ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η τροφή γεμάτη μαγνήσιο που προστατεύει και από τον καρκίνο

iStock

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη συνολική υγεία του ανθρώπου. Διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση της ενέργειας του σώματος, στη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, καθώς και στην υγεία των οστών, ενώ θεωρείται ο φυσικός ανταγωνιστής ασβεστίου.

Είναι απαραίτητο σχεδόν για κάθε λειτουργία στο σώμα μας, βοηθά το ανοσοποιητικό και την υγεία της καρδιάς, αποτρέπει φλεγμονές που σχετίζονται με διάφορα είδη καρκίνου, ενώ μπορεί να αποτρέψει ακόμη και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη μαγνησίου είναι 400-420 mg για τους άνδρες και 310-320 mg για τις γυναίκες, ενώ οι έγκυες χρειάζονται λίγο περισσότερο. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να λάβεις τις απαραίτητες ποσότητες μαγνησίου.

Στην περίπτωση όμως που δεν λαμβάνεις την απαραίτητη ποσότητα μαγνησίου, το πρώτο σύμπτωμα στον οργανισμό σου θα είναι η κόπωση. Μπορεί επίσης να έχεις ακούσιους μυϊκούς σπασμούς, καθώς και μυϊκή αδυναμία. Η ανορεξία και η ναυτία είναι επίσης συχνά συμπτώματα τον πρώτο καιρό που αρχίζει η έλλειψη. Αν σε ενδιαφέρει να καταναλώνεις την απαραίτητη ποσότητα μαγνησίου ημερησίως, εμείς σού έχουμε τη λύση και αυτή είναι η κατανάλωση των σπόρων. Παρακάτω σ’τους παρουσιάζουμε.

Η τροφή γεμάτη μαγνήσιο που προστατεύει και από τον καρκίνο Pexels

Κολοκυθόσπορος

Ο ακατέργαστος σπόρος κολοκύθας αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, μαγγανίου, σιδήρου, ψευδάργυρου και χαλκού. Το μαγνήσιο που εμπεριέχουν οι συγκεκριμένοι σπόροι, ωφελεί την καρδιά και έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην πρόληψη της αιφνίδιας καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Μία ουγγιά (αποτελείται απο 28,35 γραμμάρια) προσφέρει το 40% του μαγνησίου, που πρέπει να καταναλώνεται ημερησίως.

Λιναρόσπορος

Ο βιολογικός λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε άλφα λινολενικό οξύ της κατηγορίας των Ω3 λιπαρών οξέων. Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου, βιταμινών συμπλέγματος Β, μαγνησίου, ασβεστίου φωσφόρου και χαλκού. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της ανοσίας και στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Σπόροι Chia

Οι συγκεκριμένοι σπόροι συλλέγονται από ένα ανθοφόρο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και είναι γνωστό ως Salvia hispanica. Οι σπόροι Chia είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να προάγουν την υγεία του εντέρου. Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έδειξε ότι καταναλώνοντας την απαραίτητη ποσότητα των φυτικών ινών, επιδρά στην μειωμένη εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και διάφορων τύπων καρκίνου.