ΣΧΕΣΕΙΣ

Η απροσδόκητη επίδραση που έχει στην υγεία σου ο έρωτας

Unsplash

Αν ο έρωτας σου «έριξε» τα βέλη του, τότε βιώνεις κάποιες αλλαγές στο σώμα σου. Πέρα από τις «πεταλούδες» που μπορεί να αισθάνεσαι, επηρεάζεται και η αρτηριακή σου πίεση. Όπως ισχυρίζονται ειδικοί, η απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη μας γεμίζει με αισθήματα ευτυχίας, ενέργειας και πάθους. Ο νέος έρωτας επίσης μειώνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, η οποία σχετίζεται με αρνητικά συναισθήματα.

 

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ, εξηγεί ότι η υγιής αρτηριακή πίεση για ενήλικες είναι κάτω από 120/80. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση, που ορίζεται ως πάνω από 130/80. Η υπέρταση αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικών προβλημάτων. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Όμως, η έρευνα δείχνει ότι το να ερωτεύεσαι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ο έρωτας μειώνει τα επίπεδα άγχους, κάτι που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Σε μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύτηκε στο Biological Psychology, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις μιας 10λεπτης αγκαλιάς ως προς τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης 59 γυναικών πριν την εμμηνόπαυση. Όλα τα ζευγάρια στη μελέτη ζούσαν μαζί για τουλάχιστον 6 μήνες. Τα ευρήματα έδειξαν μια συσχέτιση μεταξύ των συχνότερων αγκαλιών με τον σύντροφο και χαμηλότερων επιπέδων αρτηριακής πίεσης (καθώς και υψηλότερων επιπέδων ωκυτοκίνης) στους συμμετέχοντες.

Η ίδια ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια άλλη παρόμοια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychosomatic Medicine την ίδια χρονιά. Ανάμεσα σε 38 ζευγάρια, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα αντιληπτής συναισθηματικής υποστήριξης από τον σύντροφο συνδέθηκαν με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες.

Η απροσδόκητη επίδραση που έχει στον οργανισμό σου ο έρωτας Unsplash

Η επίδραση της ικανοποίησης από τη σχέση στην αρτηριακή πίεση.

Το πόσο ευχαριστημένη/-ος είσαι στη σχέση σου μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σου πίεση, καθώς και τις σχέσεις σου με τους γύρω σου. Σε μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Annals of Behavioral Medicine, οι ερευνητές παρακολούθησαν την αρτηριακή πίεση σχεδόν 600 ατόμων σε ρομαντικές σχέσεις και τους ρώτησαν πόσο ικανοποιημένοι ήταν από τη σχέση τους. Όσοι ανέφεραν ότι ήταν πολύ ικανοποιημένοι είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση όταν αλληλεπιδρούσαν κοινωνικά με τον σύντροφό τους, σε σύγκριση με το να μην έχουν καθόλου επαφή. Αυτή η επίδραση φάνηκε και στις αλληλεπιδράσεις με φίλους.

Για να διατηρήσεις την αρτηριακή σου πίεση σε υγιή επίπεδα, πέρα από τον έρωτα είναι σημαντικό να παίρνεις τα φάρμακα που σου έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός και να υιοθετήσεις υγιεινές συνήθειες, όπως τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή, χαμηλά επίπεδα άγχους και καλό ύπνο.