CELEBRITIES

Μεγάλες καριέρες. Μικρές σχέσεις;

Πριν μισό μήνα ο "Sartorialist" Scott Schuman και η fashion blogger Garance Doré ανακοίνωσαν ταυτόχρονα στις ιστοσελίδες τους ότι χώρισαν μετά από επτά χρόνια σχέσης.

Σύμφωνα με την πολύ περιεκτική κοινή δήλωσή τους, κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, καθένας έλαβε πολλά από τον άλλο και είναι ευγνώμονες γι’ αυτό. Η αλληλοεκτίμηση και ο αμοιβαίος σεβασμός, σε συνδυασμό με την κοινή τους, ως ένα σημείο, πορεία στον χώρο της μόδας, τους βοήθησαν να παραμείνουν καλοί φίλοι.

Φυσικά και δεν αποκάλυψαν στο κοινό τούς λόγους για τους οποίους χώρισαν.

Δε μας πέφτει και λόγος, εδώ που τα λέμε. Ωστόσο, η “ανατομία” της σχέσης ενός power couple παρουσιάζει ενδιαφέρον, σε όποιο στάδιο κι αν αυτή βρίσκεται.

 

Ας το πιάσουμε από την αρχή: Δυο άνθρωποι συναντιούνται και παρουσιάζουν αμοιβαίο ερωτικό ενδιαφέρον. Η επιτυχημένη πορεία καθενός στον τομέα του αποτελεί συχνά τον καταλύτη για την σύναψη της ερωτικής τους σχέσης. Ενίοτε η μεγάλη επιτυχία και το κοκτέιλ που αυτή συνεπάγεται (φήμη, δόξα, χρήματα, κ.λπ.) εξιτάρουν σε σημαντικό βαθμό καθένα από τα μέρη της σχέσης. Άλλες φορές η λαμπρή καριέρα και η εξαργυρωμένη δημοσιότητα αποτελούν τον κοινό παρονομαστή ανάμεσα στους δυο αυτούς ανθρώπους. Νιώθουν ο ένας για τον άλλο ένα συγκεκριμένο είδος κατανόησης, το οποίο οι μη διάσημοι αδυνατούμε να συλλάβουμε. Είτε γιατί δε μας κυνηγάνε οι paparazzi, είτε γιατί δε θεωρούμε ότι διαθέτουμε μας κάποιο ιδιαίτερο (μάλλον κανένα) καλλιτεχνικό ταλέντο το οποίο πρέπει να αποδεικνύουμε συνεχώς στο κοινό μας. power couples 1 Η “δύναμη”, λοιπόν, ενώνει συχνά τους ανθρώπους με επιτυχημένες καριέρες. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα και εντοπίζονται, φυσικά, παντού: στον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο, την πολιτική αρένα, την επιστήμη.

Η “δύναμη” ενώνει ανθρώπους με επιτυχημένες καριέρες

 

Η Posh Spice Victoria έγινε κυρία David Beckham, όταν και οι δύο βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας τους. Σήμερα, 15 χρόνια μετά, είναι ακόμα μαζί. Οι Brangelina έκλεισαν 9 χρόνια σχέσης, την οποία επισημοποίησαν πρόσφατα, ενόσω καθένας συνεχίζει να διαγράφει τη δική του πολύπλευρα επιτυχημένη πορεία.

 

Η Beyoncé και ο Jay Z, παρά τις κατά καιρούς φήμες περί χωρισμού, θεωρούνται ίσως το πιο hot power couple της showbiz. Σίγουρα δε, είναι το πιο επιτυχημένο εμπορικά ζευγάρι του χώρου. Ο Barack Obama και η Michelle Obama, δυο πολύ έντονες προσωπικότητες με σπουδαίες καριέρες, μετρούν 22 χρόνια γάμου. Η Ellen DeGeneres και η Portia De Rossi είναι ένα από τα πιο ευτυχισμένα power couples του Hollywood. Για να πάμε λίγο και στο παρελθόν, η Joanne Woodward και ο Paul Newman υπήρξαν παντρεμένοι συνολικά για 50 χρόνια. Δυο εξαιρετικοί ηθοποιοί με τεράστια γοητεία, που έμειναν μαζί και δεν παραμέλησαν τις καριέρες τους, αλλά αντίθετα επεκτάθηκαν και σε άλλους τομείς, πέραν της υποκριτικής (όλοι θυμόμαστε τις έτοιμες σάλτσες Paul Newman).

Στα παραπάνω παραδείγματα – τα οποία μπορούσα να εμπλουτίζω στην αιωνιότητα – καθένα από τα δυο μέρη κατάφερε να βρει τις απαραίτητες ισορροπίες για τη διατήρηση μιας ουσιαστικής μακροχρόνιας σχέσης. Φυσικά και δεν είμαστε μέσα στα σπίτια τους, για να ξέρουμε αν όλα είναι

“Δεν καταφέρνεις όλα αυτά που θέλω, άρα δε σε θέλω”

Ο διάσημος ψυχολόγος Ty Tashiro, στο πρόσφατο βιβλίο του “The Science of Happily Ever After”, αναλύει τους λόγους για τους οποίους μόνο τρεις στους δέκα γάμους επιτυγχάνουν μακροπρόθεσμα. Μια από τις κύριες αιτίες αποτυχίας ενός γάμου και δη ανάμεσα σε ανθρώπους με ισχυρές προσωπικότητες και επιτυχημένες επαγγελματικές πορείες, είναι οι τεράστιες απαιτήσεις που μπορεί να έχει ο ένας από τον άλλο. Πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε δραστική μείωση της αλληλοεκτίμησης του ζευγαριού. Με απλά λόγια: “δεν καταφέρνεις όλα αυτά που θέλω, άρα δε σε θέλω”.

