ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφική αλλαγή που θα κάνεις για 48 έξτρα λεπτά υγείας την ημέρα (και βιώσιμο πλανήτη)

Unsplash

Τρως όσο πιο ισορροπημένα μπορείς και προσπαθείς να καταναλώνεις τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες. Το κάνεις για την υγεία και την ευεξία σου.

Το μυστικό της επιτυχίας όμως μπορεί να κρύβεται σε μία και μόνο λεπτομέρεια. Σε μία μικρή διατροφική αλλαγή. Είσαι σίγουρη ότι καταναλώνεις τις σωστές τροφές; Μπορεί να αποφεύγεις το junk food και το επεξεργασμένο φαγητό. Ίσως μαγειρεύεις τα πάντα και παραγγέλνεις σπάνια. Σήμερα όμως θα μάθεις ποιες τροφές θα σου δώσουν περισσότερα λεπτά υγείας, σε καθημερινή βάση και ποια είναι η αλλαγή που πρέπει να κάνεις.

Η διατροφική αλλαγή που σου δίνει 48 λεπτά καθημερινής υγείας

Σύμφωνα με τεράστια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Michigan και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food, αναλύθηκαν περισσότερες από 5.800 τροφές και πόσο επιβαρύνουν (σε επίπεδο θρέψης) τους ανθρώπους, αλλά και το περιβάλλον. Κατέληξαν στο εξής απλό συμπέρασμα. Αν αντικαταστήσουμε καθημερινά το10% των θερμίδων που λαμβάνουμε από το βόειο και επεξεργασμένο κρέας με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και επιλεγμένα θαλασσινά, αποκτάμε 48 έξτρα λεπτά καθημερινής υγείας και μειώνουμε κατά 1/3 το αποτύπωμα του άνθρακα στο περιβάλλον, μέσα από τη διατροφή μας.

«Οι γενικές οδηγίες που δίνονται σε επίπεδο διατροφής είναι πάντα γενικές και δεν συμπεριλαμβάνουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Κατερίνα Στυλιανού και η αλήθεια είναι ότι η υγείας μας είναι πλέον απόλυτα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Οι πράσινες τροφές και η σημασία τους

Η συγκεκριμένη έρευνα διαχώρισε τις τροφές βάσει χρώματος. Η πράσινη κατηγορία είναι τα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τροφές ολικής άλεσης και γενικά όσες μάς προσφέρουν τα περισσότερα διατροφικά οφέλη και μάς εξασφαλίζουν πιο υγιή ζωή, σε καθημερινή βάση. Όσον αφορά στον αντίκτυπο στο περιβάλλον, μετρήθηκαν αρκετοί παράγοντες. Το πόσο νερό χρησιμοποιούμε, το food waste, η παραγωγή, η επεξεργασία και πολλά ακόμη. Η αλλαγή της κλίμακας 10% στο επεξεργασμένο κρέας που τρώμε μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Και στον πλανήτη αλλά και στην ατομική υγεία. Ας ξεκινήσουμε από σήμερα.