IKIGAI

Ikigai: Η ιαπωνική φιλοσοφία που θα σε βοηθήσει να βρεις το νόημα στη ζωή σου

Pexels

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, «σκοντάψαμε» σε μία ιαπωνική φιλοσοφία ζωής που θα σου δώσει έναν παραπάνω λίγο να σηκώνεσαι κάθε πρωί από το κρεβάτι σου. Θα σε βοηθήσει να ζεις τη ζωή σου με λίγο παραπάνω ένταση. Στην Ιαπωνία, εκατομμύρια άτομα έχουν ανακαλύψει το δικό τους ikigai. Ήρθε η ώρα να το ανακαλύψεις κι εσύ.

Τι ακριβώς σημαίνει, όμως, η λέξη ikigai και κατ’ επέκταση τι προτάσσει η φιλοσοφία του όρου; Πώς μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σου και πώς εσύ η ίδια μπορείς να την εφαρμόσεις; Όλες σου οι απορίες θα λυθούν παρακάτω.

Ξεκινώντας από τα βασικά, η λέξη ikigai, είναι ιαπωνικής προσελεύσεως. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «λόγος ύπαρξης». Ουσιαστικά, λοιπόν, η λέξη περικλείει γύρω και μέσα της μία ολόκληρη φιλοσοφία που σχετίζεται με τα πράγματα στα οποία βρίσκεις προσωπική ευτυχία. Τα πράγματα που σε κρατάνε σε εγρήγορση και εγείρουν τη θέλησή σου.

Ο Ken dos Remedios, ο διευθυντής εκδήλωσης του Hyper Japan, της μεγαλύτερης έκθεσης που γιορτάζει τον ιαπωνικό πολιτισμό είχε δηλώσει παλαιότερα στο Independent: «Ενώ δεν είναι αδύνατο να έχεις ikigai χωρίς κοινωνικές διασυνδέσεις, είναι πιο εύκολο να νιώθεις ikigai με το να τις δημιουργείς. Ίσως λόγω των ριζωμένων κοινωνικών σχέσεων που προωθεί η ιαπωνική κοινωνία και που πολλοί άνθρωποι στην Ιαπωνία αναζητούν».

Η φιλοσοφία ikigai ξεκίνησε από ένα Ιαπωνικό νησί

Η ιδέα της φιλοσοφίας Ikigai έχει τις ρίζες της στο Ιαπωνικό νησί ονόματι Okinawa. Το νότιο νησί της ηπειρωτικής Ιαπωνίας, έχει τη φήμη του νησιού με τον μεγαλύτερο αριθμό αιωνόβιων κατοίκων παγκοσμίως. Εκεί, ο ήπιος καιρός, η υγιεινή διατροφή και το χαμηλό επίπεδο στρες είναι σημαντικοί παράγοντες μαζί με τον ενεργό πληθυσμό του νησιού, τους μη συνταξιούχους δηλαδή. Πάρε παράδειγμα τη Σαρδηνία στην Ιταλία και την Ικαρία στην Ελλάδα.

Πώς να εφαρμόσεις την ιαπωνική φιλοσοφία στη ζωή σου

O Ken Mogi, νευροεπιστήμονας και συγγραφέας του “Awakening Your Ikigai”, σημειώνει πως βασική προϋπόθεση για κάνεις μέρος της ζωής σου τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, δηλαδή να βρεις τον σκοπό σου πάνω σε ετούτον τον πλανήτη, είναι να ξεκινήσεις από βασικές ερωτήσεις προς τον εαυτό σου μόλις ξυπνήσεις:

1. Τι αγαπώ να κάνω; Ανακάλυψε το πάθος σου.

2. Σε τι είμαι καλή/ος; Ανακάλυψε τα χαρίσματά σου.

3. Για ποιο πράγμα να πληρώνομαι; Ποιο είναι αυτό το επάγγελμα που θα μπορέσει να μου εξασφαλίσει τα προς το ζην;

4. Πώς μπορεί να γίνει ο κόσμος καλύτερος; Πώς μπορεί να συμβάλω ώστε να γίνει; Ανακάλυψε τη δική σου «αποστολή» στον πλανήτη γη.

Βιβλία βασισμένα στη φιλοσοφία Ikigai

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για αυτήν τη φιλοσοφία με άρωμα Ιαπωνίας, δεν έχεις παρά να προμηθευτείς ένα από τα παρακάτω βιβλία.

Ο Hector Garcia, συγγραφέας του “Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life”, προχωρά σε ανάλυση της ρίζας της λέξης. Το “iki” (生き) σημαίνει «ζωή» και το “kai” (甲斐), που σημαίνει αξία, . Έχει να κάνει με την ερώτηση που μας περιτριγυρίζει: «Τι να κάνω με τη ζωή μου;». Ωστόσο, το “ikigai” δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την προσωπική ικανοποίηση και πληρότητα.

9781786330895.jpg
PUBLIC.GR

IKIGAI

Ανακάλυψε το ιαπωνικό μυστικό για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή με τον διεθνώς bestselling οδηγό ikigai . Μια αναζωογονητική συνταγή για ευτυχία, γραμμένη με απλά λόγια.
1699 € 16,77 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Στο βιβλίο του Hector Garcia, εκείνος και ο συνάδελφός του, Francesc Miralles, καταγράφουν τους 10 κανόνες που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις το ikigai σου:

1. Μείνε ενεργός και μην αποσύρεσαι

2. Άφησε πίσω τη βιασύνη και υιοθέτησε έναν πιο αργό ρυθμό ζωής

3. Φάε μόνο μέχρι να είσαι 80% χορτασμένος

4. Περιέβαλλε τον εαυτό σου με καλούς φίλους

5. Γυμνάσου κάνοντας καθημερινή, ήρεμη γυμναστική

6. Χαμογέλα και αναγνώρισε τους ανθρώπους γύρω σου

7. Επανασυνδέσου με τη φύση

8. Ευχαρίστησε οτιδήποτε καλυτερεύει τη μέρα σου και σε κάνει να νιώθεις ζωντανή/ος

9. Ζήστε τη στιγμή

10. Ακολουθήστε το ikigai σας

9781786489036.jpg
PUBLIC.GR

THE LITTLE BOOK OF IKIGAI: THE ESSENTIAL

Ο Ken Mogi ένας Ιάπωνας ειδικός και best seller συγγραφέας που σου αποκαλύπτει τα πάντα για αυτό το μυστηριώδες και συναρπαστικό θαύμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της μακροχρόνιας ζωής της Ιαπωνία: Το Ikigai.
12,99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

 

https://www.ladylike.gr/tag/olimpiakoi-agones/