ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Gochujang: Η πάστα που θα σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς το άγχος

Unsplash

Με τα spicy φαγητά είχαμε γνωριστεί παλαιότερα, αλλά είχαμε αποφασίσει -από κοινού- να συμπεριφερόμαστε σαν να μην είχαμε συστηθεί ποτέ. Ώσπου ταξίδεψα στην Κορέα και έγινε εξόχως δύσκολο να βρω να φάω κάτι που δεν καίει. Είτε λόγω υψηλής θερμοκρασίας, είτε γιατί ήταν πικάντικο -ενίοτε και τα δύο. Υποτάχθηκα στη μοίρα μου και ανακάλυψα τη χαρά του να παίρνει φωτιά, όχι το Κορδελιό όπως είχε τραγουδήσει η Χαρούλα Αλεξίου, αλλά το «είναι» μου. Έτσι, ήλθε η ώρα να σου γνωρίσω το Gochujang, το οποίο μπορείς να βρεις -και να αγοράσεις- στα καταστήματα με ασιατικά προϊόντα που υπάρχουν στη χώρα.

Πριν αρχίσεις τις ενστάσεις και τα «δεν τρώω εγώ πικάντικα» επίτρεψέ μου να σου πω δυο πράγματα. Ξέρω πως δεν περνάς εύκολα, όπως δεν περνάει κανείς σε αυτόν τον πλανήτη εδώ και έναν χρόνο. Ξέρω ακόμα ότι το άγχος σου έχει γίνει «βουνό», όπως και ότι δεν έχεις πολλά να κάνεις να αποφορτιστείς. Ήλθε η ώρα να (ξανα)δοκιμάσεις τα πικάντικα φαγητά και να υποβληθείς στον καλοήθη μαζοχισμό όπως είχε περιγράψει τη συγκεκριμένη διαδικασία μάθησης ο Paul Rozin, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο University of Pennsylvania. Θα σου εξηγήσω και το γιατί.

Οι πιπεριές τσίλι έχουν καψαϊκίνη, ουσία που όταν συναντά τη γλώσσα σου «ενεργοποιεί» συγκεκριμένους αισθητήρες που δίνουν στο μυαλό το σήμα πως καίγεται το στόμα σου. Αντανακλαστικά, το σώμα σου αρχίζει να παράγει ενδορφίνες για να αντέξει τον πόνο αυτών των μηνυμάτων. Δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά οι ενδορφίνες είναι γνωστές ως ορμόνες ευφορίας.

Βασικά, είναι νευροδιαβιβαστές. Η ουσία όμως, δεν αλλάζει και αυτή θέλει να απελευθερώνονται ως απόκριση στον πόνο και στο στρες και να έχουν αναλγητική και χαλαρωτική δράση. Ο πιο συνήθης τρόπος να δώσουμε αυτό το boost είναι η άθληση. Ο δεύτερος είναι αυτός που σου προτείνω.

Η καψαϊκίνη που λες, βοηθά στο άγχος, στο μεταβολισμό, στη μείωση της πείνας, στη μείωση του κινδύνου έλκους στομάχου, στην πέψη, στην ανακούφιση από πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς, στους πονοκεφάλους, στη βελτίωση συμπτωμάτων της ψωρίασης, στο κρυολόγημα και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Προφανώς και όλα αυτά ισχύουν σε μια μέση κατανάλωση. Αν φας όλο το κουτί με το Gochujang θα προκαλέσεις σοκ στο στομάχι σου. Έχε δε, υπ’ όψιν σου πως η καψαϊκίνη δεν συνιστάται σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Πάμε παρακάτω.

Το Gochujang προφέρεται κοτσουτζάν και είναι ό,τι λέει το όνομα του, το οποίο το έδωσαν οι Κορεάτες. Gochu είναι η πιπεριά τσίλι και Jang η πάστα. Κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις, ανάλογα με το επίπεδο της κάψας που προσφέρει. Η κόκκινη συσκευασία είναι μια μέτρια κατάσταση. Θα πρότεινα να είσαι ήπια στις πρώτες δοκιμές.

Πού μπορείς όμως, να χρησιμοποιήσεις αυτήν την πάστα. Στο YouTube υπάρχουν αναρίθμητες, εύκολες συνταγές. Εγώ τη βάζω στις σάλτσες για τα μακαρόνια (ή pasta αν προτιμάς), στο κρέας και στις σούπες. Έχω δει να τη χρησιμοποιούν και στα burgers. Eπίσης, μπορείς να φτιάξεις και kimchi με Gochujang, που είναι φυσικό προβιοτικό, αλλά θα σου μιλήσω άλλη ώρα για αυτό. Aκολουθεί μια απλή συνταγή με ρύζι και τόνο.