ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Κεφάλαιο καρκίνος του μαστού: Παράγοντες κινδύνου, συμπτωματολογία και πρόληψη

Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει όλες τις γυναίκες. Είναι μια ασθένεια που έχει μελετηθεί εντατικά τις τελευταίες δεκαετίες κι αυτό γιατί αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Περισσότερες από 1.700.000 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τη νόσο. Αντίστοιχα ο αριθμός αυτός για την Ευρώπη ανέρχεται σε 450.000, ενώ περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους. Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, περισσότερες από 4.900 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, ενώ περίπου 2.000 χάνουν τη ζωή τους. Πρακτικά, μια στις οκτώ γυναίκες θα εμφανίσει την ασθένεια κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Από τα στατιστικά στοιχεία και μόνο καταλαβαίνεις τη σοβαρότητα του θέματος και τη σημασία που έχει αφενός να ξέρεις περί τίνος πρόκειται γιατί η γνώση είναι η δύναμή σου και αφετέρου να θυμάσαι ότι η πρόληψη μπορεί να αλλάξει το χάρτη της νόσου.

Με τη βοήθεια της Dr. Έλενας Λινάρδου, Παθολόγου-Ογκολόγου, η οποία είναι Αν. Διευθύντρια της Α’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής “Women for Oncology”, ρίχνουμε “φως” στην υπόθεση “καρκίνος του μαστού”.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την ασθένεια; Έχει συμπτώματα; Πότε πρέπει να συμβουλευτείς ειδικό; Πώς μπορεί μια γυναίκα να βοηθηθεί; Η κα. Λινάρδου δίνει απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα.

Όπως αναφέρει η Dr. Λινάρδου στο video, τόσο η συχνότητα όσο και η θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού αρχίζουν και μειώνονται στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ αντίθετα, σε χώρες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο η τάση παραμένει αυξητική. Η ενημέρωση, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, αλλά και οι δυνατότητες πρόσβασης σε νέες μοντέρνες αποτελεσματικές θεραπείες που πρέπει να εφαρμόζονται από τους ειδικούς είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού;

– Η ηλικία. Γυναίκες άνω των 50 ετών έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ενώ είναι σπάνιο να εμφανίσει την ασθένεια μια γυναίκα κάτω των 35 ετών (5%). Αυτές οι περιπτώσεις συνήθως σχετίζονται με κληρονομικούς παράγοντες.

– Το ιστορικό. Όταν λέμε ιστορικό εννοούμε κάποιες άτυπες αλλοιώσεις του μαστού ή προηγούμενες παθήσεις, όπως είναι το πορογενές ή το λοβιακό επιφανειακό καρκίνωμα in situ.

– Η ηλικία εμμηναρχής (κάτω των 11) καθώς και η ηλικία της εμμηνόπαυσης (άνω των 55).

– Η λήψη αντισυλληπτικών για μεγάλο διάστημα.

– Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση για μεγάλο διάστημα (πάνω από 5 έτη).

– Η μεγάλη ηλικία εγκυμοσύνης και η ατεκνία.

– Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

– Η διατροφή πλούσια σε λιπαρά.

– Το κάπνισμα.

– Η έλλειψη άσκησης και φυσικής δραστηριότητας και η καθιστική ζωή.

Όλα τα παραπάνω είναι παράγοντες που αποδεδειγμένα σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Αντίθετα, ο θηλασμός είναι ένας προστατευτικός παράγοντας, επομένως η σύσταση οι μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους είναι απόλυτα σωστή με πολλαπλά οφέλη τόσο για το παιδί όσο και για την ίδια.

Ο καρκίνος του μαστού έχει συμπτώματα;

Στα πρώιμα στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Είναι σημαντικό λοιπόν οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι πρέπει να υποβάλλονται σε τακτική παρακολούθηση, στον προσυμπτωματικό λεγόμενο έλεγχο με αυτοεξέταση, εξέταση από τον ειδικό αλλά και απεικονιστικές εξετάσεις. Σε μετέπειτα στάδια όμως η νόσος μπορεί να εμφανιστεί με διάφορα συμπτώματα, όπως είναι ένα μόρφωμα ψηλαφητό στο μαστό ή κάποιοι διογκωμένοι αδένες στη μασχάλη. Επίσης, ένα άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι η ύπαρξη εκκρίματος από τη θηλή. Αυτό δεν είναι πάντα σημάδι κακοήθειας, όμως είναι ένα σημάδι που πρέπει να μας οδηγήσει σε ειδικό.

Η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος του μαστού πχ ερυθρότητα ή στην υφή πχ σαν φλοιό πορτοκαλιού ή αλλαγή στη θηλή του μαστού πχ εισολκή αποτελούν επίσης συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιήσουν. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε αλλαγή του μαστού πρέπει να “χτυπά” το καμπανάκι για μια επίσκεψη στο γιατρό.

Η πρόληψη σώζει ζωές

Αυτό που σώζει ζωές είναι η πρόληψη και το τρίπτυχο αυτοεξέταση, μαστογραφία, κλινική εξέταση από τον ειδικό. Η Roche Hellas, με την καμπάνια “for HER” έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τη φίλη, τη μητέρα, την κόρη και τη σύζυγο για τη σπουδαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης και να εμπνεύσει μέσα από το μήνυμα “σε θέλω ΕΔΩ” εκείνες που αγαπάνε τη ζωή και τους αγαπημένους τους.

Φρόντισε τον εαυτό σου, για να μπορείς να φροντίζεις και αυτούς που αγαπάς.