ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κι όμως υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί γελάμε στις πιο δυσάρεστες στιγμές

Unsplash

«Γάμος χωρίς κλάμα και κηδεία χωρίς γέλιο δεν γίνονται» λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός. Απ΄ ό,τι φαίνεται έχει απόλυτο δίκιο και μάλιστα και από επιστημονικής άποψης.

Φαντάσου αυτό: Βρίσκεσαι στη μέση μιας πολύ έντονης συζήτησης. Ενώ νιώθεις ταραγμένη και αναστατωμένη, ξαφνικά ξεσπάς σε γέλια. Δεν ξέρεις καν γιατί. Προσπαθείς τόσο πολύ σταματήσεις να γελάς, αλλά είναι ένας δρόμος χωρίς γυρισμό. Ένας δρόμος που συνήθως ακολουθείται από ενοχές.

Λοιπόν, σου έχω καλά νέα. Εάν βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση, να ξέρεις πως δεν είσαι μόνη.

Τι κρύβεται πίσω από το γέλιο;

Κι όμως υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί γελάμε στις πιο δυσάρεστες στιγμές Pexels

Το σκεπτικό πίσω από το γέλιο σε δυσάρεστες στιγμές είναι αρκετά περιστασιακό και ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και την ψυχολογική του κατάσταση.

Πολλοί άνθρωποι με νευροαναπτυξιακά προβλήματα όπως Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής,  Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες να έχουν τις κατάλληλες συναισθηματικές αντιδράσεις σε θλιβερά ή δυσάρεστες καταστάσεις.

Επίσης, υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό της κοινωνίας το οποίο εμπίπτει στην κατηγορία των κοινωνιοπαθών. Αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν ευχαρίστηση από τον πόνο των άλλων και δεν έχουν ενσυναίσθηση ή ενδιαφέρον για τους άλλους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επιστήμονες προτείνουν πως τα άτομα αυτά, μπορούν να επωφεληθούν από τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, (είτε ομαδική, είτε ατομική), προκειμένου να μπορέσουν να αναπτύξουν τις κατάλληλες συναισθηματικές αντιδράσεις, που δεν τους έρχονται με φυσικό τρόπο.

Τα γέλια ως μηχανισμός άμυνας

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που δεν μιλάμε για ένα από τα γνωστά νευροαναπτυξιακά προβλήματα; Πριν αρχίσεις να αναζητάς συμπτώματα, τοπικούς ψυχολόγους και να αναρωτιέσαι εάν είσαι κρυφά κοινωνιοπαθής ή όχι, υπάρχει ένας άλλος λόγος που μπορεί να σε κάνει να ξεσπάς σε γέλια σε δυσάρεστες στιγμές;

Μπορεί υποσυνείδητα να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, από τον εαυτό σου. Δηλαδή να σε αυτοπροστατεύεις. Μερικές φορές οι άνθρωποι γελούν, όταν βιώνουν μια δυσάρεστη κατάσταση και προσπαθούν να κρύψουν τα βαθύτερα συναισθήματά τους. Αυτή μπορεί να είναι μια ασυνείδητη διαδικασία και όχι κάτι που συμβαίνει απαραίτητα συνειδητά.

Με άλλα λόγια, το μυαλό σας στήνει ένα firewall λογισμικό για να καταπολεμήσει τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα.

Και είναι απολύτως φυσιολογικό.