ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η λυτρωτική δύναμη ενός «ευχαριστώ»

Unsplash

Θέλεις να «εκπέμπεις» θετικότητα, εσωτερική ηρεμία, αγάπη και σεβασμό. Αν θέλεις μια σχέση με αυτά τα χαρακτηριστικά, το πρώτο βήμα είναι να νιώθεις, να αποκτήσεις εσύ αυτά τα χαρακτηριστικά. Έτσι θα έρθει ο άνθρωπος με αυτά τα χαρακτηριστικά και συναισθήματα, καθώς και η αντίστοιχη σχέση.

Από την Τζιλ Δούκα MBA, MCC*

Για να ανεβάσουμε το εσωτερικό σου θερμόμετρο με θετικά συναισθήματα, θα χρησιμοποιήσουμε το πιο δυνατό εργαλείο που έχουμε: την ευγνωμοσύνη. Υπάρχουν πολλά για τα οποία χρωστάς ευγνωμοσύνη στον εαυτό σου και στη ζωή και αυτό είναι που θα σε σηκώσει όρθιο στα πόδια σου ξανά.

Η ευγνωμοσύνη μάς βοηθά να τραβήξουμε την προσοχή μας από την έλλειψη και μας οδηγεί προς την αφθονία. Όπως είπαμε, εκείνο στο οποίο εστιάζουμε, αυτό και μας έρχεται.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μέσα από την ευγνωμοσύνη γινόμαστε πιο ανεκτικοί απέναντι στις προκλήσεις της ζωής, δημιουργούμε καλύτερες σχέσεις, μειώνουμε το άγχος και νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

Μελέτες έδειξαν πως οι άνθρωποι που έγραφαν στο ημερολόγιό τους καθημερινά επειδή ένιωθαν ευγνώμονες για τη ζωή τους ήταν πιο αισιόδοξοι, είχαν περισσότερη ενέργεια, ήταν πιο συμπονετικοί, είχαν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και πετύχαιναν πιο γρήγορα τους στόχους τους.

Κάθε φορά που δίνουμε (δράση), ακολουθεί μια αντίστοιχη αντίδραση, κατά την οποία λαμβάνουμε. Αυτή η δράση δεν λαμβάνει χώρα αμέσως τις περισσότερες φορές και συχνά δεν πραγματοποιείται στον ίδιο τομέα ή από τον ίδιο άνθρωπο.

Γιατί, λοιπόν, να σκέφτεσαι πως έχεις να διασχίσεις συναισθηματικά έναν πολύ κακοτράχαλο δρόμο, γεμάτο με μεγάλες πέτρες για να βρεις τον άνθρωπό σου; Ευτυχώς, οδηγείς τζιπ! Ναι, σωστά κατάλαβες! Η ευγνωμοσύνη είναι το 4Χ4 που θα χρησιμοποιήσεις!

*Master Certified Business and Leadership Coach by International Coaching Federation

Διαπιστευμένη lifecoach στο 4% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης, διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com