ΕΡΩΤΑΣ

Η επιστήμη σου εξηγεί γιατί γοητεύεσαι από άντρες που αδιαφορούν για ‘σενα

Όλα ξεκίνησαν στο Δημοτικό, όταν ερωτεύτηκες τον Μανώλη που του άρεσε η Δήμητρα και δε σου έδινε καμία σημασία. Μετά σου ξανασυνέβη στο Πανεπιστήμιο, όταν ερωτεύτηκες κάποιον που ναι μεν του άρεσες αλλά δεν ήσουν και πολύ σίγουρη για το πόσο. Ας πούμε ότι γενικά σου έχει συμβεί αρκετές φορές. Και φτάνεις στο σημείο να απορείς με τον εαυτό σου και τις επιλογές που κάνεις. Εξηγείται επιστημονικά αυτό το πρόβλημα ή πρέπει απλώς να αποδεχθείς ότι τη βρίσκεις με εκείνους που δεν ξέρουν τι θέλουν και καταλήγουν να αδιαφορούν για εσένα; Μήπως είμαι μαζοχίστρια γιατρέ μου;

 

Η επιστήμη πάντως σου δίνει κάποιες απαντήσεις. Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Virginia και του Harvard, «οι γυναίκες γοητεύονται περισσότερο από άντρες των οποίων το ενδιαφέρον είναι αμφιλεγόμενο». Και αν δεν στο έκαναν λιανά, ο τίτλος της μελέτης ήταν «Μ’αγαπάει, δε μ’αγαπάει… Η αβεβαιότητα μπορεί να αυξήσει την ερωτική έλξη».

Δες κι αυτό: Μιλάς όλη μέρα για το σύντροφό σου; Ο ειδικός σου λέει ότι μάλλον υπάρχει πρόβλημα

Στην έρευνα, συμμετείχαν φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Virginia όπου ενημερώθηκαν ότι συμμετέχουν σε online dating (αν και ήταν ψέμα). Τους είπαν ότι άντρες στην ίδια ηλικία έβλεπαν τα προφίλ τους στο Facebook και αξιολογούσαν αν πίστευαν ότι ταίριαζαν μαζί τους. Στη συνέχεια, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και καθεμία είδε προφίλ από 4 γοητευτικούς φοιτητές. Στο πρώτο γκρουπ είπαν ότι εκεί είναι οι γυναίκες που άρεσαν περισσότερο. Στο δεύτερο γκρουπ είπαν ότι τους δόθηκε μία μέτρια αξιολόγηση, ενώ στο τρίτο ότι ήταν άγνωστο ή απροσδιόριστο το πώς ένιωθαν οι άντρες για εκείνες.

Τα αποτελέσματα, έτσι όπως δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Ψυχολογική Επιστήμη» (Psychological Science), έδειξαν ότι: «οι γυναίκες ένιωσαν μεγαλύτερη έλξη από τους άντρες που δεν είχαν ξεκάθαρα συναισθήματα. Θεώρησαν ότι αυτό το μυστήριο είναι πολύ γοητευτικό συγκριτικά με εκείνους που έδειξαν ξεκάθαρα την προτίμησή τους. Ή όπως είπαν οι ερευνητές, αυτό οφείλεται στην  «απόλαυση της αβεβαιότητας» (ο μαζοχισμός σε ευγενική ερμηνεία). Επίσης, απεδείχθη ότι όσο περισσότερο σκέφτονταν τις μυστηριώδεις και άγνωστες προθέσεις κάποιου, αποκτούσαν καλύτερη διάθεση.

Συνεπώς, η έλξη που νιώθεις εξηγείται επιστημονικά. Άρα σκέψου ότι μπορεί να μη σε ελκύει η προσωπικότητα ενός ανθρώπου αλλά το μυστήριο που φέρνει.