ΥΓΕΙΑ

Η γυμναστική που υποτιμάς (και δεν θεωρείς γυμναστική) αλλά κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση

Unsplash

Όταν σκέφτεσαι τη γυμναστική, σου έρχονται στο μυαλό τα βάρη, η κολύμβηση, το pilates και οτιδήποτε σου προκαλεί ιδρώτα και προκαλεί το μυικό σου σύστημα. Σωστά τα σκέφτεσαι, αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος τρόπος. Αν θέλεις γυμναστική που να σου εγγυάται και κοφτερό μυαλό στα γεράματα, η απάντηση είναι μία.

Ο εγκέφαλός σου θα είναι υγιής και λειτουργικός εάν πηγαίνεις για περπάτημα. Όχι για τρέξιμο. Το περπάτημα έχει συνδεθεί με την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και αποδεικνύεται από τις περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας. Όπως είναι η Ικαρία. «Όταν μιλάμε για γνωστική λειτουργία, η πρώτη γυμναστική που πρέπει να κάνεις είναι το περπάτημα», συστήνει ο Dan Buettner, που ασχολείται με αυτές τις περιοχές και μας αποκαλύπτει το μυστικό. Τι κάνει όμως ακριβώς το περπάτημα στον εγκέφαλο;

Βάζει φωτιά στους νευρώνες

Με την καλή έννοια. «Νομίζουμε ότι το περπάτημα είναι παιχνιδάκι αλλά χρειάζονται 200 μύες για κάθε βήμα. Άρα σκέψου τι πρόκληση είναι για τον εγκέφαλο», σε ενημερώνει ο Buettner. Μία έρευνα ανακάλυψε ότι το καθημερινό περπάτημα σχετίζεται με τον όγκο του ιππόκαμπου. Η αερόβια άσκηση συμβάλει δηλαδή στην αλλαγή του μεγέθους του.

Συνδέεσαι με τους ανθρώπους

Στις εποχές με τη μεγαλύτερη μακροζωία, οι άνθρωποι συναντιούνται για να πάνε για περπάτημα. Αν συζητάς ενώ περπατάς, είναι πιο πολύπλοκο από όσο φαντάζεσαι. Χρειάζεται προσπάθεια από διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Μιλάμε για γυμναστική, όχι αστεία.

Καλύτερη ψυχική υγεία

Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις, το χρόνιο στρες συρρικνώνει τον εγκέφαλο. Τα καλά νέα όμως είναι ότι 10 λεπτά περπάτημα το μειώνουν αισθητά. Επομένως ξεκίνα και συνδύασε σωματική υγεία και εγκέφαλο σε εγρήγορση. Λογικά το αντιλήφθηκε και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τότε που το περπάτημα είχε γίνει το κορυφαίο (και μοναδικό) χόμπι για όλους μας.