ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Kατάθλιψη: Τα σημάδια που φωνάζουν «βοήθεια»

iStock

Επιστημονικές μελέτες σημειώνουν ότι, λόγω των παραδοσιακών ρόλων των φύλων, είναι πιο κοινωνικά αποδεκτό για τις γυναίκες να κλαίνε και να είναι ευάλωτες από ό,τι για τους άνδρες. Αντίθετα, οι άνδρες μπορεί να είναι πιο πιθανό να εκφράσουν θυμό, να προσπαθήσουν να κρύψουν τα συναισθήματά τους και να τα «πνίξουν» σε ουσίες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν βιώνουν θυμό. Απλώς τον εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες αιτίες κατάθλιψης, που επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες, όπως η επιλόχεια κατάθλιψη ή η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD), η οποία αποτελεί μια σοβαρή μορφή του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (PMS). Συνέχισε να διαβάζεις, για να μάθεις περισσότερα για τα σημάδια της κατάθλιψης στις γυναίκες.

Οι διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες

γυναίκες και κατάθλιψη iStock

Τα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ κοριτσιών και αγοριών κάτω των 10 ετών είναι στην πραγματικότητα αρκετά παρόμοια. Οι διαφορές των φύλων εξαφανίζονται και πάλι μετά τη μέση ηλικία, καθιστώντας τις γυναίκες πολύ πιο ευάλωτες, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους. Πίσω από αυτή τη διαφορά, οι ειδικοί βρίσκουν αρκετούς πιθανούς λόγους:

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να αναζητήσουν θεραπεία για μια πάθηση ψυχικής υγείας. Συμπτώματα όπως η λύπη και η αυτοκατηγορία, που εμφανίζονται περισσότερο στις γυναίκες, λειτουργούν ως πιο εμφανή σημάδια κατάθλιψης, σε σύγκριση με το θυμό και την επιθετικότητα, τα οποία είναι πιο κοινά στους άνδρες. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν:

 • Ορμονικές διακυμάνσεις
 • Εγκυμοσύνη και τοκετός
 • Εμμηνόρροια
 • Εμμηνόπαυση
 • Παρενέργειες που προκαλούνται από την ορμονική αντισύλληψη

Όλα τα παραπάνω καθιστούν την κατάθλιψη συχνά «γυναικεία υπόθεση».

Πώς εμφανίζεται συνήθως η κατάθλιψη στις γυναίκες

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εποχιακή κατάθλιψη. Έχουν ουσιαστικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις αλλαγές του ηλιακού φωτός το φθινόπωρο και την άνοιξη. Στα άτυπα σημάδια που μαρτυρούν μια καταθλιπτική συμπεριφορά στις γυναίκες συμπεριλαμβάνονται επίσης μια σταθερά υπερβολική υπνηλία, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού να τρώνε περισσότερο(ιδιαίτερα υδατανθράκων) και η αύξηση βάρους.

Συναισθηματικά συμπτώματα

 • Αισθήματα ενοχής

Συνήθως επιφορτισμένες με τη φροντίδα των άλλων, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να βιώσουν ενοχές, ως μέρος της κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανησυχίες ότι η έλλειψη ενέργειας ή η γενική απόσυρσή τους, τις κάνει να παραμελούν τα παιδιά ή τον σύζυγό τους.

 • Αισθήματα αναξιότητας

Σε συνδυασμό με την τάση να είναι υπερκριτικές προς τον εαυτό τους, οι γυναίκες με κατάθλιψη, τείνουν να βιώνουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα αυτοαπέχθειας.

 • Απελπισία

Οι γυναίκες τείνουν να πιστεύουν ότι η τρέχουσα καταθλιπτική τους κατάσταση θα είναι η πραγματικότητά τους από εδώ και στο εξής, χωρίς δυνατότητα αντιμετώπισης.

 • Αλλαγές διάθεσης

Οι γυναίκες με κατάθλιψη, τείνουν να αντιμετωπίζουν πιο έντονες και συχνές μεταπτώσεις στη διάθεσή τους, κινούμενες απότομα από τα «ψηλά» στα «χαμηλά».

 

Συμπτώματα στη συμπεριφορά

 • Κλάμα χωρίς συγκεκριμένη αιτία
 • Απώλεια όρεξης.
 • Έλλειψη αισθήματος ευτυχίας και απόλαυσης αγαπημένων συνηθειών 

Σωματικά συμπτώματα κατάθλιψης στις γυναίκες

 • Δραστική απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα ή χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη ασθένεια.
 • Σωματικοί πόνοι, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στην καρδιά ή ευαισθησία στο στήθος.
 • Αίσθημα αδυναμίας ή εξάντλησης χωρίς σαφή λόγο.
 • Δυσκολία και προβλήματα στον ύπνο ή αίσθημα κόπωσης ακόμα και μετά τον βραδινό ύπνο.

Αναγνώριση του προβλήματος και αναζήτηση θεραπείας

Κανείς, ανεξαρτήτως φύλου, δεν πρέπει να αντιμετωπίζει μόνος ένα θέμα ψυχικής υγείας. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο με την κατάθλιψη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι λιγότερο πιθανό να υποχωρήσει μόνη της και χωρίς θεραπεία. Εάν εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο μπορεί να πάσχετε από κατάθλιψη, αναζήτησε επαγγελματική βοήθεια και στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.