Στη διαδικασία αυτή δεν παίζουν κανένα ρόλο τα δυο στοιχεία που πράγματι μπορούν να κρατήσουν μαζί ένα ζευγάρι, σύμφωνα με τις μακροχρόνιες μελέτες των ψυχολόγων John και Julie Gottman, που ερευνούν το θέμα του διαζυγίου από το 1970 μέχρι σήμερα. Τα δυο στοιχεία αυτά είναι η καλοσύνη και η γενναιοδωρία των συναισθημάτων.

Αν σκεφτούμε τα διάσημα ζευγάρια που είχαν (ή εξακολουθούν να έχουν) μεγάλες καριέρες, αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν μικρές σε διάρκεια σχέσεις, μάλλον οι πιο πάνω θεωρίες επιβεβαιώνονται.

Δεν υπάρχουν γυναίκες πίσω από ισχυρούς άντρες

 

Η Elizabeth Taylor και ο Richard Burton υπήρξαν πολύ επιτυχημένοι ηθοποιοί. Έζησαν μέσα σε μια τρομακτική χλιδή, που δεν τους φαινόταν περιττή, υποστηρίζοντας ότι μαζί τους κρατούσε η “χημεία”, το πάθος του ενός για τον άλλο και των δυο μαζί για τον τρόπο ζωής τους. Με αποτέλεσμα να καταλήξουν στον αλκοολισμό και τους ατελείωτους καβγάδες. Παντρεύτηκαν δυο φορές. Χώρισαν και τις δύο. Δεν φαίνεται να περίσσεψε πολλή καλοσύνη ανάμεσά τους. Ούτε γενναιοδωρία συναισθημάτων. Το δαχτυλίδι με το ροζ διαμάντι που της έκανε δώρο ο Burton και κόστιζε ένα εκατομμύριο δολάρια μετράει ως σκέτη γενναιοδωρία και δε συνδέεται με το συναίσθημα.

 

H Marilyn Monroe και ο αστέρας του μπέιζμπολ Joe DiMaggio παντρεύτηκαν το 1954. Ο DiMaggio δε μπορούσε να διαχειριστεί τη διασημότητα της Marilyn, που εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “The Seven Year Itch”. Ήταν βίαιος απέναντί της, σωματικά και ψυχολογικά. Η ψυχολογία του επιτυχημένου αθλητή που παντρεύτηκε μια γυναίκα την οποία θεωρούσε μάλλον “έπαθλο” και όχι ξεχωριστή προσωπικότητα, με δικαίωμα στη δική της καριέρα, ήταν η αιτία για το τέλος του γάμου τους ένα χρόνο μετά. Το γεγονός ότι μετά το θάνατό της έστελνε τρεις φορές την εβδομάδα στον τάφο της μια ντουζίνα κόκκινα τριαντάφυλλα αποτέλεσε μια όψιμη μορφή γενναιοδωρίας. Η δε καλοσύνη του δεν αποδείχθηκε ούτε μετά τον θάνατό της.

 

Ο σύζυγος της Frida Kahlo, Diego Rivera, συνειδητοποίησε από νωρίς ότι μόνο η Frida θα γινόταν πραγματικά διάσημη για το καλλιτεχνικό της έργο. Αυτός την απάτησε. Μετά, τον απάτησε κι αυτή. Κι αυτό συνεχίστηκε για χρόνια. Παρότι δήλωναν πάντα αγαπημένοι, η ματαιοδοξία τους εξαφάνισε το αληθινό συναίσθημα μεταξύ τους.

Αφήνοντας στην άκρη τις περιπτώσεις ζευγαριών που χώρισαν για άλλους λόγους, π.χ. επειδή έπαψε να υπάρχει ερωτικό ενδιαφέρον από τη μία πλευρά (Jennifer Aniston – Brad Pitt) ή επειδή ο ένας ασκούσε στον άλλο βία (Madonna – Sean Penn), μπορούμε να πούμε πως οι πιο πάνω θεωρίες περί αυξημένων απαιτήσεων και έλλειψης καλοσύνης και γενναιοδωρίας έχουν επαληθευτεί σε μεγάλο βαθμό, στην περίπτωση των power couples που έζησαν μαζί για χρόνια ή εξακολουθούν να είναι μαζί.

Αυτό προκύπτει κι από το φιλτράρισμα της κοινής δήλωσης των Scott Schuman και Garance Doré: γενναιοδωρία ψυχής και καλοσύνη. Δεν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες μέσα σε μια σχέση, δεν ισχύουν τα τσιτάτα παλιότερων εποχών περί “γυναικών πίσω από ισχυρούς άντρες”.

Ζευγάρια με μεγάλες καριέρες μπορούν να έχουν μεγάλες και ουσιαστικές σχέσεις. Αρκεί να μην αντιμετωπίζουν την ίδια τη σχέση ως καριέρα και τους εαυτούς τους ως ανταγωνιστές μέσα σ’ αυτήν. Εξάλλου, πιο μεγάλη από την καριέρα πρέπει να είναι η ίδια η ζωή.