ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κι όμως, οι αγαπημένοι μας celebrities μπορούν να μας κάνουν πιο χαζούς

Photo by Alberto Rodriguez/E! Entertainment/NBCUniversal/NBCU Photo Bank via Getty Images

Νέα επιστημονική έρευνα συνδέει την αχόρταγη επιθυμία για κάθε ανούσια λεπτομέρεια για τη ζωή των celebrities, με τη χαμηλή νοημοσύνη. Έκπληξη; Μάλλον όχι και τόσο.

Πώς επηρεάζουν οι celebrities τη νοημοσύνη μας;  

Μια πρόσφατη μελέτη από μια ομάδα Ούγγρων ακαδημαϊκών ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη εμμονή με celebrities τείνουν να σημειώνουν χαμηλότερα σκορ στα γνωστικά τεστ.

Η μελέτη, δημοσιεύθηκε αρχικά τον Νοέμβριο του 2021. Ωστόσο, πρόσφατα επανεμφανίστηκε στη New York Post. Σε αυτή συμμετείχαν 1.763 ενήλικες οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν δύο γνωστικά τεστ.

Αυτά περιλάμβαναν τη χρήση λεξιλογίου 30 λέξεων, καθώς και μια δοκιμή αντικατάστασης ψηφιακών συμβόλων. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια «κλίμακα στάσης celebrities», η οποία ζητούσε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν φράσεις, οι οποίες θα καθόριζαν το μέγεθος εμμονής τους με τους celebrities.

Η ζωή των celebrities μάς κάνει χαζούς;

Μερικές απαντήσεις ήταν λογικές: «Με τους φίλους μου αρέσει να συζητάμε τι έχει κάνει η αγαπημένη μου διασημότητα». Άλλες ήταν πιο ανησυχητικές: «Έχω συχνά σκέψεις για τη διασημότητά μου, ακόμα κι όταν δεν το θέλω». Και μερικές προκαλούν περαιτέρω ερωτήσεις: «Αν είχα την τύχη να συναντήσω την αγαπημένη μου διασημότητα και μου ζητούσε να κάνω κάτι παράνομο ως χάρη, μάλλον θα το έκανα». 

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της εμμονής με celebrities και της χαμηλότερης απόδοσης στα γνωστικά τεστ. Συμπέρασμα το οποίο ισχύει ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τα δημογραφικά στοιχεία και η αυτοεκτίμηση. Αυτά τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έδειξαν μια αδύναμη, αλλά συνεπή συσχέτιση.

Εθισμός και εμμονές

Φυσικά, η μελέτη για το κατά πόσο οι celebrities επηρεάζουν τη νοημοσύνη, δεν καθορίζει την αιτία και το αποτέλεσμα. Oύτε σημαίνει ότι γνωρίζεις το timeline της σχέσης της Kourtney Kardashian και του Travis Barker, σε κάνει αυτόματα χαζό.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα αποτελέσματα αυτά, συμφωνούν με προηγούμενα ευρήματα για εθιστικές συμπεριφορές. Αυτά υποδηλώνουν ότι οι υπερβολικές συμπεριφορές μπορούν να βλάψουν τη γνωστική λειτουργία. Γιατί; Λόγω της αυξημένης εστίασης και ενέργειας που επενδύεται στη συμπεριφορά που κυριαρχεί στη ζωή του ατόμου.

Έτσι, τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν λιγότερο σχέση με τη νοημοσύνη και περισσότερο με τη δυσκολία ενός ατόμου να αφιερώσει την προσοχή του σε οτιδήποτε δεν σχετίζεται με τους celebrities για τους οποίους έχει εμμονή.

Επίσης, θα μπορούσε κάποιος με χαμηλή νοημοσύνη να μαντέψει με ποιον βγαίνει η Kim Kardashian West αποκλειστικά με βάση τις αλλαγές στο στυλ της; Τροφή για σκέψη.