ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαγνήσιο: Τα οφέλη του για την υγεία και οι τροφές που θα σου το δώσουν

Unsplash

Είναι το 4ο κατά σειρά στοιχείο σε αφθονία στον οργανισμό μας και παράλληλα ένα από τα πιο σημαντικά, μιας και συμμετέχει σε παραπάνω από 600 χημικές αντιδράσεις σε αυτόν. Ο λόγος για το μαγνήσιο η έλλειψη του οποίου έχει επιδράσεις στην καρδιά, τη διάθεση και τη μνήμη.

Ειδικά για εμάς τις γυναίκες το μαγνήσιο είναι απαραίτητο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην οποία συνιστάται από τους γιατρούς και ως συμπλήρωμα, αλλά σε όλη τη ζωή μας. Ειδικά στην εμμηνόπαυση, το συγκεκριμένο μέταλλο συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων που μας δυσκολεύουν, όπως είναι οι διαταραχές ύπνου και η κακή διάθεση.

Τα οφέλη του

Μεταξύ άλλων, το μαγνήσιο μειώνει την αρτηριακή πίεση, καθώς έχει θετική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος. Τα άτομα με επαρκείς ποσότητες μαγνησίου εμφανίζουν μέχρι και 48% λιγότερες πιθανότητες για υπέρταση. Εξίσου σημαντική η λειτουργία του στη διαδικασία απορρόφησης του ασβεστίου απότον οργανισμό. Παράλληλα, συμβάλλει στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, κάνοντάς σε να νιώθεις πιο ήρεμη, να χαλαρώνεις και να μην υποφέρεις από νευρικότητα. Μαγνήσιο επίσης λαμβάνεις για να λειτουργούν σωστά οι μύες, η καρδιά και για γερά κόκκαλα.

Πηγές μαγνησίου

Το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλές τροφές της φύσης και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της υγιεινής διατροφής. Οι πιο πλούσιες τροφές σε μαγνήσιο είναι το σουσάμι και συνεπώς το ταχίνι, η ψίχα του ηλιόσπορου, το κακάο και η σοκολάτα υγείας, τα αμύγδαλα, η σόγια, ξηροί καρποί όπως τα φουντούκια και τα καρύδια, τα ξερά φασόλια, τα ρεβύθια, οι φακές και τα μπιζέλια, τα παντζάρια και το αλεύρι ολικής αλέσεως από σιτάρι ή σίκαλη.