ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μόνη κουταλιά που χρειάζεσαι για ενέργεια και γερή καρδιά

iStock

Στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, οι διατροφικές μας συνήθειες μπαίνουν συχνά σε δεύτερη μοίρα. Και κάπως έτσι, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε, παραλείποντας γεύματα ή κάνοντας «φτωχές» επιλογές τροφίμων, η μπαταρία μας αδειάζει νωρίτερα, με τη λίστα των υποχρεώσεών μας, να μένει στα μισά. Ευτυχώς μια κουταλιά μιας φυσικής τροφής έρχεται για να μας χαρίσει όχι μόνο άμεση ενέργεια, αλλά και πλήθος άλλων σημαντικών οφελών για την υγεία και ευεξία μας. 

Ο λόγος φυσικά για το μέλι. Το μέλι βλέπεις προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και καθόλου τυχαία, αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές θεραπείες εναλλακτικής ιατρικής. Και ενώ είναι ένα από τα φυσικά προϊόντα, που περιέχουν θρεπτικά για τον οργανισμό συστατικά, οι περισσότεροι από εμάς, συνήθως δεν καταναλώνουμε αρκετό μέλι, ώστε να είναι μια σημαντική διατροφική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε μερικούς λόγους που θα σε πείσουν να αρχίσεις να καταναλώνεις μια κουταλιά μέλι κάθε μέρα. 

Καλύτερη απόδοση

Η μόνη κουταλιά που χρειάζεσαι για ενέργεια και γερή καρδιά Pexels

Για κάθε κουταλιά μέλι που καταναλώνεις, παίρνεις 17 γραμμάρια υδατάνθρακες. Αυτό δείχνει ότι το μέλι μπορεί να είναι χρήσιμο ως υποκατάστατο για την ενίσχυση της ενέργειας κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Μελέτες σε αθλητές έδειξαν ότι η λήψη χαμηλών ποσοτήτων μελιού κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας προκάλεσε αύξηση της απόδοσής τους. Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, τα σάκχαρα αργής καύσης είναι καλύτερα για τη διατήρηση της ενέργειας. Το μέλι είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, αφού απελευθερώνει αργά τα σάκχαρά του στην κυκλοφορία του αίματος.

Μια κουταλιά μέλι για την υγεία της καρδιάς

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο μέλι βοηθούν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτό συμβαίνει, καθώς το μέλι αποτρέπει την πήξη των αιμοπεταλίων στο αίμα και την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (μια πρωτεΐνη που μεταφέρει τη χοληστερόλη στην κυκλοφορία του αίματος).

Μια κουταλιά μέλι για καλύτερη πέψη

Τα ένζυμα που περιέχονται στο μέλι αυξάνουν την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Το μέλι περιέχει απλή ζάχαρη, που είναι «προ-χωνεμένη». Σε αντίθεση με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, μπορεί να απορροφηθεί απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, χωρίς να χρειάζεται να αφομοιωθεί. Αυτό κάνει το μέλι πιο γρήγορη και αποτελεσματική πηγή ενέργειας.

Το μέλι είναι επίσης πλούσιο σε πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά προάγουν την υγεία των ωφέλιμων βακτηρίων που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα. Η κατανάλωση τροφών όπως το μέλι θα αυξήσει τον πληθυσμό αυτών των βακτηρίων, διατηρώντας έτσι την καλή υγεία του εντέρου.

Μια κουταλιά μέλι είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών

Το σώμα περιέχει ελεύθερες ρίζες υπεύθυνες για τη γήρανση, την εξασθένιση της κυτταρικής λειτουργίας και την πρόκληση διαταραχών της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Το μέλι και άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορούν να σε προστατεύσουν από τέτοιες και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Το σκούρο μέλι, περιέχει συνήθως πιο σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με το πιο ανοιχτόχρωμο μέλι. Η ποσότητα και η ποιότητα των οξειδωτικών παραγόντων στο μέλι εξαρτώνται από το είδος του και το άνθος που παρέχει το νέκταρ. Τα αντιοξειδωτικά στο μέλι, βελτιώνουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.

Μια κουταλιά μέλι βοηθά στη διαχείριση διαβήτη

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι είναι ευεργετικό στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Περιέχει αντιοξειδωτικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη. Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου σακχάρου (γλυκόζης πλάσματος) στο αίμα των ατόμων με διαβήτη. Το μέλι μειώνει επίσης την περιεκτικότητα σε λιπίδια του αίματος και αντιδραστική πρωτεΐνη στους περισσότερους ανθρώπους και σε όσους ζουν με υπερλιπιδαιμία (υπερβολικά λιπίδια στο αίμα).

Διαχείριση άσθματος και κρυολογήματος

Το μέλι είναι από τις τροφές που από αρχαιοτάτων χρόνων, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βήχα, του πυρετού και του άσθματος. Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και μείωση του άσθματος, του κοινού βήχα και των συμπτωμάτων πυρετού. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία με μέλι διαχειρίζεται επιτυχώς το άσθμα αποτρέποντας τη φλεγμονή των αεραγωγών στους πνεύμονες. Οι ίδιες ιδιότητες, κάνουν επίσης το μέλι χρήσιμο στη διαχείριση της χρόνιας βρογχίτιδας.