ΥΓΕΙΑ

Καν’ το όπως ο Τσιτσιπάς: Τα οφέλη που χαρίζει το μπάνιο στον πάγο 

Twitter@@steftsitsipas

Από τον Harry Styles και την Madonna, στον Στέφανο Τσιτσιπά, το μπάνιο στον πάγο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, ως μορφή αποθεραπείας μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Ποια είναι τα οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό και τελικά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις;

Τι ακριβώς είναι το μπάνιο στον πάγο; 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή κρυοθεραπείας και αποθεραπείας, μέθοδος αθλητικής αποθεραπείας, που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής ανάμεσα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές, αλλά και σε ανθρώπους της showbiz. Το σώμα βυθίζεται σε κρύο νερό (10-15 βαθμών Κελσίου) ιδανικά μέχρι το στήθος, για 10 έως 15 λεπτά. Heads up, δεν είναι ακριβώς ευχάριστο.

Πιθανά οφέλη από τo μπάνιο στον πάγο

Ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν να αξιολογούν τα οφέλη που μπορεί να χαρίζει στον οργανισμό η συγκεκριμένη πρακτική αποθεραπείας, υπάρχει μια σειρά από λόγους για τους οποίους μπορεί να θέλεις να δοκιμάσεις ένα μπάνιο στον πάγο.

1. Ρίχνει γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματος

Εάν ασκείσαι σε υψηλές θερμοκρασίες ή εάν επηρεάζεσαι έντονα από τη ζέστη και την υγρασία, ένα μπάνιο στον πάγο, μπορεί να σε βοηθήσει να δροσίσεις γρήγορα το σώμα σου. Σχετική μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της υπερθερμίας που προκαλείται από την άσκηση. Οι ερευνητές πρότειναν τη μεγιστοποίηση της επαφής με την επιφάνεια του σώματος κατά τη διάρκεια της βύθισης.

2. Προωθεί την αποκατάσταση των μυών

Άλλη επιστημονική μελέτη, διαπίστωσε ότι υπήρχε μια «τάση προς όφελος» όσον αφορά την αποκατάσταση των μυών σε αθλητές που βύθιζαν το σώμα τους στον πάγο, μετά από έντονες προπονήσεις για μια περίοδο 16 ημερών.

3.Μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο

Έρευνα στο Journal of Physiology, επισημαίνει επίσης ότι το κρύο χρησιμοποιείται συχνά για τη μείωση της ροής του αίματος στους μύες για να περιοριστεί η φλεγμονή, το πρήξιμο και η βλάβη στις μυϊκές ίνες. Οι ερευνητές προτείνουν ότι το μπάνιο στον πάγο, μπορεί να είναι χρήσιμο σε αγωνιστικά περιβάλλοντα, ιδιαίτερα για εκείνους που απαιτούν γρήγορα αποτελέσματα.

4. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Οι ερευνητές σημειώνουν ακόμα, ότι η συγκεκριμένη πρακτική, μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα, μειώνει τη διέγερση του σώματος και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

5. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό

Μια μελέτη του 2014 στο Proceedings of the National Academy of Science, βρήκε στοιχεία ότι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (το τμήμα του νευρικού συστήματος που αντιδρά στο στρες) και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να επηρεαστούν μέσω τεχνικών, όπως ο διαλογισμός, οι τεχνικές αναπνοής και η βύθιση σε κρύο νερό.

6. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες

Το μπάνιο στον πάγο έχει μελετηθεί για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό και τη μεταβλητότητά του. Και οι δύο δείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες στρες. Μια μελέτη του 2018 στο JMIR Formulative Research διαπίστωσε ότι η εμβάπτιση σε κρύο νερό, ήταν ικανή να βελτιώσει και τους δύο δείκτες.

 

7. Άλλα βραχυπρόθεσμα οφέλη των λουτρών πάγου

Μια ανασκόπηση του 2014 στο North American Journal of Medical Sciences, διερεύνησε τα οφέλη της γενικής υδροθεραπείας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μπάνιο στον πάγο μπορεί επίσης να προσφέρει μια σειρά από οφέλη στην υγεία:

  • Μειωμένη συστολική αρτηριακή πίεση
  • Μειωμένη διαστολική αρτηριακή πίεση
  • Αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης
  • Χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης
  • Χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό

Αξίζει να το δοκιμάσεις;

Παρόλο που ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ του μπάνιο στον πάγου και ορισμένων οφελών για την υγεία, η πρακτική δεν είναι κατάλληλη για όλους. Οι ειδικοί προειδοποιούν: σε οποιαδήποτε θερμοκρασία νερού κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να εμφανιστεί υποθερμία. Έκθεση σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της κολύμβησης στο κρύο νερό σημείωσε ότι, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν οφέλη, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την πρακτική. Σε κάθε περίπτωση, εάν αποφασίσεις να δοκιμάσεις το μπάνιο στον πάγο, συμβουλεύσου το γιατρό σου.