ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Is Delulu the Solulu? Τελικά είναι επικίνδυνο ή εποικοδομητικό να ζεις με ψευδαισθήσεις;

Pexels

Θα ξεκινήσω επεξηγηματικά: Delulu θα πει (αν δεν έχεις μυηθεί ακόμα στο TikTok – τι κάνεις με τη ζωή σου, αλήθεια) να ζεις ως delusional, υπό την έννοια ότι λειτουργείς, σκέφτεσαι και πράττεις με την ψευδαίσθηση ότι η ζωή είναι μια ταινία στην οποία εσύ πρωταγωνιστείς. Φέρεις ουσιαστικά δηλαδή την ενέργεια της βασικής πρωταγωνίστριας, και οτιδήποτε σε αφορά, κάθε δράση και αντίδραση που επηρεάζει την ψυχολογία σου έχει να κάνει με σένα και μόνο. Εγωκεντρικό; Ναι. Επικίνδυνο; Θα δούμε παρακάτω.

Τον τελευταίο καιρό, ξεκινώντας από μια πλάκα με τους φίλους μου και περνώντας στην επόμενη διάσταση παραφροσύνης, αποφάσισα να προσπαθήσω να ζω υπό αυτό το Delulu καθεστώς, προσαρμόζοντάς το φυσικά στον δικό μου χαρακτήρα. Σύμφωνα με τους TikTokers, η ζωή κυλάει πολύ πιο εύκολα, με λιγότερο δράμα, περισσότερη πλάκα και αυτοπεποίθηση αν είσαι delulu. Κάτι που μας οδηγεί και στο ερώτημα του τίτλου: Είναι τελικά αυτό, το Solulu (solution – λύση) στο να διάγεις έναν πιο άνετο βίο; Πιθανόν.

Η Delulu λογική θέλει να τροποποιείς τον τρόπο που σκέφτεσαι έτσι ώστε να εξυπηρετεί το αφήγημα που κάθε φορά σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα ή να προσεγγίζεις με περισσότερη αυτοπεποίθηση τους στόχους και τις επιθυμίες σου. Θράσος; Τοξικότητα; Ή μήπως ένας ιδιοφυής τρόπος να βρεις τη σιγουριά για τον εαυτό σου που πάντα σου έλειπε; Ακριβώς αυτό είναι το debate στην εφαρμογή της αμφιλεγόμενης αυτής πρακτικής.

Όσον αφορά εμένα, οι delulu μέρες μου περνάνε δίνοντάς μου περισσότερο κίνητρο, θέληση, όρεξη και ενέργεια. Αν κάποιο πρωί ξυπνήσω ελλείψει αυτών, ενεργοποιώ τον delulu factor και δημιουργώ τη μέρα που θέλω (στον βαθμό που μπορώ), προκειμένου να περάσω όσο το δυνατόν καλύτερα. Όταν πιστεύεις ότι ακόμα και τα πιο δύσκολα πράγματα, μπορείς να τα πετύχεις, αυτό κάπως σου δίνει την ώθηση (και το θάρρος) να τα κυνηγήσεις πιο ενεργά. Και ποιος ξέρει, ίσως και να τα αποκτήσεις. Εκείνο το αγόρι που σου αρέσει, τη δουλειά που νομίζεις ότι δεν μπορείς να έχεις ή το σώμα που πάντα θαύμαζες στα social media.

Πώς να γίνεις Delulu – baby steps

1. Συνεχής προσπάθεια για να ξεφορτωθείς τις αρνητικές σκέψεις. Μην πολυσκέφτεσαι τίποτα, όλα είναι όπως είναι και δεν μπορείς να τα αλλάξεις. Χρειάζεται μόνο να βρεις το πώς θα λειτουργήσουν καλύτερα για σένα.

2. Κάθε θετικό που σου συμβαίνει, είναι ένα μήνυμα από το σύμπαν να συνεχίσεις ακριβώς αυτό που κάνεις. Είσαι στον σωστό δρόμο. Ζήτησες από μέσα σου να παίξει Justin Bieber στο bar που έχεις βγει και λίγο μετά μπαίνει το Boyfriend; Το σύμπαν σε ακούει και περιμένει να ικανοποιήσει την επόμενη και μεγαλύτερη επιθυμία σου.

