ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Κυτταρίτιδα: Πόσο «αθώα» είναι για την υγεία σου;

Θεωρείται «εχθρός», αν και η παρουσία και μόνο οιστρογόνων αρκεί για την εμφάνισή της. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποια επιστημονικά δεδομένα η κυτταρίτιδα μπορεί να «κρύβει» πίσω της πολλά στοιχεία του μεταβολικού συνδρόμου.

«Η θεραπεία ή μείωσή της περνά μέσα από τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου, που στο επίκεντρό της έχει μια υγιεινή, ισορροπημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή και καθημερινή άσκηση», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσαρκίας (ESODIMESO), διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Σωτήριος Αδαμίδης, στη διάρκεια του Forum, συμπληρώνοντας πως «σήμερα με μια εξέταση του μεταβολικού προφίλ κάθε γυναίκας, που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα στο ιατρείο, μπορούμε να προσδιορίσουμε τόσο τα αίτια, όσο και το στάδιο της κυτταρίτιδας. Αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες μεταβολικές και ενδοκρινικές διαταραχές που κρύβονται πίσω από την κυτταρίτιδα, αυτή θα αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά και με μόνιμα αποτελέσματα».

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο; πρόκειται για το «σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη» ή «σύνδρομο Χ» και πρόκειται για μία ομάδα παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και καρδιακής νόσου. Γυναίκες με περιφέρεια μέσης πάνω από 88 εκατοστά και άντρες με άνω των 100 εκατοστών αντίστοιχα, διατρέχουν κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Ως μέσα πρόληψης του διαβήτη, της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του μεταβολικού συνδρόμου, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Stefanos Kales επεσήμανε την προσαρμογή στους 5 υγιεινούς κανόνες μεσογειακής διατροφής: κατανάλωση νερού αντί για αναψυκτικά, χρήση λαδιού αντί για βούτυρο, κατανάλωση αβγών, οσπρίων και λευκού κρέατος αντί κόκκινου,προσθήκη στο καθημερινό διατροφολόγιο φρούτων/λαχανικών καθώς επίσης και αντικατάσταση του λευκού αλευριού με ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