ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαγνήσιο: Τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η έλλειψή του. Είσαι σίγουρη ότι καταναλώνεις τις σωστές τροφές;

Unsplash

Αν υπάρχει ένα μέταλλο που είναι τρομερά απαραίτητο για τον οργανισμό, αλλά οι περισσότεροι παρουσιάζουμε έλλειψη, αυτό είναι το μαγνήσιο.

Σύμφωνα με έρευνα, το 75% των Αμερικανών έχει ανεπάρκεια στο μαγνήσιο και δεν λαμβάνει όσο χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε καθημερινή βάση, που είναι 310-420 mg.

Γιατί είναι τόσο απαραίτητο το μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάνω από 300 συστήματα ενζύμων που ρυθμίζουν τις καθημερινές λειτουργίες του σώματος. Ο έλεγχος της γλυκόζης και της πίεσης, καθώς και η μετατροπή των τροφών σε ενέργεια είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Επίσης, ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Γιατί δεν παίρνουμε όσο μαγνήσιο χρειάζεται;

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο ότι οι άνθρωποι που ζούσαν πριν το 1950, λάμβαναν πολύ περισσότερο μαγνήσιο, συγκριτικά με τα χρόνια που ακολούθησαν. Μία βασική αλλαγή είναι αυτή στο λίπασμα που βάζουμε στις τροφές που καλλιεργούμε, με την περιεκτικότητα του μαγνησίου να έχει μειωθεί, ή στο ότι μετράμε περισσότερο τις ποσότητες που τρώμε.

Η επεξεργασία των τροφών μειώνει το μαγνήσιο, επομένως είναι λογικό αν η γιαγιά σου είχε πιο γερά οστά από εσένα. «Αν η διατροφή σου έχει περισσότερες ζωικές τροφές ή πολύ υδατάνθρακα ή πολλά λιπαρά, είναι πιθανότερο να έχεις έλλειψη σε αυτό το μέταλλο», επισημαίνει η διατροφολόγος Brigitte Zeitlin. Αν συνυπολογίσεις και την έλλειψη της βιταμίνης D εξαιτίας της καραντίνας, δεν θέλει και πολύ.

Υπάρχουν ασφαλές και οι πιο ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν από γαστρεντερικές νόσους ή διαβήτη τύπου 2 και είναι πιθανότερο να τους λείπει μαγνήσιο.

Τι προκαλεί η έλλειψή του μακροπρόθεσμα;

Αν έχεις έλλειψη, υπάρχουν προβλήματα υγείας που ενδέχεται να προκύψουν με το πέρασμα του χρόνου. Αυξημένο ρίσκο για υψηλότερη πίεση, καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωση και ημικρανίες.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, kale)
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι
  • Τροφές ολικής άλεσης
  • Όσπρια
  • Ψάρια
  • Αβοκάντο
  • Μαύρη σοκολάτα (το λιγότερο 72% κακάο)