ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το αγαπημένο χόμπι της γιαγιάς σου, θα σε βοηθήσει ενάντια στην κατάθλιψη

Pexels

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα των οποίων η μόδα έχει παρέλθει μαζί με τον χρόνο – βλέπε τα κινητά με τα πορτάκια ή ας πούμε κάτι τυχαίο που σκέφτηκα, το πλέξιμο. Δεν ξέρω αν η δική σου μαμά, γιαγιά, θεία, συνεχίζει να πλέκει, αλλά ίσως θα ήταν καλό να μάθεις κι εσύ καμια σταυροβελονιά. Βλέπεις, αυτό το χόμπι, έχει αποδειχθεί αρκετά ωφέλιμο.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Knit for Peace, τα οφέλη του πλεξίματος δεν είναι μόνο ότι, τελειώνοντάς το, μπορείς να έχεις ένα νέο πουλοβεράκι ή κασκόλ. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό το πολύ δημιουργικό χόμπι, είναι αρκετά πιο ωφέλιμο απ’ όσο νομίζαμε μέχρι σήμερα.

«Το πλέξιμο βελτιώνει σημαντικά την σωματική και την ψυχική υγεία, μειώνει την αρτηριακή πίεση, επιβραδύνει την εμφάνιση της άνοιας, ανακουφίζει από χρόνιους πόνους, ενώ βοηθά στο να συνεχίσεις να κινείς τα δάχτυλα που μπορεί να έχουν αρθρίτιδα, αλλά και στο να καταπολεμήσεις την κατάθλιψη και το άγχος. Είναι μια δραστηριότητα που μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις σε πολύ μεγάλη ηλικία, ενώ βοηθά στο να νικήσεις την απομόνωση και την μοναξιά που συνεπάγονται αρκετά συχνά του γερνάω μαμά, γερνάω», διαβάζουμε στα αποτελέσματα της έρευνας.

Μια μελέτη του 2012 από την κλινική Mayo, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το πλέξιμο και την ανάγνωση βιβλίων ήταν 30-50% λιγότερο πιθανό να έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση από όσους δεν το έκαναν.

Το 10,7% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε ότι το πλέξιμο όντως βοηθά με τον χρόνιο πόνο και ένας στους πέντε δήλωσε ότι βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Περίπου το 26,1% συμφώνησε ότι αυτό το χόμπι συνέβαλε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μάλλον έχει έρθει η ώρα να πιάσουμε τις βελόνες.