ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λιαστές ντομάτες: 5 healthy συνταγές για σταθερά λαμπερό δέρμα και απίστευτη νοστιμιά

Shutterstock

Έχω την εντύπωση ότι δεν αγαπούν όλοι τις λιαστές ντομάτες. Πράγμα που με εκπλήσσει, διότι εγώ θα μπορούσα να ζω μόνο με ψωμί, φέτα και λιαστές ντομάτες, που έχουν ήδη το ελαιόλαδο και τη φανταστική γεύση.

Αν δεν σου περνά από το μυαλό να φτιάξεις τις δικές σου λιαστές ντομάτες, ή να τις αγοράσεις σε βαζάκι από το σούπερ μάρκετ, θα σου δώσω μερικούς λόγους (εκτός από τη φανταστική τους γεύση). 1 φλιτζάνι σου δίνει το 39% του καλίου που χρειάζεσαι, απαραίτητο για τους μύες, 23% της βιταμίνης C και 16% της βιταμίνης Α. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές συνταγές που είναι πεντανόστιμες, healthy και έχουν ως βασικό συστατικό τις ζουμερές λιαστές ντομάτες.

Ζυμαρικά με λιαστές ντομάτες και αγκινάρα

Υλικά:

350 γραμ. πέννες

2 κουταλιές ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο

3/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες

400 γραμ. καρδιές αγκινάρας

1 φλιτζάνι αρακά

2 κουταλιές φρέσκο βασιλικό

τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Βράσε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente. Στο μεταξύ, σόταρε το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες, την αγκινάρα και τον αρακά στο ελαιόλαδο. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά, τον βασιλικό και σέρβιρε με παρμεζάνα.

Εύκολη bruschetta

Υλικά:

φέτες ψωμί

ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες

λίγο ελαιόλαδο

ανθότυρο

Εκτέλεση:

Το πιο γρήγορο σνακ με λιαστές ντομάτες είναι και το πιο καλοκαιρινό. Το μόνο που θα κάνεις είναι να βάλεις για λίγο στον φούρνο μερικές φέτες ψωμί, να τις ραντίσεις με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη, να τρίψεις ανθότυρο ή φέτα και ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες.

Ομελέτα με πατάτα και λιαστές ντομάτες

Υλικά:

6 μικρές πατάτες

3 κουταλιές ελαιόλαδο

μισό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 φλιτζάνια κάρδαμο

8 αυγά

λίγο αλάτι

λίγο σκόρδο σε σκόνη

1/4 φλιτζάνι γκοργκονζόλα

1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες

85 γραμ. μοτσαρέλα σε φέτες

λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, κόψε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και άπλωσέ τις στο τηγάνι, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Ρίξε από πάνω 2 κουταλιές λάδι και άσε τις στον φούρνο για 15 λεπτά. Στο μεταξύ, σόταρε το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι και πρόσθεσε το κάρδαμο για άλλα 2 λεπτά.

Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τα αυγά, το αλάτι, το σκόρδο, την γκοργκοντζόλα, τις ντομάτες, το σοταρισμένο κάρδαμο και τα κρεμμύδια. Βγάλε το τηγάνι από τον φούρνο και ρίξε όλο το μείγμα των αυγών και τις φέτες μοτσαρέλα, κατέβασε λίγο τη θερμοκρασία, και ψήσε για 25 λεπτά.

Σαλάτα με κινόα και σπανάκι

Υλικά για σαλάτα:

1 φλιτζάνι κινόα

1/3 φλιτζάνι λιαστές

2 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι

1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα

λίγο ελαιόλαδο

λίγο αλάτι

Για το dressing:

2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές χυμό λεμόνι

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλάκι μουστάρδα

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Βράσε το κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες και στο μεταξύ, ετοίμασε το dressing ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά. Σόταρε τα αμύγδαλα στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα και άφησέ τα να κρυώσουν. Όταν βράσει το κινόα, ρίξε το στο μπολ με τα αμύγδαλα, πρόσθεσε το dressing, τις λιαστές και το σπανάκι.

Ψωμί με σπαράγγια, ντομάτες και ελιές

Υλικά:

100 ml ελαιόλαδο

250 γραμ. σπαράγγια

200 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλιά θυμάρι

3 αυγά

100 ml γάλα

λίγες μαύρες ελιές

100 γραμ. λιαστές ντομάτες

100 γραμ. κατσικίσιο τυρί

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 190 βαθμούς, βάλε αντικολλητικό χαρτί σε μακρόστενο ταψάκι για ψωμί και βράσε σε αλατισμένο νερό τα σπαράγγια. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι με το θυμάρι, κάνε μία τρύπα στο κέντρο και ρίξε εκεί τα αυγά, το γάλα και το λάδι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να αναμιχθούν με το αλεύρι.

Κράτησε στην άκρη 5 σπαράγγια και μερικές ελιές. Βάλε τα υπόλοιπα, τις ντομάτες, τις ελιές και τα 2/3 του τυριού. Ρίξε το μείγμα στο ταψάκι και άπλωσε από πάνω αυτά που κράτησες από πριν, καθώς και το τριμμένο τυρί. Ψήσε 35-40 λεπτά και περίμενε να κρυώσει πριν το φας.