3. Θέλει και λίγο manifest. Σκέψου ότι τίποτα δεν είναι απίθανο και πως ακόμα και ο πιο δυσπρόσιτος στόχος, είναι κάτι που μπορεί να σου συμβεί, αλλά και που σου αξίζει να πετύχεις.

4. Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι είσαι delulu, για να μην ξεφεύγεις. Θέλει μια ισορροπία. Μπορείς να αναγνωρίζεις ότι αυτό που σκέφτεσαι δεν είναι απόλυτα κανονικό και παρ’ όλ’ αυτά να το κάνεις. Αρκεί να ξέρεις ότι η delulu λογική είναι απλά εκείνο το σπρώξιμο στην πλάτη που θα σου δώσει την ώθηση να μιλήσεις σε αυτόν που σου αρέσει, να στείλεις το βιογραφικό για τη θέση που δίσταζες, να μετακομίσεις στη χώρα που φοβόσουν κλπ.

5. Κι αν τελικά, τίποτα δεν λειτουργήσει, να θυμάσαι ότι δεν πειράζει. Γιατί ήσουν απλά στην Delulu φάση σου.

Μίλησα με την ψυχολόγο, Αγγελική Τζάνου, για το πώς της φαίνεται αυτή η δημοφιλής πρακτική

Είναι το να είσαι Delulu επικίνδυνο;

«Οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν την διαδρομή της delulu για διάφορους λόγους, όπως πειραματισμό, αλλαγή, ή απλά για να ξεφύγουν, και αυτό είναι εντάξει» – Αγγελική Τζάνου

Παρακάτω, θα παρουσιάσω μερικές πτυχές της delulu πραγματικότητας, τις οποίες ως ψυχοθεραπεύτρια θεωρώ σημαντικό να έχουμε στην επίγνωσή μας.

– Προσφέρει ανακούφιση από το άγχος: Η συμμετοχή σε φαντασιώσεις μπορεί να λειτουργήσει ως προσωρινή διέξοδος από το άγχος και τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής.

Ρυθμίζει τα έντονα συναισθήματα: Τα ιδανικά και φανταστικά σενάρια μπορούν να δημιουργήσουν ευχάριστα συναισθήματα και να λειτουργήσουν ως διέξοδος από έντονα συναισθήματα που ενδεχομένως μας επηρεάζουν αρνητικά.

– Εξερεύνηση με ασφάλεια: Οι φαντασιώσεις επιτρέπουν στα άτομα να εξερευνήσουν διάφορες πτυχές της ταυτότητάς τους σε έναν ασφαλή και φανταστικό χώρο.

– Αίσθηση ανήκειας: Σε μια κοινωνία όπου πολλοί ασπάζονται αυτόν τον τρόπο ζωής, η συμμετοχή σε αυτόν τον κόσμο δημιουργεί αίσθηση ανήκειας.

– Αποφυγή: Μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης δυσάρεστων πραγματικοτήτων ή δύσκολων συναισθημάτων.

Η delulu διαδρομή μπορεί να επιτρέπει στα άτομα να αισθάνονται ψυχική ικανοποίηση. Οι «τέλειες» σκέψεις και φανταστικές προβλέψεις, μπορούν να προσφέρουν (βραχυπρόθεσμη) ανακούφιση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη και οι πιθανοί κίνδυνοι. Αν η delulu σκέψη διαρρεύσει στην πραγματικότητα, μπορεί να οδηγήσει σε διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, δυσκολίες στη διάκριση μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, και ακόμη και προβλήματα στις σχέσεις με άλλους που δεν μοιράζονται την ίδια προοπτική.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί ότι η delulu σκέψη επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή του ζωή, τις σχέσεις του, ή την ψυχική του υγεία, είναι σημαντικό να αναζητήσει υποστήριξη. Φίλοι, οικογένεια ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν από την delulu συμπεριφορά, ενισχύοντας έναν πιο υγιή και ρεαλιστικό τρόπο ζωής.