ΕΥΤΥΧΙΑ

Η αλλαγή που πρέπει να κάνεις για να σταματήσεις τη σκληρή αυτοκριτική

Στις συνεδρίες career coaching, ένα από τα θέματα που εστιάζουμε είναι πώς μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που μιλάς για τον εαυτό σου. Η σκληρή αυτοκριτική είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα και να σε απομακρύνει σταδιακά από την ευτυχία.

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Φαντάσου τι θα άλλαζε στη ζωή σου αν μετέτρεπες το παιχνίδι της αυτό-αμφισβήτησης σε ένα θετικό διάλογο με τον εαυτό σου.

Τη σημασία της αυτό-συμπόνιας (self-compassion) στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή επισημαίνει στην έρευνά της η Dr Kristin Neff.

H συμπόνια για τον εαυτό σου, δεν διαφέρει πραγματικά από το να έχεις συμπόνια για τους άλλους. Όταν συμπονάμε κάποιον προσφέρουμε καλοσύνη, κατανόηση για όταν αποτυγχάνει ή κάνει λάθη, δεν ασκούμε σκληρή κριτική και προσπαθούμε να τον υποστηρίξουμε με πρακτικούς τρόπους. Κυρίως όμως όταν αισθάνεσαι συμπόνια συνειδητοποιείς ότι η αποτυχία και η ατέλεια είναι μέρος της κοινής ανθρώπινης εμπειρίας.

Διάβασε κι αυτό: Τα 5 μυστικά που ανεβάζουν την αυτοεκτίμησή σου, σύμφωνα με την ειδικό

Η αυτο-συμπόνια προϋποθέτει ότι ενεργείς με τον ίδιο τρόπο προς εσένα όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες ή αποτυγχάνεις σε ένα εγχείρημα. Αντί λοιπόν να γίνεις για άλλη μια φορά σκληρή με τον εαυτό σου μπορείς να σταματήσεις και να πεις “αυτό είναι πραγματικά δύσκολο, πώς μπορώ να ηρεμήσω και να με φροντίσω αυτή τη στιγμή;” Ίσως το πιο σημαντικό,  είναι ότι με αυτό τον τρόπο τιμάς και αποδέχεσαι την ανθρώπινη φύση σου.

Διάβασε κάποιες χρήσιμες ασκήσεις, για να ενσωματώσεις την αυτό-συμπόνια στην καθημερινή σου ζωή.

Άλλαξε τον εσωτερικό σου διάλογο

Αυτή η άσκηση θα πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες και μακροπρόθεσμα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνδέεσαι με τον εαυτό σου.

#1. Το πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσεις πότε κάνεις σκληρή αυτοκριτική. Για κάποιους αυτή η εσωτερική φωνή είναι τόσο συνηθισμένη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να την αναγνωρίσουν με ευκολία. Παρατήρησε τις αρνητικές λέξεις που χρησιμοποιείς και εντόπισε τον εσωτερικό σου κριτή. Για παράδειγμα, μόλις ολοκλήρωσες κάτι σημαντικό στη δουλειά σου και παρατήρησες ότι κάτι πήγε λάθος. Μήπως εμφανίζονται στο μυαλό σου λέξεις όπως, “τι ανόητη που είμαι” ή “πάλι δεν τα κατάφερα” ή “είμαι ανεπαρκής” ; Πραγματικά προσπάθησε να αποκτήσεις μια σαφή αίσθηση του πώς μιλάς εσωτερικά.

#2. Τώρα κάνε μια προσπάθεια να μαλακώσεις την αυτοκριτική σου φωνή αλλά να το κάνεις με συμπόνια. Μίλα στον εαυτό σου όπως θα μιλούσες σε μία φίλη που αντιμετωπίζει μια δυσκολία ή βιώνει μια μικρή αποτυχία. Tι θα της έλεγες;  Μίλα στον εαυτό σου με αγάπη, φροντίδα και συμπόνια και θα δεις σταδιακά πως θα μεταφορτωθεί ο εσωτερικός και ο εξωτερικός  σου κόσμος. Η αλλαγή θα είναι τόσο δραστική, που οι άνθρωποι θα σε ρωτούν συνεχώς τι έχεις αλλάξει!

*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC

Κλείσε μια Δωρεάν Συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ: 6977 075124.