ΥΓΕΙΑ

Η στάση ζωής που θα σε κρατήσει ζωντανή

couple/iStock

Η γήρανση δεν είναι εύκολη. Όπου κι αν κοιτάξεις, από μυθιστορήματα σχετικά με τις Φαουστιανές συμφωνίες που έγιναν με τον διάβολο, μέχρι την άνθηση της πλαστικής χειρουργικής, είναι δύσκολο να παραλείψεις πόσο εμμονικός είναι ο πολιτισμός μας, με το να παραμείνεις νέος και όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον θάνατο.

Αν η στάση ζωής σου ακολουθεί τον «κανόνα» ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός και δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα, μπορεί αυτή η σκέψη να κάνει πραγματικά τη διαφορά στη ζωή σου; Μπορείς ίσως να κερδίσεις λίγα χρόνια παραπάνω στη Γη; Η επιστήμη λέει «ναι» και αυτά είναι τα ευχάριστα νέα για όλους.

Μια οκταετής μελέτη του 2014 σε 6500 ενήλικες διαπίστωσε ότι το πώς αισθάνεται ένα άτομο για την ηλικία του, είτε αισθάνεται νεότερος, μεγαλύτερος ή ακριβώς εκεί που βρίσκεται τεχνικά, συμβάλλει άμεσα στο πόσο θα ζήσει.

Η στάση ζωής που σου χαρίζει χρόνια

Η στάση ζωής που θα σε κρατήσει ζωντανό people/iStock

Συγκεκριμένα έδειξε ότι, εκείνοι που ζουν περισσότερο, είναι αυτοί που αισθάνονται ότι η ζωή τους έχει έναν σκοπό και έχουν μια «δίψα» για τη ζωή, σε αντίθεση με εκείνους που δυσανασχετούν για την ηλικία τους και «μιζεριάζουν» αντί να βγουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο την κάθε στιγμή. Όταν βλέπεις τη ζωή σου σαν έναν αριθμό, τότε χάνεις κάθε ελπίδα για το μέλλον.

Από τους 6500 συμμετέχοντες που συμμετείχαν στη μελέτη, η μέση πραγματική ηλικία ήταν 65,8, ενώ η μέση ηλικία «αυτο-αντίληψης» ήταν 56,8 ετών.

Περίπου το 70% ένιωθαν νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία, με την άλλη ομάδα να αισθάνεται, είτε την πραγματική του ηλικία, είτε μεγαλύτερη. Αφού πέρασαν τα 8 χρόνια, το ποσοστό θνησιμότητας έμοιαζε ως εξής: Το 25% εκείνων των ενηλίκων που ένιωθαν μεγαλύτεροι είχαν πεθάνει, το 18,5% όσων ένιωθαν την πραγματική, αριθμητική ηλικία τους είχε πεθάνει και μόνο το 14,3% της ομάδας που ένιωθαν νεότεροι από την ηλικία τους, είχε φύγει από τη ζωή.

Εκτός από αυτούς τους αριθμούς, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μια σαφής σχέση μεταξύ της ηλικίας που αντιλαμβάνεται κανείς για τον εαυτό του και του καρδιαγγειακού θανάτου, επιβεβαιώνοντας ότι το «νέος στην καρδιά» δεν είναι απλώς ένα ρητό.

Οπότε την επόμενη φορά που θα ρωτήσει κάποιος την ηλικία σου, αποδεσμεύσου από το νούμερο και απάντα την ηλικία που νιώθεις και που θα κάνει «καλό» και στην καρδιά σου.