ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Κοιμήσου σε αυτή τη στάση και θα πονάς λιγότερο στην περίοδο

Όταν το 1994 ο Σάκης Ρουβάς τραγούδησε για πρώτη φορά το «αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας» δεν ήξερε ότι μόλις είχε πει το τραγούδι με το οποίο θα ταυτίζονταν όλες οι γυναίκες. Και δεν εννοούμε για την έκφραση του πόνου που βιώνεις στη διάρκεια ενός ερωτικού δράματος, αλλά, κυρίως, στη διάρκεια της περιόδου σου.

Δεν θα σταθούμε τόσο σε όλο τους στίχους όσο στο τρίπτυχο 1. αίμα 2. δάκρυα και 3. ιδρώτας που περικλείει τρία πράγματα που συμβαίνουν στην περίοδο. Αίμα για τους προφανείς λόγους, δάκρυα γιατί πονάς και ιδρώτας γιατί όταν πονάς πολύ ΚΑΙ αυτό συμβαίνει.

Περίοδος. Μια λέξη, πολύς πόνος. Και πολλά παυσίπονα. Εκτός από αυτά όμως υπάρχει και μια στάση ύπνου η οποία μπορεί να αποδειχθεί ανακουφιστική.

Σύμφωνα με τη γυναικολόγο Lisa Lindley, το να (προσπαθήσεις να) κοιμηθείς σε εμβρυική στάση είναι ιδανικό. «Αυτή η θέση παίρνει την πίεση από τους κοιλιακούς μυς αφού τους αναγκάζει να χαλαρώσουν. Όσο λιγότερη πίεση ασκείται στους κοιλιακούς μυς, τόσο λιγότερη ένταση, τόσο λιγότερος πόνος, άρα και κράμπες».

Λογικό ακούγεται.

Και μιας που λέμε για στάσεις ύπνου, να σου πούμε και αυτή που καλό είναι να αποφύγεις τις ημέρες της περιόδου σου, όχι μόνο για να αποφύγεις τον πόνο, αλλά και τυχόν διαρροές. Δεν είναι άλλη από την θέση «μπρούμυτα» η οποία πιέζει την ουρήθρα σου.

 

Τέλος, για να χαλαρώσεις, βοηθάει να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο ή να κοιμηθείς αγκαλιά με μια θερμοφόρα, δύο συνήθειες που, όπως έχει αποδειχτεί και εμπράκτως ότι, βοηθούν στην εξομάλυνση του πόνου.