ΥΓΕΙΑ

Η απλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Pexels

Η τακτική άσκηση και η αποφυγή της καθιστικής ζωής, είναι πολύ πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα μια νέα, επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, βρήκε ισχυρές ενδείξεις ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και ο λιγότερος χρόνος καθιστικής ζωής, είναι πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Με αποτελέσματα μάλιστα γενικά συνεπή σε όλους τους υποτύπους του.

Οι ειδικοί πίσω από την έρευνα, πρότειναν ότι υπάρχει πλέον μια σαφής σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της άσκησης και της μείωσης του κινδύνου. Ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 131.000 γυναίκες, από τις οποίες οι 69.838 είχαν όγκους που είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται. 6.667 είχαν όγκους τοπικούς και μια ομάδα σύγκρισης 54.452 γυναικών χωρίς καρκίνο του μαστού.

Τα αποτελέσματά της έρευνας, έδειξαν ότι η συνολική σωματική δραστηριότητα, συσχετίστηκε με περίπου 40% χαμηλότερο κίνδυνο. Παράλληλα η έντονη σωματική δραστηριότητα, σε τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, συσχετίστηκε με 38% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού γενικά.

Εξετάζοντας άτομα που μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση να έχουν διαφορετικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η συγκεκριμένη μελέτη ενισχύει περαιτέρω τα υπάρχοντα στοιχεία για τη σημασία της μείωσης της καθιστικής ζωής και της αύξησης του χρόνου που αφιερώνουμε σε σωματικές δραστηριότητες και άσκηση, για μείωση του κινδύνου.

Η καθιστική ζωή, από την άλλη πλευρά, συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων του καρκίνου. Συγκεκριμένα, η καθιστική ζωή σχετίστηκε με 104% μεγαλύτερο κίνδυνο για τον καρκίνο, που είναι δύσκολα θεραπεύσιμος και έχει πιο δυσμενή πρόγνωση.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού;

Ελάχιστα είναι γνωστά, σχετικά με τα αίτια που προκαλούν καρκίνο του μαστού, παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου. Όπως επισημαίνει σχετικά το Άλμα Ζωής, όταν λέμε ότι ένα άτομο κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει καρκίνο ή ότι έχει έναν παράγοντα κινδύνου, σημαίνει ότι πιθανόν να έχει κάποιο βαθμό ευπάθειας στην ανάπτυξη της νόσου.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι παράγοντες κινδύνου δεν προβλέπουν με βεβαιότητα αν μια γυναίκα θα αναπτύξει καρκίνο. Αρκετές γυναίκες που έχουν όλους τους παράγοντες κινδύνου δεν θα εκδηλώσουν τη νόσο, ενώ άλλες χωρίς γνωστό παράγοντα κινδύνου θα εμφανίσουν τελικά τη νόσο. Γενικά εκτός από την καθιστική ζωή, εξετάζεται:

  • Η ηλικία
  • Το θετικό οικογενειακό ιστορικό
  • Ο κληρονομικός καρκίνος
  • Η έμμηνος ρύση
  • Το ιστορικό καρκίνου
  • Προηγηθείσα ακτινοθεραπεία