ΥΓΕΙΑ

Με σουτιέν ή χωρίς; Τι είναι καλύτερο για το στήθος σου

Pexels

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να μην φορούν σουτιέν στην καθημερινότητά τους. Και είναι πολύ λογικό. Ποια θέλει να στριμώχνεται μέσα σε ένα σουτιέν, όταν μπορεί να νιώθει πιο άνετα χωρίς;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ηθοποιός Gillian Anderson, αποκάλυψε ότι είχε σταματήσει να φοράει σουτιέν, με αποτέλεσμα να δεχτεί εκτεταμένους επαίνους από τους θαυμαστές της στα social. «Πλέον βαριέμαι τόσο, που δεν φοράω σουτιέν. Δεν μπορώ να φορέσω σουτιέν, λυπάμαι. Δεν με νοιάζει ακόμα και αν το στήθος μου φτάσει στον αφαλό μου. Απλά, είναι υπερβολικά άβολο» δήλωσε η Anderson απαντώντας σε σχετική ερώτηση follower της. Και ενώ πολλές μπορούν να ταυτιστούν απόλυτα μαζί της, άλλες έχουν τους ενδοιασμούς τους.

Παρακάτω εξετάζουμε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς μύθους που έχουν να κάνουν με τη χρήση των στηθόδεσμων και τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε με τα αγαπημένα μας εσώρουχα.

Τα σουτιέν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Θα καταρρίψουμε αμέσως αυτόν τον μύθο. Παρά τα όσα μπορεί να έχεις ακούσει ή διαβάσει, το να φοράς σουτιέν δεν αυξάνει τις πιθανότητές για καρκίνο του μαστού.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι στηθόδεσμοι προκαλούν καρκίνο του μαστού. Κατά καιρούς, η κάλυψη από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο έχουν τροφοδοτήσει μύθους ότι η χρήση σουτιέν μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η θεωρία ήταν ότι η χρήση σουτιέν, ειδικά με μπανέλα θα μπορούσε να περιορίσει τη ροή του λεμφικού υγρού από το στήθος, προκαλώντας συσσώρευση τοξικών ουσιών στον ιστό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Μια μελέτη του 2014 σε περίπου 1.500 γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της χρήσης στηθόδεσμου και της εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Το να μην φοράς σουτιέν προκαλεί χαλάρωση

Με σουτιέν ή χωρίς; Τι είναι καλύτερο για το στήθος σου Pexels

Ένας ακόμα αρκετά διαδεδομένος μύθος. Το να φοράς σουτιέν δεν επηρεάζει τον κίνδυνο χαλάρωσης του στήθους ή αυτό που ονομάζεται «πτώση του μαστού».

Επίσης, δεν θα επηρεάσει το σχήμα του στήθους. Εάν έχεις μάλιστα μεγαλύτερο μέγεθος cup, μπορεί να αισθάνεσαι πιο άνετα φορώντας ένα σουτιέν, επειδή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ή στην πρόληψη του πόνου στην πλάτη, που συχνά οφείλεται στο βάρος του στήθους.

Είναι μύθος ότι τα σουτιέν προκαλούν πόνο στην πλάτη;

Εξαρτάται από τον τύπο του στηθόδεσμου που φοράς (ένα καθημερινό σουτιέν, ένα αθλητικό σουτιέν κ.λπ.) και τη σωματοδομή σου. Υπάρχουν επίσης πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στον πόνο στην πλάτη μιας γυναίκας. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες μπορεί να λυγίζουν τους ώμους τους, κάτι που έχει μεγάλη επίδραση στο πώς οι μύες της πλάτης επηρεάζουν τη στάση τους. Όταν πρόκειται για τον μυοσκελετικούς πόνους και το στήθος των γυναικών, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του μεγέθους και του σουτιέν τους.

Πρέπει να φοράμε συνέχεια αθλητικά σουτιέν αντί για όμορφα σουτιέν;

Όχι απαραίτητα. Τα αθλητικά σουτιέν μπορούν συχνά να παρέχουν υπερβολική υποστήριξη και να εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του θώρακα, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνουν τους μύες της πλάτης και να καταπονούν τους συνδέσμους του μαστού.

Ωστόσο, εάν ασκείσαι τακτικά, είναι σημαντικό το στήθος σου έχει κάποια υποστήριξη, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να βλάψεις την εσωτερική δομή του μαστού. Όταν δεν φοράς σουτιέν κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, η πλάτη, οι μύες του λαιμού και ο τραπεζοειδής (ένας κύριος μυς στην πλάτη) θα πρέπει επίσης να εργαστούν πολύ σκληρότερα για να εξισορροπήσουν το βάρος σου.

Καλό λοιπόν είναι να υπάρχει ποικιλία στις επιλογές σου.

Οι στηθόδεσμοι είναι καθαρά διακοσμητικοί

Καθόλου. Η κύρια λειτουργία του σουτιέν είναι να υποστηρίζει το βάρος και τη δομή του στήθους.

Λάθη προς αποφυγή

Τώρα γνωρίζουμε ότι το να φοράς ή να μην φοράς στηθόδεσμο δεν έχει άμεση σχέση με τον καρκίνο του μαστού ή τη χαλάρωση του μαστού. Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορείς να κάνεις όταν επιλέγεις να φοράς έναν;

  • Δεν φοράς το σωστό νούμερο 

Mελέτες εκτιμούν ότι περισσότερο από το 80% των γυναικών φοράνε λάθος νούμερο σουτιέν. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το 70% από εμάς φοράει σουτιέν που είναι πολύ μικρά, ενώ το 10% φοράει πολύ μεγάλα. Το λάθος νούμερο στηθόδεσμου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονο, καθώς η μπανέλα δεν κάθεται στη σωστή θέση. Επίσης συχνά πολλές γυναίκες συνεχίζουν να φορούν τον αγαπημένο τους στηθόδεσμο, ενώ μπορεί να έχουν χάσει ή κερδίσει βάρος.

  • Δεν φοράς το σωστό είδος

Ένα άλλο συχνό λάθος που πολλές από εμάς κάνουμε, είναι να να επιλέγουμε τον λάθος στηθόδεσμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιλογή θα πρέπει να γίνεται με βάση τη δραστηριότητά μας. Ένα αθλητικό σουτιέν είναι κατάλληλο για μια προπόνηση, αλλά όχι για να κάνεις binge watching στην αγαπημένη σου σειρά.

  • Τα φοράς με λάθος τρόπο

Τα σφιχτά σουτιέν μπορούν επίσης να επηρεάσουν σοβαρά το θώρακα, καθώς και να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη και στον αυχένα. Εάν οι τιράντες του σουτιέν είναι χαλαρές και το λουράκι της πλάτης είναι σφιχτό, το βάρος τους στήθους επίσης δεν κατανέμεται σωστά.

Με η χωρίς;

Σε τελική ανάλυση, η επιλογή εξαρτάται αποκλειστικά από σένα και τις ανάγκες σου. Εάν αισθάνεσαι άνετα χωρίς στηθόδεσμο, τέλεια. Εάν προτιμάς ένα σουτιέν για κάθε εποχή και περίσταση, δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό. Είναι κακό να φοράς σουτιέν στο κρεβάτι; Όχι, αν σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.

Είναι μια πολύ προσωπική απόφαση που εξαρτάται από τι σε κάνει να νιώθεις άνετα και τι όχι.