ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Η σημασία της πρόληψης μέσα από την έγκαιρη και ολοκληρωμένη διάγνωση 

iStock

Ο καρκίνος του μαστού, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις γυναίκες παγκοσμίως. Ο συγκεκριμένος καρκίνος, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για την υγεία των γυναικών, ταυτόχρονα όμως είναι περίτρανη απόδειξη της αξίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Ο καρκίνος του μαστού σήμερα

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Το 2020 διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού 2,3 εκατομμύρια γυναίκες, δηλαδή μία στις τρεις διαγνώσεις καρκίνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 2.300.000 γυναίκες τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, γεγονός που τον καθιστά τη συχνότερη μορφή καρκίνου στον ενήλικο πληθυσμό. Στην Ελλάδα o καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες με περισσότερες από 7.000  νέες περιπτώσεις τον χρόνο. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού

Ελάχιστα είναι γνωστά, σχετικά με τα αίτια που προκαλούν καρκίνο του μαστού, παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται:

  • Το φύλο

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες, όμως είναι συχνότερος στις γυναίκες (100 γυναίκες: 1 άνδρας).

  • Η ηλικία

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά από την ηλικία των 50 ετών, ενώ είναι σπάνιος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών (5% των περιπτώσεων), με εξαίρεση τις γυναίκες που έχουν κληρονομική προδιάθεση.

  • Το οικογενειακό ιστορικό

Όταν μια γυναίκα έχει μια συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασιάζεται ο σχετικός κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και η ίδια. Ο κίνδυνος σχεδόν πενταπλασιάζεται όταν υπάρχουν δυο συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού στο ιστορικό τους.

  • Η κληρονομικότητα

Οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη (μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2) ή είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης άλλων γονιδίων. Τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού τον υποπτευόμαστε όταν στο ιστορικό της γυναίκας υπάρχουν συγγενείς που εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού σε μικρή ηλικία ή εκδήλωσαν και στους δύο μαστούς ή αν υπάρχει συγχρόνως και ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών.

  • Η έμμηνος ρύση

Οτιδήποτε επηρεάζει μακροχρόνια έκθεση του μαστού στα οιστρογόνα, επηρεάζει και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Για το λόγο αυτό, εάν η περίοδος αρχίσει πολύ νωρίς, κάτω των 10 ετών, και η εμμηνόπαυση έρθει καθυστερημένα άνω των 55 ετών, εάν μια γυναίκα δεν έχει παιδιά ή γέννησε το πρώτο της παιδί σε ηλικία άνω των 35 ετών, η γυναίκα αυτή εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την παρατεταμένη χρήση ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση.

Η μαστογραφία και η τομοσύνθεση στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Καρκίνος μαστού: Στη Euromedica έχεις έγκαιρη διάγνωση

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με τα κατάλληλα μέσα και κυρίως με τη σωστή ενημέρωση των γυναικών, αναδεικνύεται υψίστης σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Γεγονός που ασπάζεται πλήρως o Όμιλος Euromedica. Η έγκαιρη και ολοκληρωμένη διάγνωση, η πιο ουσιαστική προστασία, αποτελεί δικαίωμα κάθε σύγχρονης γυναίκας.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης, ο Όμιλος Euromedica* έχει εξοπλίσει όλες τις μονάδες του με τελευταίας γενιάς ψηφιακούς μαστογράφους, προσφέροντας όχι μόνο εξετάσεις υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας, αλλά και άνεση για τις εξεταζόμενες. Υπό την καθοδήγηση των τεχνολόγων η διαδικασία απλοποιείται, αφαιρώντας από την κάθε εξεταζόμενη το όποιο άγχος ή φόβο έχει για την εξέταση. Η υψηλή τεχνολογία επιτρέπει στις ίδιες τις εξεταζόμενες να ελέγχουν την πίεση που θα ασκηθεί κατά την εξέταση, κάνοντας τη διαδικασία ακόμα πιο άνετη. Η διάρκεια της εξέτασης είναι μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν, με την χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας που απαιτείται για την σωστή απεικόνιση.

Εξέλιξη της μαστογραφίας αποτελεί η τομοσύνθεση, ή 3D μαστογραφία (DBT). Στη συγκεκριμένη εξέταση, η λυχνία του μαστογράφου περιστρέφεται παίρνοντας πολλαπλές τομές υπό γωνία στο μαστό, πάχους 1mm, και με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού γίνεται η ανασύνθεση των εικόνων. Στόχοι της εξέτασης είναι:

  • Αναγνώριση μικρών καρκίνων που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο
  • Μείωση των επιπλέον ειδικών λήψεων, δηλαδή των ψευδός θετικών ευρημάτων
  • Υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια

Η τομοσύνθεση ενδείκνυται σε γυναίκες που έχουν πυκνό μαστό, περίπου το 50% του πληθυσμού, καθώς και σε όσες έχουν κάποια μορφή κληρονομικότητας. Επιπρόσθετα, ως συμπληρωματική της ψηφιακής μαστογραφίας στις περιπτώσεις ευρημάτων που χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Η διαδικασία δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την ψηφιακή μαστογραφία, ενώ η διάρκεια της εξέτασης είναι ελάχιστα δευτερόλεπτα μεγαλύτερη. Η τομοσύνθεση πραγματοποιείται στο διαγνωστικό κέντρο Euromedica Εγκέφαλος Χαλανδρίου, που διαθέτει τον τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακό μαστογράφο Senographe Pristina της GE Healthcare, από εξειδικευμένους ακτινολόγους. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι ο Εγκέφαλος Χαλανδρίου ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Κέντρων Αναφοράς Τεχνολογίας Απεικόνισης της GE Healthcare.

Ο προληπτικός έλεγχος πέρα από τη μαστογραφία και την τομοσύνθεση

Καρκίνος μαστού: Στη Euromedica έχεις έγκαιρη διάγνωση

Εκτός της μαστογραφίας και της τομοσύνθεσης, στα διαγνωστικά κέντρα του ομίλου Euromedica πραγματοποιούνται υπέρηχοι μαστών, μαγνητικές τομογραφίες μαστών, ελαστογραφίες καθώς και FNA μαστών, προσφέροντας ολοκληρωμένη γκάμα απεικονιστικών υπηρεσιών. Διαθέτοντας την πλέον σύγχρονη ιατρική τεχνολογία, εξειδικευμένο προσωπικό με βαθιά γνώση του αντικειμένου και προσεγγίζοντας με ενσυναίσθηση τον κάθε εξεταζόμενο, στη Euromedica ο προληπτικός έλεγχος μαστών είναι μία διαφορετική εμπειρία.

Βάζοντας την πρόληψη στη ζωή μας αυξάνουμε τις πιθανότητες εντοπισμού ενός καρκίνου στα πρώτα του στάδια, προτού ακόμα εκδηλωθούν συμπτώματα, άρα και τα ποσοστά επιτυχούς αντιμετώπισής του. Επικοινώνησε με το κέντρο που σε εξυπηρετεί για να προγραμματίσεις το δικό σου ραντεβού και ενημερώσου αναλυτικά, μέσα από την ιστοσελίδα www.euromedica.gr.

*O Όμιλος Euromedica συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά».