ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Matcha: Το superfood που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου

123RF

Αν ήθελες να χρωματίσεις την ευεξία, ποιο χρώμα θα διάλεγες; Για κάποιον ανεξήγητο λόγο η συνηθέστερη απάντηση είναι το πράσινο. Το χρώμα της φύσης στα καλύτερά της. Στην ίδια απόχρωση και το ξακουστό τσάι Matcha, το εκλεπτυσμένο ρόφημα που κατακλύζει τα τελευταία χρόνια τη Δύση, έχει όμως βαθιές ρίζες στην παράδοση της Ανατολής. Η επιλογή που προσφέρει δροσιά με τα νέα Lipton οδηγεί Green Ice Tea MATCHA ginger & lemongrass και Yuzu Lime.

Τι είναι το Matcha Tea;

Ανήκει στην οικογένεια του πράσινου τσαγιού και παράγεται από τα πιο τρυφερά φύλλα του. Σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη τσαγιού, όπου τα φύλλα τους αποξηραίνονται και δίνουν το άρωμα και τα θρεπτικά τους συστατικά στο νερό ως αφέψημα ή αν θέλετε έγχυμα (το τσάι και τα βότανα είναι καλό να μην βράζουν μέσα στο νερό, αλλά να προστίθενται σε αυτό αφού αποσυρθεί από τη φωτιά), το τσάι matcha είναι μια λαμπερή, πράσινη σκόνη που διαλύεται σε ζεστό νερό.

Πώς φτιάχνεται η πράσινη «πούδρα»

Η παράδοση θέλει τους καλλιεργητές πράσινου τσαγιού να αφήνουν τα πολύτιμα φυτά στη σκιά, ώστε να διατηρηθεί το ζωντανό χρώμα της σκόνης Matcha. Τα πιο φρέσκα φύλλα από τις κορυφές των θάμνων συλλέγονται προσεκτικά, φροντίζοντας ώστε να απομακρυνθούν μίσχοι και νεύρα, αφήνοντας μόνο το βελούδινο μέρος του φυτού.

123RF

 

Αυτή είναι η πρώτη ύλη για την διαυγή σκόνη που φτάνει στο ποτήρι μας. Οι Ιάπωνες συνηθίζουν να τρίβουν τα φύλλα σε παραδοσιακά πέτρινα «γουδοχέρια». Μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή. Το κοπάνισμα του τσαγιού γίνεται επίσης σε σκιερό μέρος, με στόχο να μείνουν όλα τα συστατικά του matcha στο τελικό προϊόν και να μην χαθούν από την θερμοκρασία των ακτίνων του ήλιου. 

Η τελετουργία του matcha

Η Άπω Ανατολή έχει μακρά παράδοση στην φιλοσοφία της χαλάρωσης, της ενσυνείδησης σε κάθε πράξη και της αποβολής της βιασύνης και του στρες. Κάθε δραστηριότητα, από την πιο απλή, ως την πιο επίσημη μοιάζει με τελετουργία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται φυσικά και η παράδοση του matcha, με την διαδικασία προετοιμασίας ενός γευστικού φλιτζανιού να μοιάζει μυσταγωγική.

123RF

Δεν είναι τυχαίο πως ένας από τους πατέρες του Βουδισμού Ζεν και ο άνθρωπος που έφερε το τσάι πίσω στην Ιαπωνία, ο βουδιστής ιερωμένος Εϊσάι πίστευε βαθιά στην συμβολή του στην ηρεμία νου και σώματος. Πιο συγκεκριμένα έλεγε πως το matcha «έχει την ικανότητα να κάνει τη ζωή κάποιου γεμάτη και ολοκληρωμένη».

Το ειδικό κινέζικο μπολ, το μπαμπού κουταλάκι και σύρμα για το ανακάτεμα του τσαγιού ώστε να πάρουμε φίνο πράσινο αφρό στο φλιτζάνι μαγεύουν το μάτι, πριν κατακλύσουν τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Με τον τρόπο αυτό συνδυάζουμε τα οφέλη του πράσινου τσαγιού και του αγνού Ιαπωνικού Matcha με αποτέλεσμα να προσφέρουμε αίσθηση αναζωογόνησης κάθε μέρα.

Αν πάλι είναι αργά για να παραγγείλεις μπαμπού αναδευτήρα από την Ιαπωνία, τσέκαρε στα ψυγεία της γειτονιάς για τις δύο υπέροχες γεύσεις του Lipton Green Ice Tea MATCHA ginger & lemongrass και Yuzu Lime.

 

Παγωμένο και δροσιστικό, στη νέα συσκευασία, εμπνευσμένη από τη γη του ανατέλλοντος ήλιου το Lipton Green Ice Tea MATCHA ακτινοβολεί την ιαπωνική του προέλευση.