ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μοτίβο 3 ”R’s”: Η άσκηση των 2 μηνών για να αποκτήσεις νέες καλές συνήθειες

Unsplash

Αν θες να αποκτήσεις νέες θετικές συνήθειες, αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα τελευταία πορίσματα της συμπεριφοριστικής ψυχολογίας και ακολούθησε το απλό μοτίβο των λεγόμενων τριών “R’s”, που αντιστοιχούν στα βήματα που ακολουθεί η νέα συνήθεια μέχρι να γίνει συνείδηση και να αυτοματοποιηθεί ως διαδικασία.

Γράφει η Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης. www.jillandnikolas.com

Τα τρία “R’s” αντιπροσωπεύουν, λοιπόν, τα αντίστοιχα στάδια “Reminder, Routine, Reward” ή επί το ελληνικότερον “Υπενθύμιση, Ρουτίνα και Ανταμοιβή”.

Η άσκηση των 2 μηνών

Κάθε φορά που θέλεις να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο και να το ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου, χρειάζεσαι περίπου δύο μήνες για να μπορέσει ο εγκέφαλός σου να δημιουργήσει τους σχετικούς νέους νευρώνες και να επαναλαμβάνει τη συνήθεια σχεδόν αυτόματα. Για σχεδόν δύο μήνες, λοιπόν, πρέπει να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου ακολουθώντας τα συγκεκριμένα στάδια.

Ας πούμε πως θέλεις να κόψεις το κάπνισμα. Θα χρειαστεί να δημιουργήσεις το κατάλληλο έναυσμα που εκκινεί τη συμπεριφορά, να ορίσεις δηλαδή μία σχετική υπενθύμιση που θα θέτει τον εγκέφαλό σου σε stand by mode. Η υπενθύμιση λειτουργεί στις συνήθειές σαν το ξυπνητήρι πoυ προειδοποιεί και παράλληλα ξεκίνα τη διαδικασία της κινητοποίησης.

Στη συνέχεια, φρόντισε να κάνεις τη νέα συνήθεια, ρουτίνα προσθέτοντάς τη σε κάτι που ήδη εκτελείς οπωσδήποτε κάθε μέρα. Μη στηρίζεσαι αποκλειστικά στη θέληση ή στα κίνητρα γιατί και τα δύο έρχονται και φεύγουν.

Αντίθετα η ενσωμάτωση των νέων συνηθειών σε καθημερινές δραστηριότητες που ήδη εκτελείς έχουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα, γιατί αποτελούν πλέον μέρος της ρουτίνας σου. Αυτό αφαιρεί την ασυνέπεια των κινήτρων από την εξίσωση και σου επιτρέπει να διαμορφώσεις συνεπείς συνήθειες.

Όχι στους υπέρμετρους στόχους

Μην θέσεις εξαρχής υπέρμετρους στόχους γιατί είναι βέβαιο πως στην αρχή θα σου είναι δύσκολο να τους φτάσεις, με αποτέλεσμα να απογοητευτείς και να τους εγκαταλείψεις. Κάνε τις νέες συνήθειές σου απίστευτα εύκολες στην αρχή ώστε να είναι αδύνατο να αποτύχεις.

Η απόδοση δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να ανησυχείς στην αρχή. Το σημαντικό είναι να πάμε εκεί έξω και να κάνουμε τη νέα συμπεριφορά. Αργότερα, αφού γίνει μια αυτόματη συνήθεια, μπορείς να κλιμακώσεις το επίπεδο απόδοσης.

Και τέλος, μην ξεχάσεις να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου κάθε φορά που εκτελεί τη νέα συνήθεια με σταθερότητα και συνέπεια. Αυτό μπορείς να το καταφέρεις είτε με καταφάσεις, που στην ουσία αποτελούν το φιλικό χτύπημα στην πλάτη που δίνουμε μόνοι μας στον εαυτό μας είτε βάζοντας κάποιον σύντροφο υπευθυνότητας να σου θυμίσει πόσο σημαντικό είναι αυτό που κατάφερες.

Το σύστημα είναι αλάνθαστο, πίστεψέ με. Έτοιμη να εγκαινιάσεις τις νέες σου συνήθειες, λοιπόν;

 

Έλα στα one to one sessions μας για να διαπιστώσεις την εξατομικευμένη προσέγγιση, τη sur mesure καθοδήγηση, αλλά και το προσωπικό και έμπρακτο ενδιαφέρον για την πορεία του δικού σου προγράμματος!