ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κυτταρίτιδα: Οι 3 παράγοντες που συμβάλουν στη δημιουργία της (και γιατί πρέπει να την αποδεχτείς)

Unsplash

Ας γνωρίσουμε την κυτταρίτιδα, ένα θέμα που απασχολεί, αν όχι όλες,τις περισσότερες γυναίκες και που έχει αγκαλιαστεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός πως όλα τα γυναικεία σώματα εμφανίζουν λίγη ή πολλή κυτταρίτιδα. Αυτό που βλέπουμε, τα χαρακτηριστικά λακκουβάκια που φαίνονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, δεν είναι άλλο από συσσωρευμένο λίπος, το οποίο είναι πολύ κοντά στην τελευταία στοιβάδα δέρματος και έχει τη συγκεκριμένη όψη. Αρχικά να διευκρινίσουμε πως οι παράγοντες εμφάνισής της στο σώμα μπορεί να είναι οι παρακάτω.

Κληρονομικοί παράγοντες στην κυτταρίτιδα

Μιλάμε για το ποσοστό που αφορά την κληρονομικότητα και είναι αυτό στο οποίο μπορούμε εμείς να επέμβουμε λιγότερο.

Η ποιότητα του δέρματος

Σε ένα πολύ ευαίσθητο, ξηρό και λεπτό δέρμα, είναι πολύ πιθανό να φαίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό η γνωστή όψη από ένα άλλο και καλά ενυδατωμένο δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να φροντίζουμε να το ενυδατώνουμε σωστά, πίνοντας αρκετό νερό κάθε μέρα, αλλά και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα για το δέρμα μας ενυδατικά προϊόντα, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και την αντηλιακή προστασία αλλά και τη φυσική δραστηριότητα.

Οι διατροφικές συνήθειες

Η κυτταρίτιδα δεν κάνει διακρίσεις στο βάρος καθώς ένα αδύνατο σώμα μπορεί να έχει αρκετά υψηλά ποσοστά λίπους. Και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες να εμφανίσει κυτταρίτιδα και την ίδια στιγμή ένα υπέρβαρο σώμα να φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση. Όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες λοιπόν, που είναι και το κομμάτι που μπορούμε να ελέγξουμε περισσότερο, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στα σωστά μοιρασμένα γεύματα, την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων και τον περιορισμό των επεξεργασμένων και πολύ λιπαρών τροφών. Το να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, έστω συμβουλευτικά, θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Η σημασία της αποδοχής (και της κυτταρίτιδας)

Το κομμάτι που θα ήθελα να καταλήξω και να σταθώ όμως περισσότερο, αφού γνωρίσαμε λίγο καλύτερα την κυτταρίτιδα, είναι πως τα τελευταία χρόνια, ενώ μιλούσαμε τόσο για αυτήν ως μία ατέλεια που πρέπει να καλύψουμε στην παραλία ή στις φωτογραφίες μας, σήμερα αγκαλιάζεται τόσο από γυναίκες και καμπάνιες που γίνονται κατά καιρούς με θέμα την αποδοχή και το self love, ακόμα και σε τεράστιες εταιρίες όπως η Barbie, που πλέον κατασκευάζεται δίνοντας βάση στην πιο «ανθρώπινη και φυσική εκδοχή της γυναικείας ομορφιάς».

Και μιλώντας για ομορφιά, μπορείς να μπεις στην διαδικασία να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες, να ψάξεις τα κατάλληλα για εσένα προϊόντα περιποίησης και τη γυμναστική που σου ταιριάζει. Όλα αυτά οδηγούν στην καλύτερη εκδοχή του καθένα μας. Η αποδοχή και η αγάπη για τον εαυτό σου, είναι αυτά που θα σε κάνουν ομορφότερη.