ΥΓΕΙΑ

Γρίπη H1N1: Γιατί επιβάλλεται φέτος να εμβολιαστούμε;

PEXELS

Ένα βίντεο μας εξηγεί αναλυτικά όλα όσα συμβαίνουν στον οργανισμό μας όταν προσβάλλεται ταυτόχρονα από την γρίπη H1N1 και τον ιό COVID 19, αλλά και γιατί ο φετινός εμβολιασμός μας, είναι απαραίτητος όσο ποτέ.

Η εποχική γρίπη H1N1 είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό.

Covid-19 και εποχική γρίπη

Η πανδημία της COVID 19 έχει κάνει πολύ κόσμο να ξεχνά ότι ο νέος κορονοϊός δεν είναι ο μόνος που απειλεί την υγεία μας και προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Η επιστροφή στην κανονικότητα στην μετά πανδημίας εποχή, αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο την εποχική γρίπη με άλλη δυναμική και στελέχη που ως τώρα δεν γνωρίζαμε. Covid-19 και Η1Ν1, λοιπόν, μαζί. Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό όταν προσβάλλεται ταυτόχρονα από δύο ιούς του αναπνευστικού;