Η κουταλιά που κρατάει το στήθος υγιές και σε βοηθά να χάσεις βάρος
- 8 ΙΟΥΛ 2025

Σε έναν κόσμο γεμάτο αντιφατικές συμβουλές διατροφής, ένα απλό, γευστικό τρόφιμο καταφέρνει να ξεχωρίσει: το φυστικοβούτυρο. Αν και για χρόνια είχε παρεξηγηθεί λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε λιπαρά, η επιστήμη της διατροφής αποκαλύπτει πλέον τα πολυάριθμα οφέλη του. Μια μόνο κουταλιά φυστικοβούτυρο μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση της υγείας του στήθους.
Πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6 και αντιοξειδωτικά, το φυστικοβούτυρο αποτελεί ένα λειτουργικό τρόφιμο που υποστηρίζει τον μεταβολισμό, ελέγχει την όρεξη και προσφέρει προστασία ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Αν καταναλωθεί με μέτρο και επιλεγεί σε φυσική μορφή, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και έλαια, γίνεται ένας πραγματικός σύμμαχος της υγείας. Ας δούμε λοιπόν γιατί αυτή η λιχουδιά είναι, τελικά, μια έξυπνη επιλογή για το καθημερινό σου διατροφολόγιο.
Μπορείς να χάσεις βάρος
Τα φιστίκια (φυστίκια) ειδικότερα σε χορταίνουν εύκολα γιατί είναι γεμάτα πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και λίπος. Παλαιότερη έρευνα που έγινε σε πάνω από 50.000 γυναίκες, έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) έχασαν λίγο παραπάνω βάρος, μέσα σε 8 χρόνια, συγκριτικά με εκείνες που δεν έτρωγαν καθόλου.
Η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια προσπάθειας απώλειας βάρους, καθώς οι μύες είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της δύναμης. Εάν χαθεί υπερβολική μυϊκή μάζα, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη συνέχιση της απώλειας βάρους.
Η ένταξη τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη, όπως το φυστικοβούτυρο, σε μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων μπορεί να ενισχύσει την απώλεια λίπους περισσότερο από την ίδια δίαιτα χωρίς επαρκή πρωτεΐνη.
Μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες του μαστού
Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Breast Cancer Research and Treatment το 2013 ανέλυσε στοιχεία από την μακροχρόνια μελέτη Growing Up Today Study (GUTS) σε έφηβες και νεαρές γυναίκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
- Η τακτική κατανάλωση φυστικοβούτυρου κατά την εφηβεία (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καλοηθών όγκων του μαστού (benign breast disease – BBD), μια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή.
- Το φυστικοβούτυρο, όπως και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες και καλά λιπαρά (π.χ. ξηροί καρποί, όσπρια, καλαμπόκι), φάνηκε να προσφέρουν προστατευτική δράση.