ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ευτυχία “πολεμά” την οστεοπόρωση

Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει τη ψυχική με τη σωματική υγεία και έχουν δείξει ότι το αίσθημα της δυστυχίας αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορες ασθένειες και για πρόωρο θάνατο. Ακόμα μια μελέτη, έρχεται να ενισχύσει αυτό το συμπέρασμα, αποδεικνύοντας ότι η ευτυχία "πολεμά" την οστεοπόρωση.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φλαμανδίας, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μετά τα 60 τους που είναι ευχαριστημένες από τη ζωή τους, έχουν μεγαλύτερη υγεία στα κόκαλα τους με αποτέλεσμα να υποφέρουν λιγότερο από οστεοπόρωση συγκριτικά με τις συνομήλικες τους που δεν είναι ικανοποιημένες από τη ζωή τους.

Η οστεοπόρωση είναι μια συχνή πάθηση μετά την μέση ηλικία, κάνοντας έναν άνθρωπο πιο ευάλωτο σε κατάγματα, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές, ακόμη και μοιραίες, συνέπειες. Η οστική πυκνότητα μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου σε άνδρες και γυναίκες, όμως οι τελευταίες κινδυνεύουν περισσότερο, επειδή η εμμηνόπαυση συνιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ο εκ φύσεως αδύναμος σκελετός, το κάπνισμα, η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, καθώς επίσης ορισμένες άλλες ασθένειες και φάρμακα που έχουν παρενέργειες στα κόκαλα.

*Πηγή: ΑΠΕ

Γράφουμε κι άλλα για ψυχολογία στο Ladylike:

Χρειάζομαι τελικά ψυχολόγο;

10 εύκολοι τρόποι για να διώξεις το άγχος από τη ζωή σου