ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 5 μύθοι για τον διαλογισμό που σε κρατούν (αδίκως) μακριά του

unsplash

Ο διαλογισμός δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά δεν είναι σίγουρα μία ξεπερασμένη μόδα. Το πρόβλημα ξεκινά όταν πιστεύεις τους μύθους που κυκλώνουν το κεφάλαιο διαλογισμός και σε αποτρέπουν από το να τον βάλεις στη ζωή σου. Ανήκω σίγουρα σε αυτήν τη μερίδα των ανθρώπων που αδυνατούν να χαλαρώσουν και να μείνουν ακίνητοι ενώ πρέπει να αδειάσουν το μυαλό τους.

Αλλά σήμερα ανακαλύπτω ότι όλα αυτά είναι μύθοι που κακώς έχουμε στο μυαλό μας για τον διαλογισμό. Κάποιες παρανοήσεις που δεν ξέρω από πού ξεκίνησαν, αλλά τις κουβαλάμε ακόμα και σήμερα. «Μπορεί να λειτουργεί για τους άλλους, αλλά εμένα δεν μου ταιριάζει καθόλου», ίσως έχεις σκεφτεί. Μήπως ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η αλήθεια;

Πρέπει να κάθεσαι με συγκεκριμένο τρόπο

Όταν αναφερόμαστε στον διαλογισμό, έχουμε συνήθως στο μυαλό μας την κλασική στάση όπου κάθεσαι και ο κορμός σου είναι όρθιος και ίσιος. Λες και απαγορεύεται να ξαπλώσεις ή να κάθεσαι πιο χαλαρά. Το θέμα είναι να βρεις τη στάση που σε βολεύει περισσότερο. Και ναι, μπορείς να είσαι ξαπλωμένη ανάμεσα σε μαξιλάρια.

Ο στόχος είναι να αδειάσεις το μυαλό σου

Πολλοί άνθρωποι διακόπτουν τον διαλογισμό γιατί νομίζουν ότι ο στόχος είναι να αδειάσεις εντελώς το μυαλό από σκέψεις. Δεν είναι έτσι τα πράγματα όμως. «Οι σκέψεις δεν θα σταματήσουν ποτέ. Ίσως υπάρξουν στιγμές όπου το μυαλό καθαρίζει, αλλά δεν είναι σίγουρα ο υπέρτατος στόχος», τονίζει η δασκάλα διαλογισμού Kimberly Carson.

Το ζητούμενο δεν είναι να διώξεις τη σκέψη που αναπόφευκτα έρχεται. Την παρατηρείς και επαναφέρεις την προσοχή σου στη συγκέντρωση. «Ο διαλογισμός μάς διδάσκει ότι μπορούμε να επαναφέρουμε τη συγκέντρωσή μας και να κάνουμε περισσότερο focus στο εδώ και τώρα».

Ο διαλογισμός γίνεται σε απόλυτα ήσυχο περιβάλλον

Αν και αυτό θα ήταν επιθυμητό, δεν είναι πάντοτε ρεαλιστικό. Αντιθέτως, ένα θόρυβος σε βοηθά να χτίσεις την πνευματική δύναμη και να αντιληφθείς ότι το πρόβλημα ξεκινά όταν θέλεις τα πράγματα να γίνονται διαφορετικά. Με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Ο στόχος είναι να νιώθεις ηρεμία

Αν και είναι κάτι που πράγματι συμβαίνει, δεν αποτελεί τον απώτερο στόχο. Όταν μαθαίνεις να μετατοπίζεις την προσοχή σου από τις πολλές σκέψεις, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και αυτό μεταφέρεται σε όλο το σώμα. Ο σημαντικότερος στόχος είναι να είσαι απόλυτα παρούσα στη στιγμή και να χρησιμοποιείς την ενέργεια σου σωστά.

Ο διαλογισμός πηγαίνει κόντρα στη θρησκεία

Η αρχαία πρακτική του διαλογισμού δεν συνδέεται με κάποια θρησκεία. Αντιθέτως, μπορεί να εμβαθύνει τη σχέση που έχεις με τη θρησκεία που ακολουθείς. Πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν διαλογισμό επειδή θεωρούν ότι δεν ταιριάζει στη δική τους φιλοσοφία. Αν δεν δοκιμάσεις, δεν θα ξέρεις.