ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μόνη κουταλιά που χρειάζεσαι για να διώξεις τους μαύρους κύκλους με φυσικό τρόπο

Pexels

Mαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Μια ιστορία που μας ενώνει όλους, αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με αυτούς. Κι ενώ κρέμες και άλλα καλλυντικά προϊόντα που απευθύνονται στην αντιμετώπισή τους γεμίζουν την αγορά, η φυσική αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων, μπορεί να κρύβεται στα ντουλάπια της κουζίνας σου.

Οι αιτίες εμφάνισης των μαύρων κύκλων πολλές, εκτός από τον προφανή, δηλαδή την έλλειψη ύπνου. Αρχικά, τα μη ισορροπημένα επίπεδα μελάγχρωσης γύρω από τα μάτια, η αφυδάτωση, η κληρονομικότητα, η άσκοπη έκθεση στον ήλιο, ο χρόνος που περνά. Έπειτα, η κόπωση, το άγχος, οι άπειρες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, που επιβαρύνουν πολύ τα μάτια, οι αλλεργίες, η μη ισορροπημένη διατροφή, συνήθειες όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Στο κεφάλαιο «μαύροι κύκλοι» μπορείς να προσθέσεις και ιατρικούς λόγους, με τον θυρεοειδή ή την αναιμία να είναι οι επικρατέστεροι.

Μελάσα to the rescue

Μελάσα: Η μόνη κουταλιά που χρειάζεσαι για να διώξεις τους μαύρους κύκλους με φυσικό τρόπο iStock

Η μελάσα είναι μια παχύρρευστη ουσία που προκύπτει από τη διύλιση ζαχαροκάλαμου ή ζαχαρότευτλων σε ζάχαρη. Σε αντίθεση με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, η οποία δεν έχει θρεπτική αξία, η μελάσα περιέχει άφθονο σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο.

Στην πραγματικότητα, η μελάσα περιέχει περισσότερο σίδηρο από τα αυγά, περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Επιπλέον, παρέχει 18 αμινοξέα. Συγκεκριμένα, μόλις μια κουταλιά της σούπας (15 mL) μελάσας παρέχει:

  • Θερμίδες: 60
  • Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Σίδηρος: 20% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας (ΣΗΠ)
  • Ασβέστιο: 10% της ΣΗΠ
  • Μαγνήσιο: 10% της ΣΗΠ
  • Κάλιο: 9% της ΣΗΠ
  • Βιταμίνη Β6: 8% της ΣΗΠ

Η μελάσα είναι μια φυτική τροφή, που είναι πλούσια σε σίδηρο. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα για τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας, μιας κατάστασης που προκαλείται από την κακή απορρόφηση ή την ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου.

Επιπλέον, αν και η μελάσα είναι πηγή μη αιμικού σιδήρου, τον οποίο το σώμα συνήθως δεν απορροφά τόσο καλά όσο το σίδηρο από το κρέας, η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου είναι περίπου 85%, η οποία θεωρείται υψηλή.

Η βιοδιαθεσιμότητα ενός θρεπτικού συστατικού αντιπροσωπεύει το ποσοστό που μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, έχοντας ενεργό αποτέλεσμα. Η μελάσα έτσι, συνιστάται συχνά να καταναλώνεται μαζί με άλλες φυτικές πηγές σιδήρου, όπως τα φυλλώδη πράσινα, τα προϊόντα σόγιας και τα όσπρια.

Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της σε σίδηρο(11mg/100gr), η μελάσα είναι ευεργετική και απαραίτητη σε άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή χαμηλό αιματοκρίτη. Αυτό διότι αυξάνει τις τιμές του σιδήρου, της φερριτίνης και του αιματοκρίτη χωρίς να βλάπτει το συκώτι.

Βοηθάει στην αντιμετώπιση της ωχρότητας του προσώπου, καθώς και των μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια (που οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου και καλίου) μόνο με 2 κουταλάκια ημερησίως, σε 2 με 3 εβδομάδες. Στα bonus και το γεγονός ότι προσφέρει άμεση τόνωση, μειώνοντας έτσι το αίσθημα της κόπωσης.

Την επόμενη φορά που θα ξυπνήσεις λοιπόν με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.