνεις στο σώμα σου αυτό που χρειάζεται, είναι παραγωγικό και σημαντικό για την ευεξία σου συνολικά. Ενώ λοιπόν κάθεσαι αναπαυτικά και παρακολουθείς τηλεόραση, διαβάζεις ένα βιβλίο ή δεν κάνεις απολύτως τίποτα, φλερτάροντας με την τεμπελιά, αυτό που κάνεις στην πραγματικότητα, είναι να δίνεις στο σώμα σου την ευκαιρία να ανακάμψει από τις πιο πολυάσχολες μέρες της εβδομάδας.

Σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε από το πανεπιστήμιο του Yale, υπογράμμιζε τη σημασία της μέρας ξεκούρασης, προτείνοντας ότι θα πρέπει να προγραμματίζουμε τις ώρες χαλάρωσης, ακόμα και στις πιο πολυάσχολες εβδομάδες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές:

«Οι ώρες ξεκούρασης είναι εξίσου σημαντικές με άλλες υποχρεώσεις στο εβδομαδιαίο ημερολόγιό μας. Πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε ως ένα ραντεβού που δεν θα ακυρώσουμε, εκτός κι αν δεν προκύψει έκτακτη ανάγκη».

Αυτό συμβαίνει επειδή η έρευνα δείχνει ότι η χαλάρωση διατηρεί την καρδιά πιο υγιή, μειώνει το στρες, την ένταση των μυών και μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις την κατάθλιψη, το άγχος και την παχυσαρκία. Επιπλέον, όταν αφιερώνεις χρόνο για ξεκούραση, ενισχύεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και βοηθάς στην ανακούφιση των συμπτωμάτων συνεχιζόμενων σωματικών και ψυχικών καταστάσεων.

Ιδέες για να χαλαρώσεις σε μια μέρα ξεκούρασης

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, ορισμένες από τις παρακάτω δραστηριότητες μπορεί να σε βοηθήσουν να φτάσεις σε μια πιο χαλαρή ψυχική κατάσταση:

  • Διάβασε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό, έστω και για λίγα λεπτά.
  • Κάνε ένα μπάνιο, παρακολούθησε μια ταινία, παίξε με το κατοικίδιό σου ή δοκίμασε μια νέα συνταγή.
  • Κάνε μια βόλτα, έστω και για λίγα λεπτά.
  • Παρακολούθησε ένα μάθημα που σκέφτεσαι να δοκιμάσεις, όπως η γιόγκα.
  • Δοκίμασε να κάνεις διαλογισμό.
  • Ζωγράφισε, σχεδίασε, κάνε οποιαδήποτε χειροτεχνία.
  • Περιποιήσου τα φυτά στου και πέρνα χρόνο στη φύση ή σε χώρους πρασίνου.
  • Βάλε να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική.
  • Κλείσε το τηλέφωνό σου (και τα social media) για μια ώρα.