ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να τρως δείπνο

Unsplash

Το σενάριο είναι γνωστό. Δουλεύεις υπερωρίες ή έχεις κάποια κοινωνική υποχρέωση. Πηγαίνεις γυμναστήριο ή βγαίνεις για ποτό και μαζεύεσαι στο σπίτι στις 8 το βράδυ. Ή στις 10. Ή στις 12. Ανοίγεις το ψυγείο και φτιάχνεις ό,τι βρεις μπροστά σου για δείπνο. Η ακόμα χειρότερα, σηκώνεις το τηλέφωνο και παραγγέλνεις.

Τι λέει νέα έρευνα για το δείπνο και την υγεία σου

Σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε στον Οργανισμό Αμερικανικής Καρδιάς (AHA), οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι το δείπνο, για τις γυναίκες, μετά τις 6 μ.μ., αυξάνει το ρίσκο καρδιαγγειακών νόσων. Μελέτησαν 112 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 33. Έλαβαν υπόψη παράγοντες, όπως το κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα, το τι έτρωγαν αλλά και τα επίπεδα πίεσης και χοληστερόλης.

«Το πότε τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με το τι και πόσο τρώμε», καταλήγει η επικεφαλής της έρευνας Nour Markarem, από το Πανεπιστήμιο του Columbia. Όσο πιο αργά τρώμε (μετά τις 6 μ.μ.), τόσο αυξάνεται το ρίσκο για πίεση, κακή ρύθμιση του ζαχάρου και υψηλότερο δίκτη μάζας σώματος.

Γιατί είναι καλό να τρως νωρίς

Ανεξαρτήτως από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το να τρως αργά, απορρυθμίζει εντελώς τον κιρκάδιο ρυθμό σου. «Αυτός ο ρυθμός συγχρονίζει το σώμα με το περιβάλλον. Τα όργανά μας έχουν τον δικό τους ρυθμό, που περιλαμβάνει την πέψη και τον μεταβολισμό, και που επηρεάζεται ανάλογα με το πώς τρώμε».

Η στρατηγική για το ιδανικό δείπνο

Για ακόμα μια φορά, το ζητούμενο είναι να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στο πόσες θερμίδες καταναλώνεις. «Το σώμα σου δεν έχει σχεδιαστεί για να τρως πολύ το βράδυ. Δημιουργεί πρόβλημα στον μεταβολισμό σου και προδιαθέτεις τον οργανσιμό σου για καρδιακές νόσους». Η ιδανική στρατηγική, σύμφωνα με την επικεφαλής, είναι να λαμβάνεις τις περισσότερες θερμίδες νωρίς μέσα στη μέρα και να τρως ένα πολύ ελαφρύ δείπνο. Έτσι δεν πεινάς, αλλά δε διαταράσσεις τον κιρκάδιο ρυθμό. Και έχεις και την υγειά σου.