ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η τέχνη της καλοσύνης: Κάνε το καλό και ρίχ’ το στον γιαλό

iStock

Η καλοσύνη είναι μια θεμελιώδης αξία που μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές φυλής, φύλου, θρησκείας και πολιτικής. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης, ρίχνουμε μια ματιά στους τρόπους με τους οποίους κάτι τόσο απλό, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στις κοινωνικές μας σχέσεις, όσο και στην υγεία μας.

Λένε ότι η καλοσύνη είναι σαν τα χαμόγελα. Και τα δύο μπορούν να είναι μεταδοτικά. Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζουμε την καλοσύνη αποκλειστικά ως πράξη, ίσως θα ήταν καλύτερο να τη βλέπουμε ως μια ιδιότητα ύπαρξης που μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Το να δείχνεις καλοσύνη άλλωστε, συχνά είναι απλό και μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο τους γύρω μας, αλλά και την γενική μας υγεία.

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για καλοσύνη;

Η τέχνη της καλοσύνης είναι μεταδοτική iStock

Η καλοσύνη είναι να επιλέγεις να κάνεις κάτι που βοηθά είτε τους άλλους, είτε τον εαυτό μας, με κίνητρο γνήσια, ζεστά συναισθήματα. Οι καλές πράξεις δεν χρειάζονται πολύ χρόνο, ούτε κοστίζουν χρήματα. Το να κάνουμε κάτι καλό, μπορεί συχνά να σημαίνει ότι βάζουμε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας. Ουσιαστικά πρόκειται για μικρές αλλαγές και αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά. 

Η καλοσύνη κάνει καλό στο σώμα και στο μυαλό

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η βοήθεια προς τους άλλους μπορεί επίσης να ωφελήσει την ψυχική υγεία και την ευημερία μας. Η καλοσύνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αυτοεκτίμηση, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια και βελτιώνει τη διάθεση. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την κορτιζόλη, μια ορμόνη που σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα του στρες, ενώ μπορεί να αλλάξει θετικά τον εγκέφαλο, ενισχύοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης.

Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές παράγουν συναισθήματα ικανοποίησης και ευεξίας και προκαλούν τα κέντρα ευχαρίστησης και ανταμοιβής στον εγκέφαλό σου να ανάβουν. Οι ενδορφίνες, το φυσικό παυσίπονο του σώματός σου, μπορεί επίσης να απελευθερωθούν όταν δείχνεις καλοσύνη. Οι καλοσυνάτοι άνθρωποι, τείνουν επίσης να είναι πιο υγιείς και να ζουν περισσότερο. Η καλοσύνη μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της συνδεσιμότητας με τους άλλους, να μειώσει τη μοναξιά, να καταπολεμήσει την κακή διάθεση και να βελτιώσει τις σχέσεις.

Η καλοσύνη χτίζει ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πράξεις καλοσύνης συνδέονται με αυξημένα συναισθήματα ευεξίας. Το να βοηθάμε τους άλλους μπορεί επίσης να βελτιώσει τα δίκτυα υποστήριξής μας και να μας ενθαρρύνει να είμαστε πιο δραστήριοι. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή μας.

Η βοήθεια προς τους άλλους θεωρείται ότι είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι δημιουργούν, διατηρούν και ενισχύουν τις κοινωνικές τους σχέσεις. Για παράδειγμα, ο εθελοντισμός και η παροχή βοήθειας σε άλλους μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε ότι ανήκουμε, να κάνουμε νέους φίλους και να συνδεθούμε με τις κοινότητές μας.

Σε βοηθά να αποκτήσεις μια διαφορετική ματιά

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια διαφορετική οπτική γωνία στη ζωή τους. Οι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η επίγνωση των δικών μας πράξεων καλοσύνης, καθώς και των πραγμάτων για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα ευτυχίας, αισιοδοξίας και ικανοποίησης. Με λίγα λόγια, το να κάνεις το καλό μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις μια πιο θετική άποψη για προσωπικά σου ζητήματα.

Μην ξεχνάς να είσαι καλοσυνάτη με τον εαυτό σου

Η καλοσύνη, δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεσαι στους άλλους γύρω σου. Έχει να κάνει και με το πώς επεκτείνεις αυτές τις ίδιες συμπεριφορές και προθέσεις στον εαυτό σου. Αντί λοιπόν να είσαι υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό σου, προσπάθησε να μειώσεις την αρνητικότητα που μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο τακτικών καταπάτησης του εαυτού σου.