FITNESS

5 λάθη που κάνεις όταν είσαι αρχάρια στη γυμναστική (και δημιουργούν προβλήματα)

Unsplash

Το πήρες απόφαση και ξεκίνησες γυμναστική. Περπάτημα, τρέξιμο, yoga ή pilates στο σαλόνι ή χορό. Κι ενώ νιώθεις ενέργεια, κοιμάσαι καλύτερα και η διάθεση έχει βελτιωθεί, υπάρχουν κάποια κλασικά λάθη που κάνεις και οι γυμναστές σε παρακαλούν να τα σταματήσεις.

Ο personal trainer Anthony Crouchelli σου εξηγεί ποια είναι τα λάθη που κάνεις όταν είσαι αρχάρια στη γυμναστική, αλλά και πώς σου δημιουργούν προβλήματα. Είτε μέσα από τραυματισμούς, είτε επειδή σε αποτρέπουν από το να δρέψεις όλα τα οφέλη που σου δίνει η σωματική άσκηση.

Βιάζεσαι να τα κάνεις όλα γρήγορα

Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να βιάζεσαι να τα κάνεις όλα στην αρχή. «Όταν πας να κάνεις πολλή γυμναστική και να το παρακάνεις με 2-3 φορές μέσα στη μέρα, το μόνο που καταφέρνεις είναι να τραυματίζεσαι. Κανείς δεν σκέφτεται ότι η μόνη επιλογή είναι να βάζεις τα θεμέλια, αργά και σταθερά». Ο ειδικός συστήνει να δούμε τις πρώτες 2-3 εβδομάδες ως βάση, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνεις μόνο μία επανάληψη την ημέρα.

Δεν τρέφεσαι σωστά

Η κοινή λογική πρέπει να σου πει ότι αλλιώς τρως όταν δεν γυμνάζεσαι καθόλου, αλλιώς όταν ασκείσαι μέτρια και αλλιώς όταν επιλέγεις γυμναστική υψηλής έντασης. Χρειάζεσαι τα σωστά καύσιμα για να δαπανήσεις ενέργεια. Πριν την πρωινή σου γυμναστική, φάει μία μπανάνα ή μία μπάρα πρωτεΐνης. Μισή ώρα μετά τη γυμναστική, πρέπει να καταναλώνεις ένα γεύμα που να έχει ίση ποσότητα υδατάνθρακα- πρωτεΐνης. Και φυσικά, αυξάνουμε την ποσότητα νερού σε καθημερινή βάση.

Πας κατευθείαν στα βαριά (αν και αρχάρια στη γυμναστική)

«Όταν οι άνθρωποι ακούνε μέτρια βάρη, πηγαίνουν στα βαριά από την αρχή, το παρακάνουν με το stretch λόγω του αυξημένου βάρους και κινδυνεύουν με τραυματισμούς». Εξάλλου, έχουμε πει κι εμείς εδώ ότι μπορείς να κάνεις ασκήσεις με ελαφριά βάρη και να δεις εξίσου σημαντικά αποτελέσματα.

Γυμνάζεσαι κάθε μέρα

Οι μέρες ξεκούρασης δεν είναι μόνο απαραίτητες όταν μιλάμε για δουλειά. Οι μύες χρειάζονται χρόνο να επανέλθουν μέχρι την επόμενη φορά. «Εγώ ζω με τη μέθοδο 5-2. Πέντε μέρες γυμναστική και δύο μέρες ξεκούραση. Εξίσου σημαντικό είναι το stretching πριν και μετά τη γυμναστική για να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί».

Δεν αναγνωρίζεις τον πόνο

Όταν είσαι αρχάρια στη γυμναστική, υπάρχει περίπτωση να μπερδεύεις τη μυική ξηρότητα και το «πιάσιμο» με τον πόνο. Αυτό όμως δημιουργεί μακροπρόθεσμα προβλήματα στο σώμα. Πώς θα καταλάβεις τη διαφορά; «Η μυική ξηρότητα μοιράζεται συνήθως σε διάφορα σημεία του σώματος και φεύγει από μόνη της μετά από λίγες μέρες ξεκούρασης. Ο πόνος από τραυματισμός επιμένει σε ένα σημείο αλλά και σε διάρκεια. Μάθε λοιπόν να ακούς το σώμα σου», συμβουλεύει ο Crouchelli.