ΥΓΕΙΑ

Γονιμότητα & Κορονοϊός: Πώς επηρεάζει ο ιός την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την εγκυμοσύνη

Unsplash

Η πανδημία από τον κορονοϊό έχει προκαλέσει υπογεννητικότητα παγκοσμίως. Οφείλεται σε κοινωνικούς, οικονομικούς, αλλά κυρίως σε ιατρικούς παράγοντες.

Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει τις εγκύους

Όπως επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Φαρμακίδης Καθηγητής Εμβρυομητρικής Ιατρικής Πανεπιστήμιο Stony Brook NY, ο κορονοϊός αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα της εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές στις ορμόνες και στο ανοσοποιητικό σύστημα καθιστούν τις εγκύους περισσότερο επιρρεπείς στη βαριά νόσηση από COVID-19, σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

«Στην περίοδο αυτή, λόγω της υπερ-θρομβωτικής κατάστασης, η οποία, ούτως ή άλλως δημιουργείται, η μόλυνση από τον συγκεκριμένο ιό ενδέχεται να επιφέρει μοιραία αποτελέσματα (πρόωρο τοκετό, υπέρταση, εμβρυικό θάνατο, ελάττωση του βάρους του νεογνού)» επισημαίνει ο καθηγητής. Ωστόσο, ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμη και πολύ νωρίτερα: να επηρεάσει αρνητικά την ίδια την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, λόγω της ελάττωσης της αιμάτωσής της.
«Από τη δεύτερη κιόλας ημέρα της εγκυμοσύνη μπορεί να δημιουργηθεί αρνητικό περιβάλλον. Κι αυτό, γιατί τα γονίδια της πρωτεΐνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μολυσματικότητα του ιού, εμφανίζονται τόσο στην επιφάνεια, όσο και στα κύτταρα των εμβρύων, ακόμη και σε εκείνα, τα οποία δεν έχουν, καν, εμφυτευθεί. Πιθανότατα ο ιός σχετίζεται και με αποβολές σε πολύ πρώιμο στάδια της εγκυμοσύνης.

Ενδεχομένως, μάλιστα, να αφήσει και προβλήματα στη μήτρα – όπως και σε πολλά άλλα όργανα – έστω και μετά την αποδρομή του» τονίζει ο κ. Φαρμακίδης.

Σύμμαχος τα εμβόλια και στη γονιμότητα

Με δεδομένα τα παραπάνω, η νόσηση από κορονοϊό μάς επιβάλλει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις διαδικασίες αναπαραγωγής.
«Σύμμαχοί» μας στην προσπάθεια αποτελούν αναμφίβολα τα mRNAεμβόλια, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν καμία απολύτως αρνητική επίδραση στα έμβρυα, αλλά ούτε ελαττώνουν την πιθανότητα γονιμοποιήσεων και τον αριθμό των ωαρίων.
Στον άνδρα, επίσης, δεν έχουν καμία αρνητική επίπτωση στην ποιότητα και στην ποσότητα του σπέρματος. Και, φυσικά, δεν απαιτείται χρονική απόσταση ανάμεσα στον εμβολιασμό και στην προσπάθεια τεκνοποίησης.

Στην προκειμένη περίπτωση προκρίνονται τα εμβόλια, που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, τα οποία «εξαφανίζονται» 6-10 ώρες μετά την εισαγωγή τους στον οργανισμό. Το mRNA δεν διαπερνά τον πλακούντα, επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να διεισδύσει στο έμβρυο.
Επίσης δεν επηρεάζει το DNAτου εμβρύου, επομένως δεν έχουμε καμιά επαφή του τελευταίου με το εμβόλιο. Η αλήθεια είναι ότι οι έγκυοι δεν συμπεριλαμβάνονται γενικότερα στις δοκιμές για φάρμακα ή για εμβόλια για λόγους νομικούς. Τα αποτελέσματα για την ασφάλειά τους, σε όσες γυναίκες εγκυμονούν, προκύπτουν σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά από τη χορήγησή τους.
«Έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια έγκυοι σε όλον τον κόσμο, σε πολλές χώρες, σε όλες τις ηλικίες κυήσεως. Από τα δεδομένα παρατηρήθηκε ότι οι έγκυοι δεν είχαν μεγαλύτερες παρενέργειες από τις μη εγκύους. Δεν υπήρξαν εμβρυικοί θάνατοι και τα νεογνά δεν εμφάνισαν την οποιαδήποτε επιβάρυνση. Ως αποτέλεσμα, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όσο και οι εθνικοί οργανισμοί τόσο των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όσο και της Μεγάλης Βρετανίας, προχώρησαν στην έκδοση οδηγιών, σύμφωνα με τις οποίες ο εμβολιασμός είναι ασφαλής στην εγκυμοσύνη» τονίζει ο κ. Φαρμακίδης.

«Επιπροσθέτως», συμπληρώνει ο καθηγητής, «δεν βρέθηκε ότι ο εμβολιασμός προκαλεί διαταραχές της εμμήνου ρήσεως ή επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα της γυναίκας. Στη διάρκεια του θηλασμού, μάλιστα, επιβάλλεται ο εμβολιασμός για τη θωράκιση έναντι της COVID-19, ώστε τα αντισώματα να περάσουν στο νεογνό».
Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: ο εμβολιασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι όχι μόνο ασφαλής, αλλά και επιβεβλημένος. Ειδικά σε εγκύους ή σε γυναίκες που προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη και οι οποίες πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη, νοσήματα του ανοσοποιητικού, πνευμονικές παθήσεις και παχυσαρκία.